În istoria fotbalului românesc au existat câteva momente în care echipele ce ne-au reprezentat in diferite competiții, fie că e vorba de echipe de club sau echipa națională, s-au făcut pur și simplu de râs în fața adversarelor.
Topurile ce urmează vor lua în calcul „performanțele” de după 1989. A nu se crede că până atunci România a dominat fotbalul mondial, dar echipele noastre, atât naționala cât și cele de club, reușeau să facă față cu brio adversarilor, indiferent că s-au numit Brazilia, Anglia, Liverpool, Real Madrid, Inter sau Barcelona.
Și până în 1989 au existat câteva derapaje. Istoria „umilințelor” începe în 1938, la Cupa Mondială din Franța, când echipa națională a României a fost învinsă de Cuba, 3-3 după prelungiri și 1-2 la rejucare. După ce au eliminat România, cubanezii au primit o „corecție” din partea Suediei, scor 8-0. România nu s-a mai calificat la un Campionat Mondial până la ediția din 1970. Cea mai mare înfrângere din istoria naționalei rămâne însă 9-0 cu Ungaria, în 1949.
În cazul echipelor de club, România a realizat câteva performanțe, începând cu calificarea Rapidului în Finala Europei Centrale, ediția din 1940, nedisputată însă, și terminând cu câștigarea Cupei Campionilor Europeni de către Steaua în 1986. Bilele negre se trec în dreptul lui Dinamo, eliminată de 17 Nentori Tirana, dar și in dreptul Stelei, învinsă de AC Milan în finala CCE din 1989 cu 4-0. Ce-i drept, AC Milan avea in componență tripleta olandeză Van Basten-Gullit-RIjkaard, dar și pe Baresi sau Donadoni.
Top 5 umilințe echipa națională:
Serbia-România: 5-0 Un meci fără miză pentru România, contând pentru preliminariile CM 2010, care nu a putut opri asaltul sârbilor, primind o lecție de fotbal. Scandalurile de dinaintea meciului, dar și după meci, l-au avut în în prim-plan pe Mutu, acuzat la un moment dat chiar că pariat pe victoria Serbiei.
România-Lituania: 0-3 Primul meci pentru calificările de la CM 2010 a avut loc la Cluj. Fără vedetele Chivu și Mutu, România a fost umilită de o reprezentativă ce a făcut ce a vrut cu jucătorii noștri. Cehoslovacia-România: 5-2 „Dezastrul de la Kosice” – ultimul meci al lui Cornel Dinu ca selecționer, dar și al lui Silviu Lung în poarta echipei naționale. România s-a calificat totuși la CM 1994, grație unui parcurs de excepție al echipei, sub mandatul lui Puiu Iordănescu.
România-Danemarca: 2-5 Pe un teren ce semăna mai degrabă cu o plajă, România și-a compromis șansele de calificare la CE 2004, pierzând în fața Danemarcei cu 5-2, în fața propriilor spectatori.
Slovenia-România: 2-1 Meci ce a contat pentru barajul de califiare la CM 2002 din Japonia & Coreea de Sud. După ce am pierdut meciul tur din deplasare, considerat o mare surpriză, existau premisele unei revanșe la București. Disputat pe un teren mocirlos, echipa României a fost neputincioasă și nu a obținut decât un rezultat de egalitate. A fost ultimul meci al lui Hagi ca selecționer al echipei naționale.
Top 5 umilințe echipe de club:
Dinamo – Knattspyrnufelag Reykjavik: 1-2 Culmea umilinței a îndurat-o Dinamo în sezonul 1996-1997 al Cupei UEFA, chiar în „Groapă”, în primul tur preliminar al Cupei UEFA, în fața celor de la Knattspyrnufelag Reykjavik. Sunt memorabile imaginile cu suporterul care agita doi pești pe copertina de la intrarea jucătorilor. Bucureștenii plecau din postura de favoriți în fața amatorilor islandezi, însă lucrurile au stat exact invers. Trupa condusă de tandemul Dinu-Țălnar s-a făcut de râs, reușind să piardă ambele partide, scor 2-0 și 1-2. PSG – Steaua: 5-0 Un meci cu o poveste aparte. Steaua a câștigat meciul tur, de pe teren propriu, cu 3-2, dar UEFA a constatat că PSG a folosit un jucător în stare de suspendare și decis ca Steaua să câștige la „masa verde” cu 3-0. Returul de la Paris, contând pentru turul doi preliminar al Ligii Campionilor, ediția 1997-1998, a fost de coșmar pentru roș-albaștri, Steaua fiind pur și simplu spulberată de PSG.
Sportig Lisabona – Poli Timișoara: 7-0 Meciul a avut loc în sezonul 1990-1991 al Cupei UEFA și a contat pentru turul 2. Meciul tur, disputat la Lisabona, a fost un coșmar pentru echipa noastră, spulberată cu 7-0. În meciul retur, Poli a mai spălat din rușine, impunându-se cu 2-0. În primul tur, Poli a reușit o mare surpriză, eliminând pe Atletico Madrid.
Celta Vigo-FC Argeș: 7-0 În ediția 1998-1999, FC Argeș a întâlnit echipa spaniolă Celta Vigo, o echipă aflată în mare formă la acel moment, ce se lupta cu Barca și Real pentru pozițiile fruntașe din Primera Division. Echipa piteșteană, din care nu lipseau Adi Mutu sau Jean Barbu, a fost dinamitată în Spania, pierzând cu 7-0. Celta Vigo a repetat isprava și în sezonul următor al Cupei UEFA, învingând cu 7-0 pe Benfica Lisabona.
FC Bacău- Werder Bremen: 0-6 În 18.09.1991, în primul tur al Cupei Cupelor, FC Bacău a întâlnit pe Werder Bremen, antrenată de Otto Rehagel. Echipa germană a fost nemiloasă cu băcăuanii, administrându-le un 6-0 ce va rămâne pentru totdeauna în cartea neagră a fotbalului românesc. Meciul retur s-a încheiat cu 5-0 pentru Werder, echipă ce avea să câștige în acel sezon Cupa Cupelor.
Ar mai fi avut în acest top loc meciuri ca Panathinaikos – Electroputere Craiova: 6-0, Dinamo-Polonia Varșovia: 3-4, Skonto Riga-Rapid: 2-1 sau Montpellier-Steaua: 5-0.
VIDEO Golurile de la CM 2010 se văd 3D pe www.prosport.ro!
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER