Steaua reacționează la scandalul ambulanței închiriate de la firma fiicei politicianului Vasile Blaga: în 2018 s-a plătit chirie pentru doar 505,5 ore, și nu pentru 866 de ore. Acuzațiile colonelului Tânjală privind risipa banului public rămân fără răspuns

Clubul Armatei a reacționat la articolul „Steaua plătește într-un an chirie pentru ambulanță mai mult decât dacă ar cumpăra-o de nouă” și a remis ProSport un drept la replică în care afirmațiile colonelului Vasile Tânjală, fost șef de serviciu la gruparea militară, sunt parțial contrazise.

Comunicatul reia afirmațiile ofițerului care a vorbit pentru ProSport, confirmând că abia anul trecut s-a achiziționat o a doua ambulanță de către Steaua și că aceasta nu este încă pusă în folosință deoarece nu este înmatriculată. Se menționează însă că există ambulanțier care s-o conducă, după ce colonelul Tânjală afirmase contrariul.

Dreptul la replică al CSA Steaua vizează în principal cifrele publicate de un alt site, jurnalul.antena3.ro, date citate de ProSport. Serviciul de presă al grupării militare spune că, până la urmă, în 2018 s-au plătit doar 505 ore pentru închirierea unor ambulanțe de la firma fiicei politicianului Vasile Blaga, și nu 866 de ore. Prețul achitat de Steaua ar fi fost, astfel, 146.595 de lei plus TVA (174.448 de lei în total), în loc de 251.140 de lei plus TVA (298.856 de lei în total), așa cum se menționa pe site-ul respectiv.

Comunicatul CSA Steaua nu răspunde însă principalelor acuzații aduse în ProSport de colonelul Vasile Tânjală, șef de serviciu între 1998 și 2017 la clubul Armatei: faptul că acesta a semnalat sistematic comandanților, în ultimii ani, faptul că trebuie achiziționată o ambulanță, rapoartele fiind ignorate pentru a se închiria, în schimb, de la o firmă privată acest vehicul.

Același colonel Vasile Tânjală a declarat pentru ProSport că, la achiziționarea primei ambulanțe de către Steaua, a făcut un raport în care avertiza că nu se justifică investiția (65-70.000 de euro) într-un vehicul Mercedes foarte scump și greu de întreținut, putându-se cumpăra ambulanțe Iveco sau Renault la aproape jumătate din preț (40.000 de euro). Colonelul Tânjală afirmă că raportul de specialitate, cu cifre concrete, a fost ignorat de comandantul de atunci al clubului, colonelul George Boroi, care a decis să se cumpere mașina mai scumpă.

Aici puteți citi articolul care a generat reacția CSA Steaua.

Iată comunicatul CSA Steaua:

DREPTUL LA REPLICĂ‚

Referitor la articolul cu titlul „Steaua plătește într-un an chirie pentru ambulanță mai mult decât dacă ar cumpăra-o de nouă!” publicat în PROSPORT, CSA „Steaua București”, face următoarele precizări:

În conformitate cu art. 55, alin 4 din Legea Educației Fizice și Sportului Nr. 69 din 28 aprilie 2000, cu modificările și completările ulterioare, asigurarea medicală a competițiilor sportive impune din partea organizatorului să asigure, în timpul competițiilor sportive, cel puțin o echipă de prim ajutor calificat, care utilizează ambulanțe tip B, conform standardelor și normelor naționale și europene în vigoare.

CSA „Steaua București” deține la momentul de față 2 (două) ambulanțe de tip B care sunt echipate pentru a asigura asistență medicală sportivă și nu pentru a soluționa cazuri rezultate din participarea unui număr mare de spectatori, respectiv cazuri medicale ce impun intervenția medicală de urgență și transportul securizat al pacientului la unul din spitalele de urgență situate pe raza municipiului București.

Din cele 2 (două) ambulanțe una este în circulație, iar cealaltă, achiziționată recent, în luna decembrie 2018, se află în curs de înmatriculare.

CSA „Steaua București” are în structură șofer ambulanțier care este în măsură să o utilizeze după finalizarea procedurilor de înmatriculare.

Referitor la prețul plătit în anul 2018 de către CSA „Steaua București” pentru asigurarea serviciilor de escortă și asistență medicală de urgență la competițiile sportive pe care le are în organizare, menționăm: CSA „Steaua București” a solicitat, în anul 2018 asigurarea ambulanțelor firmei MEDICAL EMERGENCY DIVISION SRL, pentru un număr de 505,5 ore, reprezentând 58% din totalul orelor pentru care a încheiat contract cu această firmă. Contravaloarea orelor utilizate a fost de 146.595 lei, reprezentând 58% din valoarea contractului.

În ceea ce privește calitatea serviciilor medicale impuse de desfășurarea evenimentelor sportive, în Legea Nr. 95 din 14 aprilie 2006, privind reforma în ROMANIA MINISTERUL APĂ‚RĂ‚RII NAȚIONALE CLUBUL SPORTIV AL ARMATEI „STEAUA” BUCUREȘTI Birou relații publice e-mail: contact@csasteaua.ro Contact 021-413.60.07 COMUNICAT NR. 58 Data: 11.01.2019 domeniul sănătății, cu modificările și completările ulterioare, se prevede că: „asistența medicală de urgență la spectacole în aer liber, festivaluri și manifestări sportive se solicită obligatoriu de către organizator, pe baza unor contracte încheiate cu serviciile private sau publice de urgență prespitalicească. Autoritățile publice aprobă desfășurarea acestor evenimente numai în cazul în care asistența medicală de urgență este asigurată în mod adecvat, conform normelor în vigoare”.

Printr-o analiză atentă, se poate observa că există o diferențiere clară între serviciile de prim ajutor ce pot fi asigurate de către personalul medical al clubului conform prevederilor Legii Educației Fizice și Sportului Nr. 69 din 28 aprilie 2000, cu modificările și completările ulterioare și cele menționate în Legea Nr. 95 din 14 aprilie 2006 privind reforma în domeniul sănătății, cu modificările și completările ulterioare, care impun asigurarea serviciilor medicale de urgență.

În plus, menționăm că în cursul anului 2018 CSA „Steaua București” a avut calitatea de organizator pentru un număr de aproximativ 250 evenimente sportive, pentru care a existat obligativitatea de a asigura asistență medicală de urgență / prim ajutor. Datorită numărului mare de competiții sportive, pot să apară situații care impun prezența concomitentă în locații diferite a unui număr de 3-4 ambulanțe tip B, pentru care CSA „Steaua București” nu deține capabilitățile fizice de asigurare a suportului necesar conform legislației în vigoare.

Menționăm că articolul a fost scris fără a fi solicitat și punctul de vedere al CSA Steaua București, ceea ce a creat un prejudiciu de imagine clubului.

Clubul Sportiv al Armatei „Steaua București”

Biroul Relații Publice

 

Publicat: 14 01. 2019, 12:42
Actualizat: 14 01. 2019, 12:43