În România, ultima ediție de Cupă Mondială la fotbal care nu s-a văzut la TV a fost cea din 1986, când în sudul țării meciurile de la turneul desfășurat în Mexic s-au văzut cu antenă pentru bulgari.
TVR este obligată prin lege să transmită competițiile mari, cum sunt Cupele Mondiale la fotbal sau Jocurile Olimpice, dar postul național a ajuns în situația de a-și renega menirea din cauza datoriilor de zeci de milioane de euro.
Peste doar câteva săptămâni, în februarie, se vor licita drepturile TV ale Mondialelor de fotbal din 2018 și 2022 pentru țările din Europa. Nicio televiziune de pe continent nu poate ști de pe acum care vor fi protagonistele peste zece ani, nici măcar dacă va mai exista competiția, însă așa este mersul: cărțile se fac din timp.
Cum în discuție este o competiție gigant, ale cărei drepturi TV sunt cumpărate cu sute de milioane de euro (de pildă FOX a plătit 400 de milioane de dolari pentru piața americană de limba engleză!), avantajați sunt marii jucători. European Broadcasting Union, organizație ce reunește instituții publice de radio și televiziune din Europa, a făcut în ultimul timp jocurile, oferind astfel beneficii tuturor posturilor afiliate.
10 milioane pentru drepturile TV
TVR a mers alături de EBU până în acest an. Ieri, în Consiliul de Administrație al TVR, s-a decis ca postul public să nu mai participe alături de acest organism la licitațiile pentru CM 2018 și CM 2022, ieșind astfel din cursa pentru Mondiale.
„Cei din CA care au votat împotriva acestei decizii să își asume public hotărârea lor și să explice oamenilor care plătesc taxa TV de ce nu au fost de acord”, a declarat pentru HotNews.ro șeful Sportului TVR, Cosmin Cernat. Dintre cei 13 membri prezenți, șase au votat pentru, patru s-au abținut și trei au fost împotrivă. Pentru a participa la licitație, TVR ar fi trebuit să plătească 200.000 de euro, adică 2 la sută din valoarea totală a drepturilor pentru România, cifrată la 10 milioane de euro (pentru CM 2010, suma totală a fost de 8 milioane de euro).
„În 2022 nici nu știm dacă va mai exista euro”
Cristian Nițulescu, membru în Consiliul de Administrație al TVR, a explicat ieri pentru ProSport care a fost motivația deciziei luate de conducerea TVR: „În primul rând, nu e sigur că va câștiga EBU. Jocurile Olimpice din 2016, de pildă, le-a pierdut. De ce să merg la o licitație alături de cineva care nu știu sigur că va câștiga și care din start îmi cere o sumă de trei ori mai mare ca data trecută!? Apoi, vorbim de 2022, când nici nu știu dacă va mai exista euro. E ca și cum aș cumpăra acum o mașină, dar ar plăti-o copilul nepotului meu. TVR are datorii de o sută de milioane de euro provenite în principal de la sport, din contracte cumpărate în felul acesta. Vom vedea ce se va întâmpla în anii următori, în funcție de cine va câștiga licitația”. Nițulescu a fost unul dintre cei patru membri ai CA care s-au abținut.
TVR speră ca până în 2018 să mai diminueze din deficitul bugetar pe care îl are în acest an. Sau mizează pe o presiune mediatică: dacă naționala se califică la turneele finale din 2018 și 2022, mai mult ca sigur Guvernul va găsi soluții pentru a acoperi drepturile TV, astfel încât meciurile să se vadă în toată țara. Varianta mai puțin plăcută: turneele vor ajunge la un post privat, ceea ce înseamnă o posibilă acoperire limitată.
Cum mai poate transmite TVR cele două turnee finale din 2018 și 2022
1. EBU câștigă drepturile pentru Europa. TVR poate lua drepturile pentru România, dar pe o sumă mai mare decât dacă ar fi mers alături de EBU (ceea ce ar fi ilogic). 2. Drepturile sunt câștigate de un privat. TVR poate cumpăra meciurile pe care le dorește, însă regulile le va stabili deținătorul. Plus că se va bate cu posturile private din țară, care deja și-au manifestat interesul.
2,4 miliarde de dolari a obținut FIFA din vânzarea drepturilor TV pentru Cupa Mondială din 2010
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER