Într-un amplu material, jurnaliștii de la sportvox.fr fac o comparație între Steaua de dinainte de 1989 și FC Bunyodkor, club din Uzbekistan aflat în prezent sub influența unuia dintre cei mai temuți dictatori din lume, Islam Karimov. Francezii scriu și despre legăturile „bolnăvicioase” existente între FC Barcelona și administrația de la Tashkent, prin intermediul fostului președinte catalan, Juan Laporta. De asemenea, materialul ne scoate la suprafață o altă imagine a clubului catalan, un fel de față monstruoasă cu chip de înger.
„Nicolae Ceaușescu a fost pentru România ceea ce este Islam Karimov pentru Uzbekistan”, își încep jurnaliștii francezi materialul. „Peisajul politic este identic, de tip dictatorial. De la Steaua București, la FC Bunyodkor Tashkent sau cum să folosești un club de fotbal pentru propagandă. Singura diferență, legăturile cu fotbalul din Vest pe care Bunyodkor le are prin intermediul fiicei lui Karimova, care are o legătură strânsă cu Juan Laporta, fostul președinte al Barcelonei”.
Sportvox.fr scrie despre performanțele Stelei din anii 80, dar și despre cum s-a ajuns la acele rezultate. De asemenea, francezii amintesc și despre legenda care circulă printre suporteri și care îl are în centrul atenției pe Duckadam. „Eroul finalei CCE din 1986 a fost Helmuth Duckadam, care a apărat toate loviturile de departajare expediate de jucătorii Barcelonei. Portarul român s-a întors acasă cu un Mercedes făcut cadou de rivala Barcei, Real Madrid, care dorea de altfel și să-l transfere. Duckadam nu s-a mai transferat însă niciodată în Occident, brațele fiindu-i rupte de fiul dictatorului, Nicu Ceaușescu. Mașina a ajuns în garajul lui Nicu”.
Presa străină scrie și alte legende urbane, cum ar fi Nicu Ceaușescu, alcoolul și femeile. Aceste zvonuri, care nu sunt o noutate pentru români, au fost pentru prima dată lansate de generalul Mihai Pacepa, care a fugit din țară în 1978. Printre victimele lui Nicu Ceaușescu se zvonește că s-a numărat și cea mai mare gimnastă pe care a dat-o România, Nadia Comăneci. În continuare, cei de la Sport Vox scriu despre influența pe care familia Ceaușescu o avea la Steaua, amintind aici și de celebra finală de Cupă din 1988, când Dinamo a luat trofeul, dar a doua zi i-a fost acordat Stelei.
„Anul 1989 a fost ultimul în care Steaua a fost în fruntea ierarhiei. Cu Hagi în teren, cel mai bun fotbalist român din toate timpurile, echipa din București a ajuns din nou în finala Cupei Campionilor, pierdută însă cu 4-0 în fața lui AC Milan.”
Francezii văd în FC Bunyodkor de acum Steaua din urmă cu peste două decenii. Karimov a pus mâna pe putere în anii 90 și este pus pe aceeși treaptă cu cei mai temuți dictatori din istorie: Slobodan Milosevic, Saddam Hussein, Augusto Pinochet, Benito Mussolini, Adolf Hitler, Joseph Stalin, Nicolae Ceaușescu și Salazarou Antonio.
La nivel oficial, regimul lui Karimov oferă mostre de democrație. Dincole de ambalaj însă, se ascund teroare, foamete, crime, fapte denunțate în repetate rânduri de ONU. Un exemplu elocvent s-a petrecut pe 13 mai 2005. O demontrație a fost înăbușită prin forță. Bilanțul? Peste 700 de morți. Mii de copii sunt luați de la școală și folosiți ca sclavi în fermele statului.
Clubul de fotbal Bunyodkor a fost înființat în 2005 ca instrument de propagandă. În spatele său se află compania Zeromax, una dintre cele mai influente din Asia și controlată de fiica dictatorului Gulnara Karimova. Este lesne de înțeles cine domină de atunci întrecerea internă.
Gulnara Karimova a dezvoltat relații strânse cu Juan Laporta, pe vremea când acesta era președinte la FC Barcelona, iar în urma acestui parteneriat, clubul catalan a avut de câștigat multe milioane de euro. Venirea lui Laporta a reînviat un club care a dominat în perioada următoare atât fotbalul din Spania, cât și pe cel din Europa. Acestea sunt lucrurile bune făcute de politicianul catalan.
Dincolo de perdele, Laporta este acuzat de fapte grave. În 2007, tricourile Barcelonei poartă pentru prima dată pe piept numele unei asociații, UNICEF. A fost etapa pregătitoare pentru ce avea să urmeze: un sponsor adevărat imprimat pe pieptul tricoului. Mulți au spus atunci că Juan Gamper, fondatorul clubului, se răsucește în mormânt. Dar Laporta a susținut că directiva întemeietorului Barcei nu se aplică în cazul parteneriatului cu UNICEF, deoarece asociația nu este un sponsor. Din contră, înțelegerea a fost făcută în scopuri umanitare.
În august 2008, Laporta face prima sa călătorie în Uzbekistan. După o întâlnire cu Djalalov, CEO în Zeromax, politicianul catalan a semnat un parteneriat între Barcelona și FC Bunyodkor. Practic, pe față Barcelona milita pentru dezvoltarea valorilor umane și pentru pace în lume, iar pe de altă parte încasa bani pătați de sângele poporului uzbek. Primele cinci milioane de euro au intrat în conturile clubului catalan pentru două meciuri amicale în compania lui Bunyodkor. În ianurie 2009, Barcelona a disputat primul meci dintre cele prevăzute în contract.
Trebuie să menționăm aici că nu doar Barcelona a ales să-și alăture imaginea cu un club aflat în proprietatea unui regim terifiant. Rivaldo (a jucat la Bunyodkor), Zico (a antrenat), Cristiano Ronaldo, Fabregas, Felipe Scolar, Denilson sau Eto’o au fost fermecați de banii lui Karimov. Practic, dictatorul și-a atins scopul.
În public, Laporta pozează ca un binefăcător, care ajută copiii prin intermediul parteneriatului cu UNICEF. Neoficial, catalanul n-a avut nicio reținere să semneze o înțelegere cu fiica unui dictator care transformă copiii în sclavi pe plantațiile statului, în timp ce populația trăiește în condiții inumane. Lucrurile nu s-au oprit însă aici. Iniesta și Puyol au primit trei milioane de dolari doar pentru că s-au antrenat în capitala Uzbekistanului.
În 2009, Laporta și firma sa de avocatură au încercat să intermedieze vânzarea clubului Real Mallorca, care urma astfel să ajungă pe mânile companiei Zeromax. Tranzacția nu s-a mai finalizat, însă Laporta a încasat câteva milioane bune, bani din care și-a achiziționat atunci un iaht. Ulterior, omul de afaceri a fost văzut la o plimbare romantică pe mare, împreună cu fiica lui Karimov. Laporta a pătat astfel numele unui club recunoscut pentru opoziția din vremea generalului Franco, și care a pus mereu accent pe valorile umane.
Nici Guardiola nu a fost lăsat deoparte. Francezii susțin că antrenorul Barcelonei și-a vândut sufletul pentru bani, atunci când a ales să promoveze candidatura Qatar-ului pentru găzduirea Cupei Mondiale din 2022. Bogata țara arabă a ajuns astfel să-și imprime numele și pe tricoul echipei, pentru prima dată în istorie, pentru o sumă de aproximativ 165 de milioane de euro. Unele voci susțin că parteneriatul cu UNICEF a fost făcut doar pentru ca fanii să se acomodeze cu numele unui sponsor pe piept.
În încheiere, ziariștii din Franța susțin că Steaua și-a găsit în prezent liniștea, cu Duckadam în fruntea clubului, însă Bunyodkor trebuie să se lupte cu demonii unuia dintre cele mai de temut regimuri din lume.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER