Steaua viciilor!
În spatele ușilor închise, ofițerii de Securitate nu i-au menajat pe jucătorii Stelei, prezentând în rapoartele lor o imagine radical schimbată față de cea oficială. Supravegheați în special în momentele în care se deplasau în afara țării, unii jucători trezeau suspiciuni din cauza vieții extrasportive. O notă informativă din 1984, aflată în arhivele CNSAS, surprinde clar viziunea Securității asupra vedetelor Gabi Balint, Victor Pițurcă și Marcel Pușcaș.
VICTOR PIȚURCĂ‚ – “Relații cu bișnițarii”
“Locotenent Pițurcă Victor a întreținut relații apropiate cu mai mulți cetățeni străini și cu bișnitari din Târgu Jiu. În anul 1981, a fost prins în flagrant practicând jocuri de noroc, faptă pentru care a fost arestat și condamnat conform decretului 153/1970 la 6 luni de închisoare contravențională. Fiind condamnat și cu intenții de a nu se mai întoarce în țară, organele Ministerului de Interne din județul Olt nu i-au acordat viza de plecare în Liban, la turneul pe care FC Olt l-a efectuat în 1981.”
GABI BALINT – “Nopți pierdute, vedetism”
“Locotenent Balin Pele Gavrilă în ultima perioadă a avut evidente scăderi de randament, datorate în principal preocupărilor extrasportive (băuturi, nopți pierdute, femei etc) și unor tendințe de vedetism. La revenirea din Olanda în august 1983 i-a fost confiscat la vamă un videocasetofon în valoare de aproximativ 1000 de dolari.”
MARCEL PUȘCAȘ – “Furt din magazine”
“Locotenent Pușcaș Marcel provine dintr-o familie destramată, fiind crescut de mama sa. În cursul anului 1983, fiind într-un turneu cu echipa de fotbal FC Bihor în Ungaria, a părăsit delegația si ulterior a fost reținut de organele de miliție maghiare pentru furt dintr-un magazin. Sportivul s-a înapoiat în țară cu întarziere de o zi.”
Â
Dosarele securității
Cămătaru, aproape de Benfica
În 1985, Benfica Lisabona “l-a tatonat pe antrenorul federal Mircea Lucescu în vederea cumpărării jucătorului Cămătaru (n.r. – atunci la Universitatea Craiova)”, se arată într-o notă a Securității din același an. Acceași sursă susține că pentru mutarea eșuată până la urmă intervenise și Almeida Santos, pe atunci ministru secretar de stat la Ministerul de Externe al Portugaliei.
Ienei, “fără autoritate”
Aflat la primul său mandat pe banca Stelei, Emeric Ienei pierduse controlul vestiarului în 1978, deși echipa reușise să câștige titlul. “Se vorbește tot mai frecvent că antrenorul Ienei nu mai are demult autoritate morală asupra jucătorilor”, explica atunci sursa “Radu”, care susținea că “Ienei a fost înjurat de jucătorul Zahiu la un meci la care acesta din urmă nu a fost titular”. Primul mandat al lui Ienei la Steaua s-a încheiat chiar în ’78.
Tudorel Stoica voia să plece
Tot la finalul sezonului `77-`78, opt dintre jucătorii Stelei “și-au manifestat dorința de a pleca”: Zamfir, Ion Ion, Marcel Răducanu, Liță Dumitru, Zahiu, Radu Troi, Ailenei Ion și Tudorel Stoica sunt cei despre care Securitatea raporta că ar vrea să părăsească Steaua. Despre Stoica, viitor căpitan al Stelei, sursele informau că “are promisiuni că la un club primește și bani și că îi asigură intrarea la facultate lui și un post de antrenoare soției lui”.