Iubitorii sportului știu foarte bine că protagoniștii din unele discipline impresionează prin superstițiile pe care le au în timpul carierei și chiar și după. În noua sa carte, Chas Newkey-Burden dezvăluie unele „ritualuri” și obiceiuri ciudate a zece sportivi cunoscuți. Printre aceștia se numară atleți, tenismeni, dar și fotbaliști, iar unii dintre ei sunt foști adversari ai sportivilor din România. Desigur, îi veți recunoaște.
Barmanii și frizerii îi fac destul de bine lui Mo Farah. Dublul campion olimpic are două „capricii” particulare pe care le folosește înainte de fiecare cursă. În primul rând, acestuia îi place să se radă în cap. Apoi, cu circa 20 de minute înainte de fiecare cursă, lui Farah îi place să consume o cafea, în special sub forma unui espresso. Uneori el bea chiar două. Mo recunoaște că a apelat la acest ciudat obicei chiar înaintea cursei de 10.000m de la Londra, 2012.
2. David Beckham a petrecut zece ani la Manchester United, unde a câștigat numeroase trofee, incluzând tripla din 1999. Însă a schimbat și taberele, trecând pe la Preston North End și Real Madrid. A strâns peste 100 de apariții pentru naționala Angliei, multe din postura de căpitan.
David Beckham admite faptul că se luptă cu o tulburare obsesiv-compulsivă. Aceasta l-a împins să facă o serie de „ritualuri” pe care jucătorul le considera necesare pentru a putea performa. a pliantele și cărțile într-un sertar, pentru a avea o ordine așa cum își dorea. Soția fotbalistului (Victoria Beckham) a destăinuit faptul că David Beckham a aruncat o cutie de suc din frigiderul lor, pentru a nu avea un numar impar de cutii. „Este un ciudat”, a spus Victoria.
„Trebuie să am totul într-o ordine strictă, în perfectă linie, sau în perechi”, spune el.
Beckham a dezvăluit că uneori chiar își rearanja camerele de hotel unde era cazat, pentru a face „totul perfect”.
3. Laurent Blanc a jucat la numeroase cluburi în cariera sa, printre care Napoli, Barcelona și Manchester United. Pentru naționala Franței a bifat 97 de apariții, reușind să câștige Campioatul Mondial în 1998.
Un sărut este doar un sărut – mai puțin dacă reprezintă un ritual care ajută selecționata țării tale să câștige Cupa Mondială la fotbal. Laurent Blanc avea obiceiul de a-l săruta pe cap pe colegul său Fabien Barthez înaintea fiecărei partide de la Campionatul Mondial din 1998. Era o imagine ciudată pentru marea majoritate a oamenilor, însă acest „ritual” s-a dovedit extreme de eficient – Franța a reușit să câștige Campionatul Mondial, într-o finală în care s-a impus cu 3-0 în fața Braziliei.
4. Moises Alou a jucat 1942 de meciuri de-a lungul carierei sale de 17 ani în Major League Baseball. A activat la numeroase cluburi, printre care Pittsburgh Pirates, Chicago Cubs și New York Mets.
Alou are obiceiul să urineze pe prorpiile mâini înaintea fiecărui joc din Liga Națională. Jucătorul de origine dominicană apelează la acest obicei ciudat pentru a-și înăspri pielea de pe mâini și a preveni apariția bătăturilor. Acest lucru îi permite, spune el, să lovească mingea fără să fie nevoit să poarte mănușile speciale pe care le folosesc alți jucători.
Acest ciudat ritual are și noi adepți, prinzătorul celor de la New York Yankee, Jorge Posada, lăudâd beneficiile acestei metode: „Nu cred că ar vrea cineva să-mi strângă mână, mai ales în timpul antrenementelor de primăvară.”, spune Posada.
5. Bjorn Borg este unul dintre cei mai cunoscuți și titrați tenismeni din istorie, cu 11 titluri de Grand Slam câștigate de-a lungul impresionantei sale cariere. Acesta a câștigat cinci titluri consecutive la Wimbledon (1976-1980) și șase titluri la Roland Garros.
Una dintre cele mai distinctive „mărci” din tenis – barba lui Bjorn Borg era mult mai mult decât un moft al tenismenului pentru a arăta bine. Legendarul jucător suedez obișnuia să își lase mereu barba să crească, exact cu două săptămâni înainte de Wimbledon. Ca o superstiție secundară, acesta purta mereu același tricou Fila în timpul turneului.
