Odată cu apariția iernii zilele sunt din ce în ce mai scurte și mai friguroase, iar unele activități ce țin de starea vremii nu mai pot fi practicate. Nevoile organismului însă nu se schimbă, iar cei obișnuiți să facă sport în aer liber se pot reorienta. O variantă este mersul la sală, dar există și opțiunea de a face sport în casă. Dacă îți faci propria sală de antrenament acasă ai avantajul că poți face sport oricând dorești și totodată economisești și timp.
În magazinele de specialitate există numeroase aparate de diferite dimensiuni care, teoretic, încap în orice cameră dintr-un apartament obișnuit. În momentul în care cumperi un astfel de echipament trebuie să ții cont de mai mulți factori. Trebuie să știi exact ce îți dorești pentru că pe piață există extrem de multe aparate, unele dintre acestea fiind greu de utilizat. Un alt factor de luat în seamă la achiziție este dimensiunea și dotarea aparatului. În stabilirea deciziei de cumpărare are un rol important și prețul. Este important de știut că un echipament scump nu oferă obligatoriu o condiție fizică mai bună.
Echipamentele pentru acasă sunt de mai multe tipuri.
1. Aparate cardio
În magazinele de specialitate există o gamă variată de aparate benefice pentru activitatea cardiacă ce ajută la eliminarea kilogramelor în plus și tonifică musculatura. Cele mai populare aparate din cadrul acestei categorii sunt:
– bicicleta staționară. Este unul dintre cele mai populare aparate. Are avantajul de a fi accesibilă ca preț, ocupă puțin spațiu și este ușor de folosit. Este o soluție simplă de a face sport și de a menține condiția fizică. Pentru rezultate, este recomandat ca exercițiile să dureze minim 30 de minute zilnic. Dezavantajul acestui aparat este că nu implică toate grupele de mușhi.
– banda de alergat. Este foarte eficientă în arderea grăsimilor. Este recomandată persoanelor care nu pot face exerciții fizice intense, putând fi folosită chiar și de femeile însărcinate. Banda de alergat are dezavantajul că este foarte scumpă. Este un echipament voluminos, care necesită mult spațiu. Avantajele benzii de alergat sunt eficiența în arderea caloriilor și posibilitatea de a monitoriza activitatea.
– steperul. Acest tip de aparat imită foarte bine mersul pe o scară. Exercițiile sunt benefice pentru organism și te obligă la o menținere corectă a poziției corpului. Are avantajul de a nu ocupa spațiu, iar exercițiile efectuate ajută la tonifierea mușchilor fesieri și ai picioarelor. Este recomandat persoanelor cu greutate care vor să slăbească. Ideal este ca exercițiul la steper să dureze între 30 și 60 de minute. Pentru a obține performanțe sunt recomandate steperele cu programe speciale, care au grade de dificultate diferite. Este recomandat persoanelor care vor să slăbească, dar exercițiile trebuie să fie însoțite și de o dietă.
2. Aparate pentru întărirea musculaturii
În cadrul acestei categorii de aparate, cele mai populare aparate sunt greutățile, ganterele și banca pentru ridicarea de greutăți. Aceste aparate sunt folosite pentru întărirea diferitelor categorii de mușchi și ajută la slăbire. Avantajul mare al acestor aparate este faptul că ocupă foarte puțin spațiu și pot fi folosite oriunde, fiind foarte ușor de deplasat.
Este indicat să te asiguri că folosești greutățile potrivite. Este bine să lucrezi cu greutăți solicitante, dar care nu te scot din formă în timpul antrenamentelor. Pe măsură ce te obișnuiești, poți mări greutatea ganterelor. Pentru a slabi, variază exercițiile, în așa fel încât să antrenezi mai multe grupe de mușchi într-o singură ședință.
3. Aparate pentru echilibru
În cadrul acestei categorii intră mâinile, placa pentru balans sau discul de spumă. Sunt foarte ieftine și foarte ușor de folosit.
Dacă nu deții un aparat cu care să faci sport, poți face câteva exerciții fizice care te ajută să te menții în formă. Iată câteva dintre acestea:
1. Săriturile Stai în picioare, având brațele și picioarele lipite. Începi să sari, depărtându-ți picioarele și ridicând în același timp și mâinile deasupra capului.
2. Flotările Folosite corect, flotările pot fi un exercițiu excelent pentru dezvoltarea forței sau a masei musculare.
3. Genoflexiunile Aceste exerciții au capacitatea de a ajuta la creșterea mușchilor. O genuflexiune este un exercițiu de aplecare a corpului ce are drept scop îmbunătățirea forței. Pe durata unei execuții se antrenează mușchii picioarelor, cei ai mâinilor, ai spatelui, posteriorul, dar și mușchii abdominali.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER