Veste șoc în viața publică din România: Corneliu Vadim Tudor a decedat la 65 de ani! Prima reacție a lui Mitică Dragomir după ce a aflat de moartea fostului său șef pe linie de partid

Corneliu Vadim Tudor a murit, luni după-amiază, vestea venind ca un șoc în viața publică din România, în condițiile în care avea doar 65 de ani. Candidat la președinția României în mai multe rânduri, cel supranumit „Tribunul” a fost resuscitat 2 ore. 

Corneliu Vadim Tudor a fost internat luni dimineață la Spitalul Militar, după ce a acuzat o criză respiratorie. Fostul politician suferea de edem pulmonar acut și surse din cadrul Spitalului Militar susțin că a suferit un infarct.

Vadim Tudor a fost una dintre figurele importante din politica românească de după Revoluție. A înființat PRM și a candidat de mai multe ori la președinția României, însă doar în anul 2000 a avut șanse însemnate, când a intrat în turul II, alături de Ion Iliescu. În perioada 1992-2008 a fost de senator în Parlamentul României. De asemenea, a fost și unul dintre cele mai controversate persoanje, ieșind deseori în decor prin declarații rasiste, xenofobe sau antisemite.

Legăturile lui cu sportul au avut în prim-plan echipa de fotbal Steaua București. Sunt celebre scandalurile la TV pe care Vadim Tudor le-a avut cu Gigi Becali, omul cu care s-a și aliat la un moment dat în politică. Fostul președinte al PRM a fost și primul personaj marcant din viața publică care i-a luat apărarea patronului Stelei, după ce acesta a fost condamnat la închisoare.

Drumul celor doi de la prietenie la oameni care se află în plin război era foarte scurt. „Să nu se obrăznicească, că-i rup urechile! I-am spus să nu mă confunde cu Bănel Nicoliță! Mă trăgea într-o prăpastie a unor riscuri imense. Avea un tupeu prea mare, i-am dat peste nas. A depășit orice măsură. El s-a obișnuit cu niște sclavi la așa-zisul lui palat! Dacă nu eram eu, era pușcăriașul de serviciu”, declara Vadim în aprilie 2012.

Apropiat toată viața de Steaua, Corneliu Vadim Tudor a făcut parte din delegația care a mers la finala de la Sevilla 1986. Printre altele, fostul politician susținea că el a fost cel care l-a făcut general pe Anghel Iordănescu: „Chiar eu l-am făcut general pe Puiu Iordănescu, în 1993. S-a întâmplat după meciul de la Cardiff. Mi-a venit ideea și am vorbit cu Cornel Oțelea. Am ajuns în țară, am dormit o oră-două, m-am dus la Senat, iar apoi l-am sunat pe Ion Iliescu pe telefonul scurt și, în 48 de ore, l-am făcut pe Iordănescu general. Asta a fost!”, spunea Vadim în urmă cu aproximativ două săptămâni.

Corneliu Vadim Tudor a avut relații strânse cu un alt personaj important din lumea fotbalului, Dumitru Dragomir, fostul președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal. Cei doi au fost colegi la Partidul România Mare, „Tribunul” fiindu-i practic șef pe linie politică.

„A fost un patriot extraordinar. A fost un om mare, păcat că a plecat de tânăr dintre noi. Suferea mai mult pentru suferința poporului, pentru cei amărâți. În ultimul timp suferea că toată lumea a fugit din jurul lui, nimeni nu a suportat inteligența și deșteptăciunea lui, la fel ca și în cazul lui Adrian Păunescu. Avea mari probleme financiare și de sănătate”, a declarat Dumitru Dragomir după ce a aflat de moarta lui Vadim Tudor.

Publicat: 14 09. 2015, 19:44
Actualizat: 14 09. 2015, 19:54