„Titlul a trezit un oraș adormit de 20 de ani!”** Planurile lui Marius Stan pentru viitorul fotbalului din Galați
Marius Stan își șterge fruntea de transpirație cu un șervețel. Se apropie de reporterul ProSport și mărturisește: „Încă am emoții. E un semn bun, înseamnă că nu am ajuns un robot”. Oamenii din Prefectură, locul în care Stan a fost învestit în funcția de primar, îl acoperă cu felicitările lor. Zâmbește fiecăruia, face poze cu toți consilierii și împarte câte o glumă în stânga și-n dreapta. Omul e popular. Cel puțin în prima zi.
Domnule Stan, e ultimul interviu ca om din fotbal sau primul ca om politic?
(râde) Primul interviu ca primar pentru un ziar de sport.
Ați mai candidat și acum patru ani și lucrurile n-au mers atât de bine…
(întrerupe reporterul) Da…atunci eram crud! Abia intrasem în lumea asta politică. Bine, nu mă consider politician nici acum, evit să fiu catalogat astfel. Sunt un om de administrație, un manager.
Mulți oameni din fotbal au intrat în politică, dar sunt foarte puțini cei care au și avut succes. Dumneavoastră sunteți unul dintre exemplele pozitive. Cum vă explicați acest lucru?
Oamenii au putut să vadă dincolo de omul de sport Marius Stan. Pentru că, făcând o paranteză, trebuie să spunem că toți cei care lucrează în fotbal au reușit, cu ghilimelele de rigoare, în ultimii ani să ducă în derizoriu acest sport atât de frumos. Prin declarații care mai de care mai urâte și lipsite de respect și nu numai.
În ce măsură a contribuit câștigarea campionatului cu Oțelul la victoria din alegeri?
Așa cum am spus mai devreme, câștigarea titlului a trezit orașul. A trezit mândria de a fi gălățean în oameni. Galațiul e un oraș în care nu se întâmplă nimic de 20 de ani. Un oraș uitat de lume, uitat de autorități. Aici nu s-a întâmplat absolut nimic, e orașul tăcerii. Eh, oamenii, neavând alternative, s-au complăcut în starea asta. Apoi a venit declicul: titlul! Și le-a trezit o mândrie pe care nici măcar nu știau că o mai au. Și a fost un lucru fantastic! Inevitabil, a trebuit să ne luptăm cu cei care ne denigrau continuu în disputa sportivă. La fel ca în politică, n-au avut alte arme. Și faptul că am reușit, cât de cât, să ne păstrăm o ținută morală i-a trezit și mai mult pe oameni.
Primar în orașul tăcerii
Oamenii s-au simțit reprezentați de echipa de fotbal…
Au văzut că cineva se poate lupta pentru ei. Toți se regăseau în această echipă, era echipa tuturor gălățenilor. Și a fost un declic pe care acum sunt obligat să îl exploatez. Trebuie să cultiv mai departe mândria de a fi cetățean al Galațiului. Pentru că acest oraș este unul al paradoxurilor: e un oraș mare, dar care nu are nimic. Dacă vrei să vezi un film, plătești rovignetă și te duci la Brăila. E incredibil! Un oraș la Dunăre care nu are bazin olimpic. Un oraș care organizează festivalul național de film, dar nu are cinematograf! Un oraș care are 250 de mii de oameni, dar nu are Primărie. Sediul este revendicat și anul viitor trebuie să ne mutăm. Și pot continua cu multe exemple negative.
Dar…
(întrerupe pentru a doua oară reporterul) Lucrul ăsta ne obligă să venim cu ceea ce oamenii vor să vadă. Să vadă că au mall, un stadion decent… astea fac parte din viața lor. Să știe și ei unde e centrul orașului! Noi nu știm asta!
„Nu sunt mari diferențe între fotbal și primărie”
Bun, dar de ce ați vrea să renunțați la un loc călduț, cel de la echipă, pentru a conduce un oraș cu atâtea probleme?
Oțelul era la fel când am început. Se vorbea de ABBA pe la Galați, acum ceva vreme. Am reușit să stabilizăm echipa și apoi au apărut și performanțele. Pentru că nu e o diferență mare între a conduce un club și a conduce un oraș. Doar de buget… Până la urmă, metodele sunt la fel. Trebuie să știi să găsești o echipă de oameni competenți și să începi să schimbi din rădăcini mentalitatea și sistemul. Nu ne ferim de cuvinte, sistemul actual a avut ca scop numai și numai furatul banului public. Iar interesul general nu a contat niciodată. Au împărțit orașul: Galațiul lor și Galațiul nostru. Știu că nu e ușor, nici dincolo… când zic dincolo, nu mă refer pe lumea cealaltă, ci la fotbal (râde cu poftă). Dinozauri am avut și în sistemul din fotbal.
Și în fotbal există un sistem foarte bine pus la punct, unul care pare să lucreze împotriva interesului fanilor și a celor din jurul sportului…
Da, da! Dar cu toate astea am avut abilitatea să mă strecor printre ei. Sunt conștient că arta compromisului trebuie să funcționeze și în politică. Dar compromisul trebuie să îl duci până la un prag suportabil pentru coloana vertebrală. Iar cocoșat nu o să mă vedeți niciodată!
În ce măsură v-a pregătit fotbalul pentru politică?
Mi-a dat curajul să mă iau la trântă cu un sistem, unul foarte bine pus la punct, uns cu toate alifiile.
„Sistemul politic e mai periculos”
Fără a folosi cuvinte popoase, ce va însemna fotbalul pentru dumneavoastră de acum încolo?
El o să fie copilul meu cel mare. Și comparația nu de deloc exagerată. Tot o să am grijă de el, că de un copil ai grijă până la moarte, chiar dacă el se mută la casa lui, se căsătorește…
V-a dezavantajat vreodată în politică faptul că sunteți un om venit din fotbal?
Niciodată! Nu am vrut să fiu niciodată asimilat cu anumite personaje din fotbal, unele care distrug treptat fotbalul. Paradoxal, ei bagă bani în fotbal, dar îl și distrug în același timp. Vorbesc toată ziua de blaturi.
Chiar și Oțelul a fost acuzată în câteva rânduri de meciuri trucate.
Nu mai spune de-astea… Oamenii ăștia despre care vorbesc au un business, fotbalul, și acționează împotriva propriilor interese. E ca și cum un patron ar spune despre afacerea lui: «Mă, frate, nu-l lua, că e cel mai prost produs».
După ce veți termina mandatul la Primărie, vă veți întoarce la Oțelul?
Mi-e greu să anticipez. Dar, peste patru ani, vreau să candidez fără să-mi fac campanie. Asta înseamnă să realizez lucruri atât de vizibile încât alegerile să devină o formalitate. Dacă nu va fi așa, înseamnă că nu am muncit cum trebuie și că e cazul să îmi pun niște întrebări.
Dispar sponsorii, dispare interesul și poate dispărea și fenomenul
Marius Stan, primar Galați
Oțelul va fi mai puternică decât a fost pe vremea mea. Voi rămâne cu o funcție onorifică la club și mă voi asigura de stabilitatea lui financiară
Marius Stan, primar Galați