„Vampirițe” cu crampoane!** Școala Americană din București dă cea mai tânără echipă de fotbal feminin
Poate că nu vor ajunge nici Marta, nici Birgit Prinz, nici măcar Cosmina Dușa, golgeterul Olimpiei Cluj, formație calificată în optimile de finală ale Ligii Campionilor la fotbal feminin, dar în mod cert aceste fete între 12 și 14 ani au foarte mult talent. Sunt puștoaicele din clasele 6-8 de la Școala Americană de Fotbal din București, cea mai tânără formație românească de fotbal feminin.
Pasionate, talentate și antrenor școlit în Statele Unite
Din păcate, nu există competiție pe plan intern pentru fetele de vârsta lor, astfel încât nu pot juca decât partide amicale sau pot lua parte la turnee internaționale. Deocamdată, totul este mai degrabă la nivel de proiect, dar antrenorul Alex Sota (27 ani) are gânduri mari cu aceste puștoaice, chiar dacă sezonul este aproape încheiat: „Foarte multe dintre ele sunt extrem de talentate, cu siguranță că, dacă s-ar ține serios de acest sport, măcar trei-patru ar ajunge la nivel înalt!”.
Pasiunea fetelor se vede clar de la antrenamente. Se strâng toate în jurul antrenorului și ascultă extrem de atente indicațiile. Inutil de precizat, toate discuțiile sunt în limba engleză. Apoi, în teren, încearcă să pună în practică ce li s-a cerut. Nu par deloc deranjate de ghetele cu crampoane, ba chiar se descurcă foarte bine cu ele. Aleargă, driblează, șutează la poartă și, ceea ce este foarte important, se încurajează una pe alta. Aici nu este loc de invidie. „Sunt extrem de entuziaste, le place mingea și nu le e rușine să întrebe atunci când nu înțeleg ceva, ceea ce înseamnă că vor să învețe„, mai spune tehnicianul lor, un tip plecat imediat după Revoluție în SUA, împreună cu părinții, unde a absolvit Facultatea de Comunicare SCSU de la New Haven, Connecticut, și care a revenit în urmă cu doi ani în România.
„Multinaționala” română a făcut senzație la Istanbul
Cum în România nu există încă o competiție oficială pentru grupa lor de vârstă, fetele au participat în prima decadă a lui octombrie, la Istanbul, la Turneul Internațional CEESA, rezervat Școlilor Internaționale de pe cuprinsul țărilor din Europa de Est. Au ocupat locul 5, reușind cel mai frumos meci al turneului, 4-0 cu colegele din Istanbul, și au fost considerate echipa cu cel mai spectaculos joc pe parcursul turneului.
Golgheterul formației a fost Amena Etor, cu trei reușite, o jucătoare cu mamă româncă și tată arab, urmată de Milana Ilie, fata fostului internațional Adrian Ilie, cu două goluri, dar la „Vampires” – adică „Vampirii”, numele echipelor școlii – sunt jucătoare de toate naționalitățile: iraniană, kazahă, greacă, indiană, americană, română, engleză, germană.
Chiar dacă fetele au prins gustul fotbalului, pentru ele sezonul se încheie la finele lui octombrie. Abia la anul vor reveni pe gazon. Până atunci, programa școlii spune că toată iarna o vor petrece în sală, jucând baschet, iar începutul primăverii va fi rezervat softball-ului, varianta feminină a baseball-ului. Vorbim de Școala Americană, nu?
Milana Ilie și Ana Bucșaru printre vedete!
Printre componentele echipei se află și două fetițe cu tați mai mult decât cunoscuți în fotbalul românesc: Milana Ilie este fiica lui Adrian Ilie, iar Ana Bucșaru este fiica fostului patron al Unirii Urziceni, Dumitru Bucșaru.
Milana joacă vârf lateral dreapta și este cea mai mică de vârstă jucătoare din lot, fiind singura selecționată din clasa a șasea! Jonglează binișor cu mingea, este extrem de relaxată, dar spune că „nu mă văd ajungând fotbalistă, nu cred că mi s-ar potrivi! Însă îmi place să joc, să dau goluri, cum făcea tata”.
Ana Bucșaru joacă mijlocaș lateral stânga și se implică mult mai mult din punct de vedere afectiv. Scoasă pentru câteva minute din teren la jocul de pregătire, aproape că a început să plângă: „Are dreptate coach, n-am jucat bine! Problema e că eu nu sunt stângace, dar trebuie să mă sacrific!”. Și e chiar simpatică atunci când vorbește despre aventura tatălui său în fotbal: „Eh, a băgat o mulțime de bani și n-a scos mai nimic!”, vorbe însoțite de un gest elocvent al mâinii.
Imnul „Vampirilor”
Toate echipele sportive ale Școlii Americane din București evoluează sub titulatura de „Vampires”, ceea ce s-ar traduce în cazul fetelor prin „Vampirițele”! Au chiar și un imn, pe care îl cântă înaintea meciurilor și care sună așa: „I don’t know, but I’ve been told / Football is a girls sport / Everywhere that our team goes / It’s seams to be raining goals!”. Asta s-ar traduce prin: „Eu nu știu, dar am auzit spunându-se / Că fotbalul este un sport de fete / Oriunde echipa noastră merge / Pare să plouă cu goluri!”. Uneori imnul este cântat de fete chiar la încălzire, iar ritualul este încheiat de antrenor cu un „Go, Vampires” pe ton mobilizator, la care puștoaicele răspund cu „Ole”!
Sunt mândru de toate fetele din această echipă și le felicit pentru dăruirea și pentru ambiția pe care o arată mereu
Alex Sota, antrenorul echipei de fotbal fete de la Școala Americană
Pentru ele fotbalul este deocamdată un hobby, dar mai târziu nu se știe, pentru că, având această atitudine, pot ajunge la mari performanțe
Alex Sota, antrenorul echipei de fotbal fete de la Școala Americană
7 este numărul golurilor marcate de fetele de la Școala Americană din București la turneul internațional de la Istanbul