18:00 UPDATE Ionuț Lupescu a reacționat după materialul prezentat de ProSport în această după-amiază. „Kaiserul” spune că nu are legătură cu apariția platformei digitale care îl parodiază pe Răzvan Burleanu, adversarul său de la alegerile FRF programate pe 18 aprilie.
„Nici eu, nici echipa mea nu are nici cea mai mică legătură cu site-ul pe care îl menționați. Condamn orice formă de atac la persoană și orice fel de referire insinuantă despre caracterul etnic, religios sau sexual al unei persoane. De altfel, întreaga mea campanie s-a înscris în această notă, a echilibrului, care mă și caracterizează ca om. Am declarat că voi readuce în lumea fotbalului respectul care a lipsit în ultimii ani și asta voi face”, a declarat Ionuț Lupescu pentru ProSport.
Paradoxul mizeriei umane este că, oricât de jos ai coborî nivelul, este loc pentru o prăbușire încă și mai mare.
În peisajul online tocmai a apărut un site (acompaniat și de un cont de Facebook) care se dorește o replică parodică la portalul președintelui FRF, Răzvan Burleanu, cu tot cu serialul „dezvăluirilor” pornite de acesta împotriva contracandidatului Ionuț Lupescu.
Poza de fundal a site-ului (www.razvanzburleanu.com) și a contului aferent este un uriaș steag multicolor al comunității gay. Insinuarea este străvezie.
Și imaginea folosită în textul cu episodul 2 al pamfletelor este perfidă și mincinoasă: Răzvan Burleanu în studioul emisiunii noastre, cu logoul ProSport Live în spate. Indiferent ce au vrut să sugereze autorii acestui demers, asocierea publicației noastre cu textele și mesajele lor este nepotrivită, nedorită și abuzivă.
Este cât se poate de adevărat că actualul președinte al FRF a fost cel care a ridicat primul furtunul cu rahat în acest război urât mirositor. Dacă se poate spune că a adus cu adevărat ceva nou în peisajul fotbalului românesc, Burleanu a introdus războiul murdar după manual. Așa cum era el, înapoiat, populat de indivizi nepregătiți și lacomi, gata să se strângă de gât între ei pentru bani, fotbalul era totuși un loc unde existau niște linii roșii. Toți le cunoșteau și le evitau.
Neofit, tânărul președinte al FRF a intrat în 2014, în această menajerie, nu doar lipsit de cunoștințe elementare despre domeniul pe care urma să-l conducă, dar și fără niciuna din constrângerile de clan care guvernau „famiglia” fotbalului românesc. Pentru ecosistem, Burleanu a însemnat ceea ce a fost pătrunderea mafiei rusești pe piața controlată de mafioții italieni. A echivalat cu năvala hunilor peste Europa barbarizată de la sfârșitul Imperiului Roman. A reprezentat politica de exterminare a naziștilor căzută pe capul popoarelor sovietice care crezuseră că au scăpat de teroarea bolșevică.
Burleanu și ciracii lui au intrat în fotbal pentru a-l guverna după alte reguli decât cele din sport. Și-au căutat adversarii la dosare, le-au făcut plângeri penale, au instituționalizat și metodizat mita electorală și sistemul de presiuni. Au căutat (și caută) mijloace să îi împiedice pe contracandidați să participe la alegeri. Folosesc arhivele contabile ale federației în războiul electoral. Au angajat specialiști în campanii media, folosesc catacombele internetului pentru a răspândi mesaje false și pentru a influența în direcția dorită de ei opinia publică. Mint fără să clipească până și atunci când sunt băgați cu nasul în propriile fapte. Au trunchiat și deformat rapoartele către membrii Adunării Generale a FRF. Și-au făcut o pânză de păianjen cu care încearcă să înfășoare fotbalul.
Pe scurt: Burleanu și oamenii săi au adus în fotbal politica.
Avantajul pe care-l aveau Ionuț Lupescu și Marcel Pușcaș, contracandidații actualului președinte, era tocmai șansa unui discurs decent, așezat, cantonat în interiorul fotbalului. Lupescu și Pușcaș își leagă viața de fotbal. Au fost jucători valoroși, și-au continuat cariera manageriind instituții fotbalistice. Au o idee despre ce vorbesc.
Ar fi trebuit să se țină departe de Burleanu și practicile lui. În fond, singura șansă a actualului președinte era să-i tragă după el în hazna. Și a reușit.
Campania electorală pentru președinția FRF s-a transformat, din presupusa și dorita dezbatere „pe programe și idei”, într-un festival al vidanjorilor. S-au aruncat la gunoi scrupulele, principiile, reținerile și s-a trecut la un război abject, în care taberele au pus mâna pe furtun și își împroașcă adversarii cu rahat. Ți se întoarce stomacul pe dos.
Azi, nu mai pomenește nimeni de fotbal, de programe, de idei, de principii. Este o cacofonie generală. Deprofesionalizată astfel, campania anulează eventualul atu pe care un candidat mai bine pregătit l-ar putea demonstra în fața celorlalți.
Site-ul www.razvazburleanu.com nu e asumat. Articolele nu sunt semnate. Totul este înregistrat anonim. Nu există niciun email. IP-ul e împărțit cu alte site-uri. Acest amănunt elimină posibilitatea ca el să fi fost făcut de cineva care vrea să speculeze momentul pentru a obține trafic, notorietate, audiență. Acel „cineva” nu vrea decât să-l calomnieze și să-l arunce în derizoriu pe Burleanu.
Oricui i-ar fi aparținut, ideea a fost foarte proastă. Genul ăsta de tactică, prin care candidatul se păstrează suveran plutind ca o lebădă albă pe un lac de dejecții pompate de apropiații lui, nu face decât să ridice semne de întrebare asupra caracterului competitorilor lui Burleanu. Și al celor care-i sprijină din umbră.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER