Specialiștii britanici sunt de părere că a cânta la tobe în timpul unui concert rock este o experiență la fel de istovitoare precum cea de care are parte un fotbalist pe parcursul unui meci de fotbal din Premier League, informează dailymail.co.uk.
Potrivit unui studiu, care a durat opt ani, și la care a participat toboșarul de la trupa Blondie, Clem Burke, cântatul la tobe timp de 90 de minute îi modifică acestuia ritmul inimii, aducându-l la același nivel cu cel al lui Cristiano Ronaldo în timpul unui meci de ligă.
În timpul cântatului la tobe, ritmul inimii creștea, în medie, la 140 – 150 de bătăi pe minut, dar putea ajunge și la 190. În timpul unei ședințe de o oră, Burke reușea să ardă între 400 și 600 de calorii.
Testele au inclus măsurarea nivelului de oxigen și a ritmului cardiac pe parcursul testelor, dar și al concertelor live.
Studiul a fost realizat de cercetătorii de la universitățile din Chichester și Gloucestershire.
"Există o legătură directă între condiția fizică și performanță. Muzicienii au nevoie de o putere excepțională pentru a da randament, mai ales în turnee. Fotbaliștii se pot aștepta să joace 40 sau 50 de meciuri într-un an. Dar în această perioadă de 12 luni, Clem Burke a cântat la tobe timp de 90 de minute, la fiecare din cele 100 de concerte. Dacă vrei să faci o comparație între nivelurile ritmului cardiac al celor doi, nu vei putea face diferența".
"Fotbaliștii sunt de părere că un meci de fotbal din Liga Campionilor, jucat o dată la două săptămâni, se traduce printr-o mare epuizare fizică, însă acești oameni (toboșarii, n.r.) se ocupă cu astfel de lucruri în fiecare zi, mai ales dacă sunt în turnee", au spus cercetătorii.
Proiectul în care a fost implicat Burke, intitulat "The Clem Burke Drumming Project", a fost realizat în colaborare cu Departamentul de Sănătate, Sport și Îngrijire Socială, și a avut ca scop descoperirea de noi programe care să ajute tinerii cu probleme de greutate.
În prezent, la Oxstalls Gloucestershire se construiește un laborator special pentru cântatul la tobe, iar cercetătorii speră ca și alți toboșari să se alăture proiectului.
"Este prima astfel de facilitate din lume și suntem foarte încântați de potențialul existent. Este o colaborare unică dintre știință și artă", a declarat doctorul Perianu Daniel Mihai.
Sursa: MediaFax
Â
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER