„Nu voi mai băga banii mei la fotbal. Mai sunt șapte milioane de euro în conturi, când se termină banii ăștia îl bag în insolvență! Gata, nu mai aduc banii fetelor mele la Steaua„, sunt doar câteva dintre declarațiile cu care Gigi Becali, cel cunoscut drept principal finanțator al Stelei, a șocat în ultimele luni. Vehemența cu care acesta și-a anunțat ruperea de fenoment este surprinzătoare și a fost justificată tot de el prin lipsa calificării în grupele unei competiții europene în sezonul 2015/2016. Asta înseamnă că Steaua va fi lipsită în stagiunea ce abia a început de sume importante de bani care ar fi venit de la UEFA – chiar și 40 de milioane de euro în cazul în care ar fi ajuns în grupele Ligii Campionilor. Totuși, rezultatele financiare ale clubului nu îi justifică discursul lui Becali.
Steaua București a rămas și în ultimul an fiscal cea mai de succes afacere din portofoliul lui Gigi Becali și, cu toate acestea, omul de afaceri are recent un discurs de pe urma căruia reiese clar că se gândește să bage clubul în insolvență. Datele de la Ministerul Finanțelor arată că societatea care administrează clubul de fotbal este una extrem de profitabilă în continuare, aducându-i lui Becali un profit net de 4,9 milioane de euro în 2014. Este cel de-al patrulea an consecutiv în care performanțele sportive ale echipei atrag sume importante de bani și pun clubul pe profit, în toată această perioadă plusul total fiind de 22,7 milioane de euro.
Steaua acoperă „gaura” de aproape un milion de euro pe an produsă de celelalte afaceri ale lui Becali
În continuare, celelalte afaceri pe care le are Gigi Becali par să fie susținute din banii produși de clubul de fotbal. Datele de la Registrul Comerțului arată că Becali este acționar la aceleași patru companii pe care le conducea și anul trecut. Rezultatele de la Ministerul Finanțelor pentru anul 2014 arată faptul că toate aceste patru companii – Romes, Avicola Iași, Arcom și Uzina Mecanică Drăgășani – i-au produs lui Becali o pierdere netă de 938.326 euro. Dacă în 2013 una dintre aceste companii – Avicola Iași – producea un profit de 122 de mii de euro, în 2014 toate cele patru au fost pe minus.
O altă sursă importantă de venit pentru Gigi Becali, pe lângă Steaua București, este cea dată de specula cu imobiliare. Chiar dacă nu este un business stabil, vânzarea de pâmânt din jurul Bucureștiului rămâne o sursă de bani pentru finanțatorul echipei campioane și constituie, în bună măsură, grosul averii acestuia.
Marjă de profit de 21%, visul oricărui businessman
Privită într-un context mai larg, Steaua București este chiar un model de business, marja de profit obținută de clubul de fotbal în 2014 – 21% – fiind mult mai mare decât cea a unor companii importante din peisajul autohton. Philip Morris are o marjă de profit de 12,5% la o cifră de afaceri de 37,5 milioane de euro, în timp ce Mega Image, gigantul din comerț, are o marjă de profit de numai 1,98% la o cifră de afaceri de 636,7 milioane euro.
Marja profitului net este un indicator financiar care arată cât de profitabilă este activitatea totală a unei companii. Marja profitului este exprimată în procente și este ponderea valorii profitului în cifra de afaceri
Împrumuturile lui Becali către Steaua au fost acoperite
Ideea cum că Steaua a fost împrumutată masiv de Gigi Becali din 2003, anul în care a preluat clubul, și până când acesta a început să fie pe profit a fost alimentată în presă prin declarații de mai mulți oameni de fotbal. Dumitru Dragomir a fost, de-a lungul anilor, unul dintre cei mai aprigi susținători ai acestei ipoteze, fostul șef al LPF menționând chiar că Steaua București nu ar mai fi existat dacă Gigi Becali nu ar fi „băgat bani” în cei 12 ani în care a controlat destinele celui mai titrat club din România. Chiar și plecând de la ipoteza cum că totul este adevărat, iar datoriile clubului erau către Gigi Becali, acestea au fost acoperite încă din 2013. Așa cum ProSport scria încă de anul trecut, Steaua a achitat suma cu care ar fi fost împrumutată de Gigi Becali.
Între 2012 și 2013, datoriile Stelei au scăzut de la 12,94 milioane de euro la 2,55 milioane de euro, conform datelor de la Ministerul de Finanțe. Pentru că nu putem vorbi de datorii la stat, situație în care Steaua nu și-ar fi primit licența, rezultă faptul că diminuarea s-a datorat plății datoriilor către Gigi Becali, cel care spunea în declarația de avere semnată în ianuarie 2013 că are de recuperat suma de 10,2 milioane de euro de la club. În 2014, Steaua figurează în datele de la Ministerul de Finanțe cu datorii de numai 628.000 de euro.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER