Gigi Becali, urmărit penal de către DNA. „Mi-au zis că sunt suspect de spălare de bani și eu ajut bolnavii de cancer”. Nu e prima oară: „Atunci i-am dat bani lui Borcea”. UPDATE
UPDATE 17:45 | Gigi Becali a fost pus sub urmărire penală de către DNA din cauza unor trazacții dubioase pe care le-ar fi desfășat împreună cu nepotul său, Vasile Geambazi. Patronul FCSB susține că i s-a pus sechestru pe conturi și că, din acest motiv, va da în judecată autoritățile statului.
Mi-au pus sechestru pe avere. O să mă duc să-i dau eu în judecată. Mi-au pus sechestru pe conturile mele, personale, nu au treabă societățile. Mă distrează acțiunile lor, dar în același timp mă si întristează. Într-o săptămână două o să vedeți că se rezolvă totul.
Da, tată, da! Mă acuză de spălare de bani. Zic ei că am spălat bani cu Vasi. Că el mi-a dat mie 50 de milioane de euro de la el din cont și eu i-am dat înapoi, i-am dat 50 de milioane.
I-am dat și mai mult! Ce spălare de bani să fie, eu i-am dat cadou. Eu ajut oameni. Ce afaceri are Vasi să-mi dea mie să-i spăl banii? Ce eu sunt nebun să ajut oamenii și să fac pușcărie. Eu am ajutat oameni bolnavi de cancer.
Am salvat oameni. Eu fac donații, fac cadou. Sunt bani curați. Ce sunt nebun să spăl bani ca să ajut oameni, să fac eu pușcărie. Eu fac o grămadă de acte de caritate. Ce aflați voi e doar 3% din actele pe care le fac eu. DNA-ul nu mai are ce să facă, nu mai e corupție și trebuie să scoată oameni publici în evidență ca să își justifice existența”, a spus Becali pentru digisport.ro.
UPDATE 17:16 | Gigi Becali a primit calitatea de urmărit penal după vizita făcută astăzi la DNA se anunță într-un comunicat al instituției de pe Știrbei Vodă. Patronul FCSB, alături de nepotul său, Vasile Geambazi, este acuzat de procurorii anticorupție de spălare de bani într-un dosar legat de retrocedarea unor terenuri.
„Da, așa e! Mi-au zis că sunt suspect în spălare de bani. Vasi Geambazi a luat acei bani și mi i-a dat mie la Steaua, ca să-i spăl. Dar noi avem acte clar, e transparent! Nu e spălare de bani. Ei m-au mai acuzat de spălare de bani și-n trecut, când am luat niște bani de la Steaua și i-am dat lui Borcea pentru că aveam niște datorii. Am intrat în malaxorul celor de la DNA cu spălare de bani”, a spus Becali pentru gsp.ro.
DNA a emis și ea într-un comunicat în care, fără să-i numească pe Becali șe Geambazi, anunță care au fost motivele ce au stat în spatele deciziei procurorilor:
Ca răspuns la solicitările formulate de reprezentanți ai mass media, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus extinderea urmăririi penale față de două persoane, oameni de afaceri, pentru săvârșirea infracțiunilor de spălare a banilor, fapte presupus a fi săvârșite în perioada 2014-2019.
Anterior, în aceeași cauză, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de un evaluator desemnat de Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (A.N.R.P), pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, cu consecințe deosebit de grave.În Ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:
Evaluatorul desemnat de A.N.R.P. ar fi întocmit un raport de evaluare cu încălcarea legii 247/2005, prin care un teren de 21,75 ha situat în apropiere de mun. București, care făcea obiectul unui dosar de despăgubire la A.N.R.P., ar fi fost supraevaluat cu suma de 184.819.120 lei, sumă reprezentând un folos necuvenit în beneficiul celor doi oameni de afaceri.
Cunoscând că despăgubirea a fost stabilită în urma supraevaluării frauduloase, cei doi oameni de afaceri ar fi disimulat proprietatea și dreptul de dispoziție asupra despăgubirii. De asemenea, prin multiple transferuri succesive, intercalate și reciproce, cei doi oameni de afaceri ar fi efectuat o serie de operațiuni bancare, în perioada 2014-2019, în scopul separării și ascunderii sumei de originea ilicită. Aceștia ar fi folosit cea mai mare parte a sumei provenind din supraevaluarea frauduloasă pentru capitalizarea unor societăți comerciale și ar fi dobândit o parte importantă a sumei prin retrageri de numerar.Celor trei persoane li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală de suspect, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Alte date nu pot fi comunicate în acest moment, deoarece le sunt incidente dispozițiile art. 12 alin 1 litera e) din Legea 544/2001.
UPDATE 12:41 | Gigi Becali a ieșit de la sediul DNA și a declarat: „Suntem în post. Voi credeți că dracii stau? Nu le convine când văd Biserică și rugăciune. Și atunci acționează. Sunt fericiți când prigonesc. Dar asta nu e prigoană! Prigoană e doar la familiile creștine, unde e rugăciune. Eu mă bucur. Dacă n-ar veni prigoană înseamnă că nu sunt demn de Hristos”.
Gigi Becali și nepotul său Vasile Geambazi au ajuns, marţi dimineaţă, la sediul central al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru audieri. Deocamdată nu se cunoaște în ce calitate au fost cei doi în fața procurorilor.
Din câte se pare e vorba despre un dosar din 2014. Atunci Vasile Geambazi a renunţat la despăgubirea pentru un teren de 14,7 hectare din Voluntari, dobândit prin cesiune, după ce instanţa a hotărât ca el să primească doar contravaloarea sumei plătite fostului proprietar şi 15 la sută din diferenţa până la valoarea imobilului. Persoanele care au revendicat iniţial suprafaţa respectivă îşi înstrăinaseră drepturile încă din anul 2003, conform Mediafax.
Potrivit sursei citate, Becali a declarat: „Mi-e frică foarte tare, tremur de frică. Am spălat bani cu nepotul meu. S-au dus banii din contul meu în contul lui şi din contul lui la mine în cont. Am spălat bani, hai, fix, la revedere”
Despre ce e vorba în dosarul pentru care Gigi Becali și nepotul său Vasile Geambazi au ajuns la DNA
- Mediafax explică: În anul 2011, S.C. Romcontrol S.A. a întocmit, în dosarul de despăgubire al lui Geambazi, un raport de evaluare şi a stabilit valoarea terenului la suma de 205.352.000 de lei. În 2012, Geambazi a dat în judecată Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, solicitând emiterea titlului de despăgubire. La data de 6 noiembrie 2014, Curtea de Apel Bucureşti a obligat Comisia Naţională pentru Compensarea Imobilelor (succesoarea Comisiei Centrale) să emită titlul de despăgubire în condiţiile Legii nr. 165/2013, ceea ce ar fi presupus ca valoarea imobilului să fie stabilită prin aplicarea grilei notarilor publici şi să se acorde, prin compensare în puncte, doar contravaloarea sumei plătite fostului proprietar şi 15 la sută din diferenţa până la valoarea imobilului.
- În iulie 2013, Vasile Geambazi a obţinut o despăgubire de 297.630.000 de lei de la statul român, pentru un alt teren din Voluntari, de 21 de hectare, potrivit unei decizii irevocabile a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).
- Potrivit ANRP, Vasile Geambazi a dobândit dreptul la proprietate asupra terenului de 21,7 ha din Voluntari printr-un contract de cesiune încheiat în anul 2009. În legătură cu acest dosar, în anul 2012, instanţa a hotărât ca statul român, prin Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, să emită titlu de despăgubire potrivit raportului de evaluare întocmit de S.C. Business Evaluator, respectiv 297.630.000 lei.
- În acest prim dosar, Comisia Naţională pentru Compensarea Imobilelor a emis, în data de 27.06.2013 un titlu de despăgubire, iar ANRP a emis, în data de 20 iunie 2014, un titlu de plată pentru prima din cele cinci tranşe aferente titlului de despăgubire.