Statul român finanțează sportul, prin Consiliile Locale și Județene, cu peste 80 de milioane de euro. Care sunt cele mai generoase județe
Material publicat în săptămânalul ProSport, distribuit în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar.
Capitala și județul Timiș sunt cele mai generoase cu sportul, după ce au prins în bugetele pe 2014 sume ce depășesc opt milioane de euro.
Sportul românesc rezistă în 2014 la suprafață, în primul rând, pentru că este finanțat de la bugetele locale și județene. Pentru majoritatea cluburilor din țară, un Consiliul Local sau Județean reprezintă principala sursă de finanțare, în condițiile în care cadrul legislativ nu este prea atractiv pentru „privați”.
Buget de club 90%, bani de la autorități
În general, bugetul unui club sportiv arată în felul următor: peste 90% din bani provin de la autoritățile locale, iar restul din alte surse (vânzare bilete, sponsori, acțiuni de marketing). La fotbal situația este puțin diferită, în sensul că o parte însemnată a bugetului este acoperită de drepturi TV și din bani câștigați în cupele europene, cazul Stelei București. Calculul pentru „sportul rege” este valabil însă pentru cluburile din Liga 1. Cele din eșaloanele inferioare au aceeași soartă ca și disciplinele din „alte sporturi”, rezistă doar prin grija primarilor, a președinților Consiliilor Județene, a membrilor organelor de conducere dintr-o localitate care votează pentru alocarea unor sume dedicate sportului.
Consiliul Local Tg. Mureș acordă și bonusuri de performanță
Pe harta României sunt câteva centre sportive care beneficiază de o susținere financiară puternică din partea autorităților locale. În primul rând, acestea se găsesc în zonele mai bine dezvoltate economic, unde și bugetele proprii sunt pe măsură. Într-un top al „investițiilor” în sport, pe primul loc a urcat Consiliul General al Municipiului București, care în acest an a prins în buget 35.580.000 de lei (aproximativ 8 milioane de lei), suma fiind destinată pentru susținerea CSM București. Județul Timiș a trecut, la rândul lui, pragul de 30 de milioane de lei: Consiliul Județean a cuprins 5.355.000 lei pentru grupările sportive cu care s-a asociat, dar „grosul” sumei este oferit de „capitala” Timișoara – 28.328.380 lei. Clujul și Constanța, prin însumarea banilor acordați de administrațiile publice, depășesc granița celor 4 milioane de euro, la o cotă aproximativă fiind și județul Mureș. Consiliul Local din Tg. Mureș a cuprins la buget și bonusuri de performanță pentru echipele pe care le susține financiar. Spre exemplu, echipa de fotbal ASA poate obține un bonus până la 4 milioane de lei dacă se califică într-o cupă europeană la sfârșitul sezonului 2014-2015.
București plus Tmiș, peste MTS
Dacă adunăm banii cuprinși în buget de Consiliile Locale și Județene pentru sport, atunci constatăm faptul că acest domeniu de activitate este finanțat, pe întreg cuprinsul țării, cu peste 80 de milioane de euro. Mehedinți, Tulcea și Vrancea sunt județele care acordă sume infime pentru sport în acest moment, motiv pentru care acestea sunt marcate cu un „X” pe harta prezentată de ProSport mai sus.
Consiliile Locale și Județene reprezintă principala sursă de finanțare a sportului românesc, la nivel global, dacă ținem cont de faptul că Ministerul Tineretului și Sportului a alocat suma de 60.232.600 de lei în 2014 pentru 61 de federații, adică sub 15 milioane de euro. Împreună, Bucureștiul și județul Timiș contribuie cu mai mulți bani la sport decât Guvernul României.
Din tot acest peisaj, de susținere a sportului, nu lipsesc și anchetele penale. Modul de finanțare al activităților sportive în diferite localități a intrat în atenția procurorilor. La Timișoara, Constanța, Bacău, Tg. Mureș, Ploiești, dar și în alte zone sunt anchete în plină desfășurare.
Echipe bine finanțate de la bugetele locale:
ASC Poli Timișoara, fotbal 9.500.000 lei
CSM București, handbal feminin 8.000.000 lei
ASA Tg. Mureș, fotbal 8.000.000 lei
Știința Bacău, handbal masculin 5.750.000 lei
HCM Constanța, handbal masculin 5.500.000 lei
HCM Baia Mare, feminin 5.050.000 lei
BC Mureș, baschet masculin 5.000.000 lei
CSM București, rugby 4.800.000 lei
BC Tmișoara, baschet 4.000.000 lei
RCM Timișoara, rugby 3.900.000 lei
CSM București, volei feminin 4.000.000 lei
Dunărea Brăila, handbal feminin 2.800.000 lei
Știința Bacău, volei feminin 2.700.000 lei
CSM Ploiești, handbal feminin 2.000.000 lei
SCM Craiova, baschet masculin 1.908.000 lei
VCM Zalău, volei masculin 1.800.440 lei
* sume alocate prin Hotărâri de Consiliu Local sau Județean și publicate pe siteurile instituțiilor
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?