Un jucător legitimat anul trecut la o echipă din Liga I recunoaște că a „trântit” meciuri!** Mărturia incredibilă care îi poate distruge clubul: filmul unor „blaturi” odioase
Mai mulți jucători de la Voința Sibiu ar fi pariat pe rezultatele propriei echipe în meciurile amicale.
Amicalul cu Mioveni din iarnă a fost prelungit cu 10 minute și s-a terminat exact când sibienii au marcat golul 3, din penalty.
Iarnă de iarnă, Antalya devine zonă de profit maxim pentru mafia pariurilor. Sute de meciuri au loc pe terenurile de pe litoralul turcesc și multe dintre ele aduc profituri uriașe aranjorilor din această lume a umbrelor. La aproape fiecare partidă, indiferent de numele echipelor, în tribune iau loc și trimiși ai caselor de pariuri. „De când au început să apară amicalele în ofertele agențiilor parcă au înnebunit toți”, spune un agent de meciuri de pregătire care își desfășoară activitatea și în Antalya. În stațiunile din Turcia s-au petrecut și evenimentele povestite de George Hermann*, un fotbalist care a jucat la Voința Sibiu în sezonul trecut, când echipa era în Liga 1.
George Hermann* nu este numele real al jucătorului. El a acceptat să vorbească în ProSport cu o condiție: „Nu vreau să ajung ca Ștefan Ciobanu, care av
– Băi, vezi să nu cumva să-ți dai sufletu’ acum, când intri.
– Adică?
– Trebuie să luăm trei în repriza a doua, așa că ai și tu grijă să meargă treaba bine.
– Cum p*** mea vine asta că trebuie să luăm trei?
E dialogul scurt pe care George Hermann* l-a auzit în pauza meciului pe care sibienii l-au jucat cu polonezii de la Cracovia Krakow, pe 3 februarie. „Ca la orice amical, în a doua repriză se făceau mai multe schimbări. I-am auzit pe căpitan și pe vicecăpitan cum vorbeau cu unii dintre băieții care urmau să intre în teren. Se vorbea ceva și înainte, dar acum aveam confirmarea. S-a băgat la pariuri. La pauză trebuie să fie 0-0, la final trebuia să pierdem cu 3-0”. Voința a pierdut cu 3-0, după ce la pauză era 0-0! „Unii și-au sunat prietenii înainte de meci să parieze”, spune Hermann*.
Nu era ceva nou, susține jucătorul: „Altă dată, căpitanul echipei a sunat-o pe nevastă-sa să bage la pariuri și apoi era supărat că nu a avut femeia suficient de mulți bani. Nu avea în momentul ăla sau ceva de genul ăsta. Na, te pot lua prin surprindere momente din astea”. Voința Sibiu era un caz aparte, spune Hermann, echipa având nu mai puțin de 7 căpitani. „«Grupul copiilor lui Alex Pelici» din care făceau parte următorii: Nicolae Grigore și Eugen Beza, căpitanul și vicecăpitanul, Popa, Tătar, Bunea, Dâlbea și Sergiu Bar, care s-a impus acolo prin valoare. Căpitan la Brănești, om cu experiență…”, dezvăluie Hermann*. Antrenorul Voinței în sezonul trecut, Alex Pelici confirmă involuntar: „Am avut cinci căpitani neoficiali cu care mă sfătuiam. În iarnă, li s-au alăturat alți doi băieți, deci în total erau 6-7”.
Pelici nu crede că meciul cu Cracovia a fost trucat: „E grav ce spune jucătorul, dar nu cred, sincer. Nu le-am spus niciodată fotbaliștilor să facă chestii din astea. Am încredere deplină. Nu-i cred în stare să facă lucruri necurate, dar nu poți să bagi mâna în foc pentru nimeni”. Grigore nu a putut fi contactat ieri. Beza, în schimb, s-a apărat: „Mi se pare o poveste cusută cu ață albă. Am niște bănuieli, au apărut anul trecut niște grupulețe de fotbaliști care nu jucau și care mă suspectau pe mine că îl influențez pe Pelici”.
Contactat de ProSport, un alt fotbalist din grupul căpitanilor a recunoscut că a participat la meciuri trucate, dar nu la Sibiu: „Da, mi s-a întâmplat în liga a doua. Au fost meciuri la care venea cineva din conducere în vestiar și spunea. «Băieți, astăzi trebuie să pierdem!» Ne dădeam pur și simplu la o parte, ce puteai să faci? Dacă aveai mai mult curaj, nu jucai în meciul ăla!”.
