Suntem și noi în rândul lumii! Patinoarul construit de Țiriac va fi inaugurat pe 15 octombrie. Năstase: „În urmă cu două luni, aici era plantat grâu”
Patinoarul construit de omul de afaceri Ion Țiriac cu o sumă cuprinsă între 3,5 și 3,9 milioane de euro va fi inaugurat la 15 octombrie, acesta fiind doar prima arenă din cadrul complexului sportiv pe care fostul jucător de tenis intenționează să îl ridice pe aproximativ 20 de hectare în orașul Otopeni, informează Agerpres.
- În cadrul unei conferințe de presă organizate pe șantierul patinoarului, amplasat vizavi de Aeroportul Henri Coandă, Bogdan Enoiu, președintele turneului de tenis BRD Năstase Țiriac Trophy și un apropiat al lui Ion Țiriac, a declarat că patinoarul are 500 de locuri, dar se va putea extinde în viitor la 1.000.
„Este o investiție mare, domnul Țiriac are cam 120 de hectare aici și complexul sportiv se va întinde pe 20 de hectare. S-a început cu patinoarul, iar lucrările au demarat acum șase săptămâni. Va fi un patinoar acoperit cu 500 de locuri, dar se poate extinde în viitor și la 1.000. Va funcționa 11 luni pe an și îi va deservi pe copii și pe toți cei care vor dori să patineze. Deci copii de 5-6 ani, dar și sportivii de la patinaj artistic, precum și cluburile profesioniste de hochei. Undeva sus (n.r. — deasupra vestiarelor) a ieșit loc și de o sală de gimnastică.
Termenul de predare al patinoarului este 15 octombrie, iar la sfârșitul lui septembrie încep probele la gheață. La câteva săptămâni de la finalul Jocurilor Olimpice vedem deja prima arenă sportivă, făcută de un investitor privat, nu de autorități. Costurile aproximativ 3,5-3,9 milioane de euro pentru finalizare, iar în fiecare an se adaugă costurile de întreținere„, a spus Enoiu pentru AGERPRES.
Potrivit sursei citate, tarifele pentru folosirea patinoarului vor fi mici deoarece acesta nu a fost făcut pentru a obține profit, a explicat Enoiu. „Tarifele vor fi foarte, foarte jos, iar pentru copii gratis. Doar echipele profesioniste de hochei ar putea să plătească cheltuielile de întreținere, dar patinoarul nu e făcut pentru profit”, a adăugat el.
Complexul sportiv de la Otopeni va mai cuprinde 25 de terenuri de tenis și posibil o arenă pentru ca în viitor aici să se poată organiza turneul BRD Năstase Țiriac Trophy, mutat pentru doi ani la Budapesta din cauza închiderii Arenelor BNR.
Tot aici, Ion Țiriac va construi un stadion cu pistă de atletism și o grădiniță sportivă, un concept nou care va fi implementat de omul de afaceri. „Complexul mai cuprinde o sală polivalentă de 5.000 de locuri, cinci terenuri de tenis acoperite plus 20 descoperite. Încercăm să facem și o arenă centrală de tenis pentru BRD Năstase Țiriac Trophy, turneu care pentru doi ani s-a mutat la Budapesta. Apoi va mai fi și un stadion cu pistă de atletism. Apoi și o grădiniță sportivă pentru copii de 5 ani, pe discipline. Este prima grădiniță cu profil sportiv și va avea 50 de locuri. Totul va fi gata în doi-trei ani”, a afirmat Enoiu.
Prezent la conferința de presă, fostul tenisman Ilie Năstase a afirmat că patinoarul va fi folosit de copiii de la patinaj artistic și hochei care până acum se antrenau în mall-urile din Capitală. „În urmă cu două luni era plantat grâu aici, iar acum este prima construcție privată (n.r. — sportivă) susținută de domnul Țiriac. Acest patinoar este făcut în primul rând pentru copii, iar aceștia vor veni cu autocarul. Deocamdată este unul (autocar), dar vor mai fi patru-cinci. Este nevoie de astfel de lucruri pentru că avem nevoie de sănătate și trebuie să investim în sport. Este un lucru extraordinar pentru copiii și sportivii care se duceau la mall sau cine știe pe unde pentru a se antrena”, a menționat Năstase.
De asemenea, fostul hocheist Eduard Pană speră ca patinoarul să revitalizeze sporturile care se desfășoară pe gheață. „Am speranța că acest patinoar va revitaliza hocheiul și patinajul artistic din România. Sunt convins că talentul poporului român la sport va renaște și cu ajutorul domnului Țiriac”, a adăugat el.
Cornel Gheorghe, antrenor de patinaj artistic, a declarat marți că de abia așteaptă să înceapă cursurile pe noul patinoar. „Nu-mi vine să cred că sunt pe șantierul unui patinoar care crește de la o zi la alta. De abia aștept să vin aici cu copiii, pentru că ei în prezent se chinuie să se antreneze pe patinoare mult mai mici decât cele de concurs. Zi de zi, ei fac sacrificii, iar eu sper ca acest patinoar să îi ajute să își atingă obiectivele. Sperăm ca autoritățile și cei care vor administra acest patinoar să ne faciliteze accesul pe gheață la prețuri cât mai accesibile”, a spus el.