Profesionișții din alte sporturi au luat act de „barba norocoasă” a lui Borg, iar numeroase personalități din hocheiul și fotbalul american l-au copiat, creând un adevărat trend.
6. Johan Cruyff, unul dintre cei mai titrați fotbaliști din istorie a jucat și antrenat Ajax Amsterdam și FC Barcelona. Îndruchipând filisofia „fotbalului total”, acesta a fost votat în 1999 cel mai bun jucător european al secolului.
Obiceiurile lui Johan Cruyff ar părea bizare pentru multe persoane. El obișnuia să-și lovească colegul de echipă, pe Gert Bals, înaintea începereii fiecărui meci. Un alt obicei la fel de ciudat, dar mai puțin violent, la care apela Cruyff, era acela de a scuipa guma de mestecat în terenul adversarilor chiar înainte de flueirul de start al partidei. El a simțit că influența acestui ultim obicei a justificat înfrângerea suferită de Ajax în finala Cupei Campionilor Europeni din 1969. Atunci Cruyff a uitat să scuipe guma de mestecat în terenul celor de la AC Milan, iar echipa milaneză s-a impus cu scorul de 4-0.
7. Shay Given a activat ca portar la diferite cluburi din Premier League (Blackburn Rovers, Newcastle United și Aston Villa), dar și pentru naționala Irlandei, pentru care a strâns 122 de meciuri.
Înainte de fiecare meci în care urmează să joace, goalkeeper-ul irlandez obișnuiește să ia o sticlă de apă sfințită și să o lase în spatele porții sale, pentru a-i aduce noroc. „O car mereu în rucsacul meu și o iau peste tot cu mine”, spune el.
Given nu este singurul portar irlandez care lua ceva „special” cu el pe teren. Predecesorul său în poarta Irlandei, Paddy Bonner, obișnuia să poarte mereu în mănuși o bucată de lut din County Donegal (un comitat din nordul Irlandei).
8. Cariera ca jucător de baseball a lui Jason Giambi a început în 1995, la Oakland Athletics. În 2002, acesta a ajuns la New York Yankees, echipă la care a stat până 2008. În prezent acesta evoluează pentru Cleveland Indians.
Bărbați masivi purtând tanga sună extrem de ciudat pentru mulți dintre noi, dar nu și pentru Jason Giambi. Acesta poartă mereu o pereche de tanga aurii în timpul meciurilor și se declară extrem de mulțumit de acest truc descoperit de el. „Funționează de fiecare dată”, spune acesta. Jason chiar și-a sfătuit și colegii de echipă să încerce să poarte lenjerie similară. Unii admit că au încercat ciudata medota a lui Giambi, dar alții l-au privit cu îndoială: „Jason este un pic cam ciudat”.
9. David James și-a început cariera de portar la Watford, în 1988. În următorul deceniu, din postura de jucător al lui Liverpool, el a apărat poarta naționalei Angliei în 53 de meciuri. Acesta a lucrat și ca model pentru casa de modă Armani.
Numeroși fotbaliști au diverse superstiții și obiceiuri, aceștia fiind considerați poate cei mai superstițioși sportivi din lume. David James face și el parte din această categorie. Portarul are propriile tabieturi pe care le descrie ca niște „utilaje mentale” și de care se folosește cu o seară înainte de fiecare meci. El nu vorbește cu nimeni și nu folosește niciodată toaleta dacă în ea se mai află altă persoană, iar după ce aceasta se eliberează, obișnuiește să scuipe un perete al toaletei înainte de a o folosi.
10. Jason Terry este un titrat jucător american de baschet, care activează ca fundaș la Houston Rockets.
Jason Terry are un obicei ciudat pentru noaptea dinaintea fiecărui meci – el poartă o replică a șortului echipei adverse. Terry a început să facă ascest lucru încă din liceu, iar toți coechipierii săi se mirau de ciudatul ritual al americanului.
El de asemenea mănâncă pui înainte de fiecare meci, poartă jambiere în curtea casei sale și își schimbă încălțămintea în timpul jocului dacă partida nu decurge bine pentru echipa sa. „Sunt un jucător diferit, dar fiica mea crede că sunt un ciudat”, declară Terry.
Articol scris de Alexandru ASAN
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER