Thriller!** Michael Jackson s-a stins la doar 50 de ani!

Un stop cardiorespirator a curmat în noaptea de joi spre vineri viața legendarului Michael Jackson. Unii spun că s-ar fi stins din cauza unei supradoze, alții că i s-ar fi făcut o injecție cu demerol, un calmant puternic ce seamănă cu morfina. Știrea a devastat o întreagă lume, iar cu regele pop a murit și copilăria unora dintre noi.

Într-o Românie post-decembristă săracă și dezorientată, prin toamna lui 1992, „Omul de pe lună” ateriza pe un teren virgin, care nu consumase nicicând mijloace de divertisment superatractive centrate în jurul unor legende ale showbizului. Dar publicul autohton a început poate cu fructul cel mai gustos, un fruct interzis în multe țări europene pe atunci, un personaj irepetabil, supranumit „Regele Pop” sau „Megastarul”. „Nu vorbea cu nimeni, doar zâmbea! Nici măcar președintele Ion Iliescu nu s-a apropiat de el”, rememorează pentru ProSport Liana Stanciu. Așa s-a ajuns ca Bucureștiul să fie învăluit de momente impresionante: fane cu pălării negre și ochii înotând în lacrimi capabile să facă gesturi șocante – să se arunce în fața convoiului de mașini ce camufla Mercedesul negru al superstarului – tineri contorsionați în fața scenei pe care performa Jacko sau ambulanțe neîncăpătoare părăsind în trombă arena cu fete inconștiente. Și totul s-a petrecut pe Stadionul Național, fostul 23 August, arena care nici pe vremea cuplajelor fotbalistice din anii 80 nu înregistrase o asistență atât de mare. 71.000 de oameni au fost prezenți atunci la cel mai de amploare eveniment artistic din istoria României, un record de participare pe defuncta arenă, un vârf care nu va fi bătut probabil niciodată. Totul datorită unui personaj complex, nu doar un cântăreț, compozitor sau actor, ci și un dansator desăvârșit cu zvâcnire de atlet, detentă de voleibalist sau elasticitate de gimnast. Iar calitățile motrice urmau să fie din nou valorificate printr-o serie de concerte incluse într-un tur de adio.
 
Comebackul l-a supus unor excese și ajunsese să cântărească doar 56 de kg la o înălțime de 1,76. Celine Dion spunea ieri că Michael e propria-i victimă. „A trăit mai mult pentru oameni, pentru a le satisface dorințele artistic și toată lumea îl adora Nu refula nicăieri și asta probabil că l-a învins”. Anul acesta, Jacko pregătea un super come-back, a făcut excese și ajunsese să cântărească doar 56 de kg la o înălțime de 1,76. În urma sa rămân întrebări fără răspuns, refrene ce vibrează asurzitor în timpane și o Românie careia i-a deschis noi perspective prin stârnirea laturii artistice.

Chivu țintea ultimul turneu!
 
Căpitanul naționalei de fotbal, Cristi Chivu, s-a declarat mai mereu un ascultător de muzică bună. Fan înfocat al celor de la U2, declara luna trecută pentru ProSport că ar fi intenționat ca în acest an să participe la câteva concerte ale trupei lui Bono Vox, dar și la unul dintre cele 50 de concerte pe care Michael Jackson și le programase în turul de adio. „Am crescut și cu muzica megastarului”, spunea Cristi.



FAN AL SPORTULUI, ADULAT DE SPORTIVI

  • Pe când avea doar 16 ani, mândria familiei Jackson apărea într-o emisiune a canalului NBC alături de campionul mondial al greilor, Muhamad Ali. Imaginile fac mare audiență și acum pe youtube, puctul culminant constituindu-l gama variată de „lovituri” aplicate de Michael lui Cassius Clay. De fapt, era un box cu umbra.


  • În clipul celui de-al doilea extras pe single de pe albumul Dangerous (1991), „Remember the time”, filmat într-un cadru ce amintește de Egiptul antic, Jacko e fugărit de celebrul „Magic” Johnson, paznicul regelui interpretat de Eddie Murphy. Pe fostul baschetbalist îl lega o pritetenie strânsă de Jackson, și nu a cerut vreun onorariu pentru apariția în producția de zece minute și zece milioane de dolari.


  • A cincea melodie promovată de pe albumul mai sus amintit a fost „Jam”, piesă care a beneficiat de un clip produs într-o sală de baschet. Partenerul megastaruluui a fost legendarul Michael Jordan, „His Airness” primind lecții de dans și predându-i în același timp „Regelui pop” elemente din tehnica sa de aruncare la coș sau propulsare spre panou. Hitul s-a permanentizat ulterior drept melodia celor de la „Chicago Bulls”


Michael a concertat înaintea mai multor "Super Bowl"’-uri în anii 90 și a fost adulat de o serie importantă de vedete din NHL, NBA, NFL, dar și din toate disciplinele sportive de peste Ocean sau de pe orice meridian, dimensiunile coregrafiei etalate pe scenă echivalând poate oricând cu efortul depus de un sportiv de mare performanță







„Se spune că cerul este limita și pentru mine asta e adevărat, dar, prietene, nu ai văzut nimic, așteaptă doar până voi trece și de el”

, Michael JACKSON  1958 – 2009


1   „Thriller” (1983), cu piese precum „Billie Jean” sau „Beat it”, reprezintă cel mai bine vândut album din istoria muzicii – peste 120.000.000 de exemplare, pe doi situându-se „Back in Black” (1980) al celor de la AC/DC, cu doar 50.000.000 de copii vândute

 

9 frați a avut Michael (n.20.08.1958), el fiind al șaptelea copil al familiei Jackson. Regele pop s-a născut și a crescut în Gary Indiana

13
premii Grammy a obținut megastarul listat cu 13 melodii diferite în fruntea topurilor americane. Tot 13 turnee (cu Jackson 5 sau individuale) a performat Michael. Ultimul, al 14-lea s-ar fi numit „This is it”

45
grade măsura unghiul corpului lui Jackson în celebrul videoclip „Smooth Criminall” sau în concertele în care susținea melodia de pe albumul „Bad” (1987)

71 de mii de oameni au asistat pe 1 octombrie 1992 la concertul „Dangerous” de pe Stadionul „Lia Manoliu” record de audiență. Fanii au venit atunci din toată Europa

650 de milioane de dolari a cheltuit Michael din câștiguri și avea datorii de 400 milioane de dolari conform rapoartelor citate de Times Online. Până în anii 2000, Jackson scotea din buzunar 7,5 milioane de dolari pentru cheltuieli personale și 5 pentru întreținerea Neverlandului, binecunoscutul său fost palat, complex, parc de distracții
 

 

 




 








 

 

Publicat: 27 06. 2009, 09:00
Actualizat: 27 06. 2009, 15:36