„Unde nu se plătește, acolo e o șmecherie!”
Următorul amical al Sibiului din Antalya, cel cu Dacia Mioveni, întrece limitele bizarului. Povestește George Hermann*: „Cantonamentul Sibiului nu a fost plătit de către club, ci de către un tip brunețel de vreo 35-40 de ani. Unul mai grăsuț, așa. A fost prezent la meciurile suspecte”. Într-un interviu publicat în ProSport în urmă cu câteva luni, Antonis Antoniu, un cunoscut agent de meciuri, explica mecanismul prin care mafia pariurilor ajunge să controleze anumite echipe: „Nu există niciun cantonament gratuit. Dacă nu se plătește, atunci e o șmecherie la mijloc. Acolo să căutați, unde cineva nu plătește”. E cazul Voinței Sibiu, chiar dacă Ioan Hămbășan, președintele formației, neagă informația: „Clubul a achitat cheltuielile pentru cantonament”.
Români contra români și arbitru român. În Turcia!
„Omul-orchestră era însă un impresar apropiat clubului. El s-a ocupat de meciuri și tot el a venit cu arbitrii”, continuă Hermann*. Pentru partida cu Mioveni, agentul a adus o brigadă din România. Așadar, un meci între două echipe din țară condus de către un arbitru român. Situația ideală! „Mai mult, noi stăteam și în același hotel cu ăștia de la Mioveni. Arcadia Limak se numește locul. Acolo stăteau și arbitrii, dacă vă vine să credeți?!”, explică același jucător. Puse cap la cap, detaliile conturează scenariul pe care avea să-l aibă meciul dintre Sibiu și Mioveni. La pauză a fost doar 0-0, la fel ca în precedenta partidă a ardelenilor, cea cu Cracovia Krakow. „Apoi a început spectacolul…”.
„Am auzit că s-ar fi jucat la pariuri!”
Sibienii au marcat de două ori până cu un sfert de oră înainte de final, prin Burlacu și Lukanovic, apoi s-a întâmplat un lucru neprevăzut: „Nu mai puteau să dea gol! Incredibil!”. Impasul risca să dea peste cap planurile celor care intenționau să scoată bani din amical și arbitrul a trebuit să intervină: „Golul 3 s-a dat prin minutul 100! Da, ați auzit bine! Din penalty! Miclea parcă a dat, dacă nu greșesc”, povestește Hermann*. După meci, pe unul dintre site-urile de știri din Argeș, apărea declarația lui Claudiu Cojocaru, director de marketing la Mioveni. „Așa ceva nu am văzut de când sunt în fotbal. Primele două goluri au fost din offside, ne-au eliminat doi oameni și au primit și un penalty inexistent! Arbitrul a prelungit nejustificat meciul cu 10 minute! După ce s-a marcat golul trei a fluierat finalul! Se spune pe aici că arbitrii ar fi jucat la pariuri pe scor corect 3-0. Din păcate, se dovedește că arbitrii din România nu vor să aibă credibilitate și să fie cinstiți”. Era însă doar începutul unor meciuri suspecte pe care Voința Sibiu avea să le joace în 2012.
Nu am jucat niciodată la pariuri. Am auzit de jucători care pariază, dar sincer pe la Sibiu nu erau foarte mulți pe care să-i aud că vorbesc despre cote sau cum vorbesc ei. De la noi nu prea erau fotbaliști care să fie înnebuniți cu pariuri
Alex Pelici, fost antrenor Voința
Bineînțeles că am jucat la pariuri. Cine nu joacă la pariuri? Normal că nu am pariat pe meciurile echipei mele, nu ai cum. În liga a doua am auzit că sunt jucători care-și dau ponturi. Eu n-am mai jucat de vreo 4-5 ani, dar pariam pe fotbal, pe baschet, toate nebuniile
Eugen Beza, mijlocaș Voința Sibiu
Nu vreau să-mi aduc aminte despre iarna trecută. Atunci am avut divorțul și o perioadă neagră
Remus Dănălache, ex-portar Voința Sibiu
55 era cota la pariuri pentru o victorie cu 3-0 a Voinței Sibiu, în minutul 53 al meciului cu Mioveni
Eu n-am auzit și, oricum, dacă era sa fie ceva necurat, eu nu jucam, mă dădeam lovit
Rareș Foriko, ex-fundaș Voința Sibiu