Material publicat în săptămânalul ProSport, distribuit în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar
Campionatul Mondial de Snooker, cel mai important turneu din calendar, a început sâmbătă, 19 aprilie, la Teatrul Crucible din Sheffield (Anglia). Cei mai buni jucători ai lumii, în frunte cu Ronnie O”Sullivan, campionul en-titre, Neil Robertson, liderul mondial, sau Mark Selby, favoritul gazdelor, vor asigura spectacolul și suspansul pentru fanii sportului cu tacul.
Competiția engleză reprezintă unul dintre evenimentele Triplei Coroane, alături de Campionatul Regatului Unit și de Masters. Prima ediție a avut loc în anul 1927, iar din 1977 se desfășoară la Teatrul Crucible. În epoca modernă, cel mai bun palmares de la Campionatul Mondial îi aparține scoțianului Stephen Hendry, care a câștigat titlul de șapte ori, în timp ce Steve Davis (Anglia) și Ray Reardon (Țara Galilor) au pus mâna pe marele trofeu în șase rânduri. Cel care s-a impus în 2013 este englezul Ronnie O”Sullivan, cvintuplu campion la Sheffield. Se consideră că epoca modernă a snooker-ului a început în anul 1969, atunci când s-a adoptat formatul turneului actual, cu tururi eliminatorii.
Premieră la Crucible. 300.000 de lire sterline pentru campion
Campionatul Mondial de Snooker este perceput ca cel mai valoros turneu din snooker-ul profesionist, atât datorită premiilor și punctelor din clasament cu care este dotat, cât și a prestigiului.
Totalul banilor cu care vor fi recompensați jucătorii aflați pe tabloul principal a fost suplimentat în acest an, de la 1.111.000 de lire sterline la 1.214.000 de lire sterline, ajungându-se la un record absolut în istoria snooker-ului. Astfel, supremația Campionatului Mondial devine din ce în ce mai impozantă, ținând cont că Mastersul dispune de premii totale în valoare de 600.000 de lire sterline, iar Campionatul Regatului Unit de 755.000 de lire sterline. Fondurile de premiere de la Campionatul Mondial sunt distribuite astfel: 1.000 de lire pentru cei 94 de jucători din calificări, 5.000 de lire pentru următorii 64, 8.500 pentru următorii 48, 12.000 de lire pentru prezența în șaisprezecimi, 16.000 de lire pentru prezența în optimi, 25.000 de lire pentru sfertfinaliști, 55.000 de lire pentru semifinaliști, 125.000 de lire pentru învinsul din finală și 300.000 de lire pentru marele campion. Primii 15 jucători din clasamentul mondial, alături de campionul en-titre O”Sullivan, au prezența asigurată pe tabloul principal, aceștia evoluând împotriva altor 16 sportivi veniți din caliificări.
Fascinantul break maxim
Însă atracția financiară nu este reprezentată doar de calificarea în fazele superioare ale competiției, ci și de realizarea celui mai mare break al turneului. O astfel de realizare spectaculoasă ar face ca îndemânaticul jucător să primească un cec în valoare de 10.000 de lire, în caz că meciul este televizat, sau de 1.000 de lire în caz contrar. Până în anul 2011, organizatorii premiau break-ul maxim de 147 de puncte cu nu mai puțin de 147.000 de lire. O astfel de performanță, reușită de Ronnie O”Sullivan în 1997, chiar în primul tur la Crucible, a rămas în istorie drept cel mai rapid break maxim realizat vreodată, în numai 5 minute și 28 de secunde. Englezul a primit la acea vreme potul mult râvnit, care se putea diviza în cazul în care un alt participant reușea aceeași performanță. Regula care domnea în acei ani a fost schimbată cu cea din prezent. Același O”Sullivan, supranumit „Racheta” pentru modul fulgerător prin care introduce bilele în buzunar, deține recordul pentru cele mai multe break-uri maxime televizate, 12 la număr, urmat de Stephen Hendry cu 10 și de scoțianul John Higgins cu 7.
Punctajul maxim de 147 se obține trimițând în buzunar cele 15 bile roșii, fiecare jucată cu bila neagră, apoi toate cele șase bile colorate, în ordinea valorii lor.
Momente remarcabile din istoria Campionatului Mondial
Stephen Hendry, cel mai titrat jucător din istorie se găsește pe primul loc, urmat de cel mai talentat sportiv de la masa de snooker, Ronnie O”Sullivan.
Clasamentul câștigurilor din snooker
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER