Invazia antrenorilor tineri și a celor străini pare să se fi încheiat, pentru moment, în fotbalul nostru. Temporar sau nu, ne întoarcem la tehnicienii din perioada de aur a Cooperativei.
Este o măsură cu două tăișuri luată de conducători de cluburi care, la rândul lor, sunt crescuți la vechea școală, cea a unui sistem revolut chiar și în această parte a Europei. Indiferent de explicațiile acestui fenomen care ține în fruntea campionatului nostru oameni dintr-o altă eră, consecințele se anunță la fel de nefaste: acest sport nu mai are, deja, nicio legătură cu fotbalul din restul continentului.
În sezoanele trecute, echipele din fruntea clasamentului au fost pregătite de jucători retrași de puțin timp din activitate sau de antrenori străini. Criza financiară, lipsa ideilor despre cum se conduce un club și înclinația aproape naturală către mișmașuri i-au împins pe patroni să apeleze la soluții pe care fotbalul autohton părea să le fi depășit de mult. Florin Halagian sau Mihai Stoichiță sunt nume care dispăruseră total din prim-planul Ligii I. Alții, precum Ion Marin, Florin Marin, Viorel Hizo sau Cornel Dinu, păreau trecuți definitiv în linia a doua. Cu toate acestea, în acest moment cu toții au revenit în prim-plan. Obedienți în fața patronilor, veteranii învățați cu metodele din perioada anilor 80-90 sunt tot mai căutați.
Granzii, conduși de „veterani”
Marile forțe ale campionatului au apelat și ele la antrenori care și-au creat un renume cu multe sezoane în urmă, Steaua și Dinamo ilustrând perfect această situație. Ambele au început campionatul cu antrenori străini pe bancă: Cristiano Bergodi, respectiv Dario Bonetti. Au ajuns să fie însă pregătite de Mihai Stoichiță (Steaua) și de cuplul Dinu – Țălnar (Dinamo).
Nici Rapid nu e departe de această situație. Viorel Hizo ocupă funcția de antrenor în Giulești. În cazul giuleștenilor, alegerea a fost una inspirată, iar tehnicianul, considerat până nu demult „mantaua de vreme rea” a Rapidului, obține rezultate excelente. Deocamdată. După cum spunea Cornel Dinu, cei mai în vârstă nu mai au nervul și răbdarea să fie antrenori principali. Eu mai repede aș accepta să fiu director tehnic Mircea Rădulescu, șeful Școlii de Antrenori
Discipolul lui Hala Mihai Stoichiță (foto) e discipolul lui Florin Halagian, al cărui secund a fost la Dinamo, în perioada 93-94. Este mult mai tânăr decât maestrul, dar s-a integrat perfect în peisajul fotbalului românesc din deceniul trecut. A cucerit titlul cu Steaua în 1998, la capătul unui sezon în care roș-albaștrii și rapidiștii s-au întrecut în meciuri aranjate. S-a remarcat prin faptul că niciodată nu s-a opus jocurilor de culise și nici nu și-a înfruntat șefii.
Antrenorul Cooperativei Antrenor trecut pe la aproape toate echipele care alcătuiau pe vremuri celebra Cooperativă, Florin Marin pare să se fi schimbat tocmai la vârsta maturității în meserie. „Flocea” era cunoscut, în deceniul trecut, ca om de nădejde al sistemului. Farul, Ceahlăul, Rocar, Dacia Mioveni, Univ. Craiova, Dinamo și FC Național au cunoscut, la un moment dat, mâna lui Florin Marin. Aceste echipe au fost antrenate de „Flocea” în perioada în care asupra lor planau mari suspiciuni.
Președinți crescuți la școala „Cooperativei”
Mircea Sandu Dumitru Dragomir Jean Pădureanu Cristi Borcea Ioan Horoba Gheorghe Chivorchian Gheorghe Ștefan Dinu Gheorghe George Copos
„He’s communist!”
Florin Halagian este, fără îndoială, unul dintre simbolurile fotbalului românesc din ultimele cinci decenii. Septuagenarul adus de prietenul său, Jean Pădureanu, pe banca Gloriei Bistrița pentru a redresa echipa ardeleană știe ca nimeni altul dedesubturile acestui sport în România.
