Străini de sport! Au construit arene de 10 milioane de euro, dar nu au nici măcar un sport de echipă în primele trei eșaloane

După desființarea CS Turnu Severin, care a jucat în Liga I pe un stadion de 20.000 de locuri, renovat complet în 2009, Mehedințiul a devenit singurul județ din istoria României postbelice fără niciun sport de echipă, la seniori. Municipiul Drobeta – Turnu Severin beneficiază, din 2006, și de o sală polivalentă ultramodernă, dar sporturi precum handbalul, baschetul, voleiul sau futsal-ul, chiar și cele de eșalon inferior, lipsesc din peisajul sportiv mehedințean, la nivel de seniori. Nici la juniori, Mehedințiul nu stă mai bine, singurele echipe fiind cele de la CSS Drobeta, de fotbal și handbal!
Județul Mehedinți nu e reprezentat nici la polo, în pofida faptului că în Drobeta – Turnu Severin există, din 1988, un bazin olimpic. Acesta s-a închis în urmă cu 5 ani din cauza acoperișului aflat în pericol de prăbușire și nu a mai fost reabilitat, iar promisiunile factorilor de decizie au curs precum apa pe Dunăre.

În urmă cu 10 ani, Mehedințiul era reprezentat în Divizia C de fotbal de CS Severnav, Dierna Orșova, Building Vânju Mare și Minerul Valea Copcii, iar HC Cildro Delignit activa în eșalonul secund la handbal masculin. Dintre acestea, doar Minerul mai există, dar în prezent se zbate în mocirla campionatului județean. După retrogradarea din prima ligă, de luna trecută, CS Turnu Severin s-a desființat și nu va mai fi înscrisă nici măcar în Liga a IV-a. În urmă cu doi se ani desființase și echipa-fanion a județului Mehedinți, FC Drobeta, iar în 2010 dispăruse și fosta divizionară C Termo Severin.

Paradoxal, vara trecută, deși promovase în Liga Națională, Severinul a desființat și echipa de handbal feminin Terom Iași, care fusese adusă la jumătatea campionatului, din Copou, să reprezinte orașul de la Dunăre! Rugby-ul, un alt sport de echipă popular în România, e și el total necunoscut severinenilor.
În prezent, Mehedințiul mai respiră doar prin sporturile individuale, în special cele nautice, de la CSS Orșova, unde însă majoritatea componenților sunt originari din zona Moldovei. Judoul, luptele, atletismul și boxul se regăsesc și ele în sportul severinean, dar mai mult la nivel de copii.

Vecinii din Gorj au nouă echipe!

Gorjul, județ vecin Mehedințiului, are trei echipe masculine doar în Liga I, de fotbal, handbal și baschet (CS Pandurii Târgu Jiu, HC Energia Târgu Jiu și BC Energia Rovinari), iar în eșalonul secund activează CS Minerul Motru (fotbal masculin) și HC Universitatea Constantin Brâncuși Târgu Jiu (handbal feminin). Gorjul mai e reprezentat în Liga a III-a de fotbal de Minerul Mătăsari, Jiul Rovinari, Pandurii II Târgu Jiu și Știința Turceni, iar în trecut a avut și fotbal feminin în Liga I. Chiar și județe mai slab dezvoltate economic decât Mehedințiul, dar și mai mici din punct de vedere demografic,  precum Harghita și Covasna, se pot lăuda cu echipe de prim eșalon, precum HC Miercurea Ciuc și Progym Gheorgheni la hochei pe gheață și HC Odorheiul Secuiesc (handbal masculin), respectiv CSM Sfântu Gheorghe (baschet feminin). Cel mai bine reprezentat este județul Cluj, cu peste 20 de echipe, în toate eșaloanele
 

Publicat: 18 07. 2013, 13:23
Actualizat: 18 07. 2013, 13:24