Armeanu’ rămâne și acum cel mai tânăr antrenor care a cucerit titlul în țara noastră (în 1972, când a luat campionatul cu FC Argeș, avea 32 de ani). Despre „Hala” – „dinamovist pe viață”, cum se autocaracteriza într-un moment de sinceritate – se spune că este neîntrecut la evaluarea fotbaliștilor, calitate care l-a ajutat să construiască Steaua ’86, înainte de a fi înlocuit cu Emeric Ienei.
Maestrul jocurilor de culise
Sunt însă și alte povești celebre: este adept al metodelor dure. În 1992, când Vasile Ianul îl adusese director tehnic la Dinamo pe olandezul Rinus Israel, acesta îl caracteriza sec pe Halagian, care era antrenor al roș-albilor: „He’s communist!”.
Pe vremuri, Armeanu’ era neîntrecut la jocurile de culise. În epoca de aur a Cooperativei, această însușire era plătită cu bani foarte mulți. Halagian era renumit pentru că era scump, dar reușea să obțină rezultate. Într-o vreme, era angajat de echipele aflate la retrogradare, pe care reușea să le salveze. Acum a venit la Gloria Bistrița și, după toate aparențele, metodele sale vechi de o jumătate de secol dau iar roade. ¢
150 de mii de euro a fost ultimul salariu al lui Florin Halagian ca antrenor în prima ligă, la FC Argeș, în 2002
60 de mii de euro este salariul stagional al lui Florin Halagian la Gloria Bistrița
37 de ani au trecut de la primul campionat câștigat de Florin Halagian (sezonul 1971-1972)
0 jucători în activitate în vârstă de 37 de ani sunt acum în Liga I la fotbal
Mult scandal, puține rezultate
În istoria Craiovei, Sorin Cîrțu e cunoscut ca ultimul antrenor care a adus titlul în Bănie – în 1991. Ulterior, regretatul Vasile Frânculescu, fostul medic al alb-albaștrilor, avea să povestească faptul că acel campionat a fost câștigat mai ales datorită meciurilor câștigate în culise. Cîrțu, personaj impulsiv, care la înfrângeri acuză mereu ticăloșia arbitrilor și lipsa de valoare a propriei echipe, are imaginea unui rebel. Acest luptător împotriva sistemului este însă, și el, unul dintre apropiații lui Gigi Nețoiu, ale cărui echipe le-a antrenat chiar ocazional. După acel titlu cucerit în 1991, n-a mai reușit să confirme nicăieri ca antrenor. Criticile primite au fost puse de Cîrțu pe seama incapacității antrenorilor, a ziariștilor și a conducătorilor de club de a-l aprecia la justa sa valoare.
„Procuroru’, el e vânzătoru’!” Tribunele îl suspectau de jocuri de culise pe Cornel Dinu (foto), actualul director tehnic al dinamoviștilor, încă de pe vremea când era fotbalist. Galeria scanda „Procuroru’, el e vânzătoru’!” în 1979, atunci când Dinamo a pierdut titlul în ultima etapă, învinsă fiind acasă de FC Argeș, scor 3-4. Ca antrenor, a câștigat titlul cu roș-albii în 2000 și în 2002. Mai ales primul dintre aceste campionate este puternic contestat.
„Dulăul” e pe mess Unul dintre puținii reprezentanți ai vechii gărzi care pare să fi ținut pasul cu tehnologia modernă este „Dulăul” Viorel Hizo. Antrenorul Rapidului își convoacă fotbaliștii pe messenger și apelează la internet pentru a se pune la curent cu ultimele noutăți din fotbal.
REȘAPAȚII LIGII I Mihai Stoichiță Steaua Cornel Dinu și Cornel Țălnar Dinamo Viorel Hizo Rapid Florin Halagian Gloria Bistrița Florin Marin ex-Ceahlăul Pt. Neamț Sorin Cîrțu Pandurii Tg. Jiu Valoarea este singurul criteriu care contează. Avem un Alex Ferguson, care nu mai este tânăr, dar e superantrenor, dar avem și un Mourinho, din noul val, de exemplu Mihai Stoica, manager general Unirea Urziceni
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER