VIDEO HAGI 50 | Cei 11 sunt de fapt 14! „Regele” a stabilit pentru ProSport echipa sa ideală din toate timpurile

Redactor:
Andru Nenciu
  • Publicat:
  • Actualizat:

Editor montaj: Andrei Boruzescu
Producător video: Cezar Helmis


În ziua în care împlinește 50 de ani, Gică Hagi a acceptat provocarea ProSport de a stabili cel mai valoros prim 11 din istoria fotbalului. Nu a fost condiționat de vreun criteriu, nu a inclus nici români „pentru a nu se supără cineva”, dar a lăsat trei scaune și lângă tușă. Nu a vrut să specifice numele stelelor care ar urma să se încălzească pe margine, dar valorile sensibil egale l-au determinat să aleagă câte două variante pentru trei posturi. „Fără rezerve și fără titulari”, a propus Hagi. Așa că dezbaterile pot începe. Speculați, rearanjați sau veniți cu noi variante după cum și cât vă e pofta. Până atunci, ProSport vă prezintă percepția Regelui la 50 de ani, dar și formula pentru care Hagi opta în urmă cu șapte ani.

ECHIPA IDEALĂ‚ ÎN 2015

Cláudio Taffarel: 48 ani, portar, 105 selecții în naționala Braziliei.

  • Echipe de club: International, Parma, Reggiana, Athletico Mineiro, Galatasaray.
  • Succese notabile: campion mondial în 1994, trofeul  Cupa UEFA în sezonul 1999/2000 și dublu campion al Turciei (1998/1999, 1999/2000) – cu Galatasaray.

Maicon: 33 ani, fundaș dreapta, 71 selecții în naționala Braziliei    

  • Echipe de club: Cruzeiro, AS Monaco, Inter Milano, Manchester City, AS Roma
  • Succese notabile: 4 titluri la Copa America, 2 Cupe ale Confederației, trofeul Champions League în sezonul 2009/2010, patru titluri de campion național – cu inter Milano

Ruud Krol: 65 ani, fundaș central, 83 de selecții în naționala Olandei

  • Echipe de club: Ajax Amsterdam, Vancouver Whitecaps, Napoli, Cannes
  • Succese notabile: 6 titluri de campion al Olandei, 2 Cupe ale Campionilor Europeni – cu Ajax Amsterdam (1972, 1973)

Paolo Maldini: 46 ani, fundaș central, 126 selecții în echipa națională a Italiei

  • Echipe de club: AC Milan
  • Succese notabile: 26 de trofee alături de Milan – 5 trofee Champions League, 7 titluri de campion al Italiei.

Paul Breitner: 63 ani, fundaș stânga, 48 selecții pentru naționala Germaniei de Vest

  • Echipe de club: Bayern Munchen, Real Madrid, Eintracht Braunschweig     
  • Succese notabile:  campion mondial (1974) și european (1972) cu Germania, 5 titluri de campion al Germaniei, 1 Cupă a Campionilor Europeni – cu Bayern Munchen, două titluri de campion al Spaniei cu Real Madrid

Luis Figo: 42 de ani, mijlocaș ofensiv, 127 de selecții pentru naționala Portugaliei

  • Echipe de club: Sporting Lisabona, Barcelona, Real Madrid, Inter Milano
  • Succese notabile: 4 titluri de campion al Spaniei (2 cu Barcelona și 2 cu Real), 4 titluri de campion al Italiei, 1 trofeu Champions League cu Real Madrid (2001/2002), 1 trofeu Cupa Uefa cu Barcelona (1996/1997)

Pep Guardiola: 44 de ani, mijlocaș defensiv, 47 de selecții pentru naționala Spaniei

  • Echipe de club: Barcelona B, Barcelona, Brescia, Roma, Al Ahli, Dorados
  • Succese notabile: 6 titluri de campion al Spaniei, 1 Cupă a Campionilor Europeni cu Barcelona (1991/1992), 1 trofeu Cupa Uefa cu Barcelona (1996/1997)

Diego Armando Maradona: 54 de ani, mijlocaș ofensiv, 91 de selecții pentru naționala Argentinei

  • Echipe de club: Argentinos Juniors, Boca Juniors, Barcelona, Napoli, Sevilla, Newell’s Old Boys
  • Succese notabile: campion mondial cu Argentina(1986), 2 titluri de campion al Italiei cu Napoli, 1 trofeu Cupa Uefa cu Napoli (1988/1989)

Lionel Messi: 27 de ani, mijlocaș ofensiv, 96 de selecții pentru naționala Argentinei

  • Echipe de club: Barcelona C, Barcelona B, Barcelona
  • Succese notabile: 6 titluri de campion al Spaniei, 3 trofee Champions League (2005/2006, 2008/2009 și 2010/2011)

Johan Cruyff: 67 de ani, mijlocaș ofensiv, 48 de selecții pentru naționala Olandei

  • Echipe de club: Ajax, Barcelona, Los Angeles Aztecs, Washington Diplomats, Levante, Feyenoord
  • Succese notabile: 9 titluri de campion al Olandei (8 cu Ajax și 1 cu Feyenoord), 1 titlu de campion al Spaniei cu Barcelona, 3 Cupe ale Campionilor Europeni cu Ajax (1970/1971, 1971/1972, 1972/1973)

Cristiano Ronaldo: 30 de ani, mijlocaș ofensiv, 118 selecții pentru naționala Portugaliei

  • Echipe de club: Sporting Lisabona, Manchester United, Real Madrid
  • Succese notabile: 3 titluri de campion al Angliei, 1 titlu de campion al Spaniei, 2 trofee Champions League (2007/2008 cu United și 2013/2014 cu Real)

Pele: 74 de ani, atacant, 92 de selecții pentru Brazilia

  • Echipe de club: Santos, New York Cosmos
  • Succese notabile: de 3 ori campion mondial cu Brazilia (1958, 1962, 1970), 2 trofee Copa Libertadores (1962, 1963), 6 titluri de campion al Braziliei, 1 titlu de campion al SUA

Romario: 49 de ani, atacant, 70 de selecții pentru Brazilia

  • Echipe de club: Vasco da Gama, PSV Eindhoven, Barcelona, Flamengo, Valencia, Fluminense, Al Sadd, Miami FC, Adelaide United, America-RJ
  • Succese notabile: campion mondial cu Brazilia (1994), 2 trofee Copa America (1989 și 1997), 1 Cupă a Confederațiilor (1997), 1 titlu de campion al Spaniei cu Barcelona, 3 titluri de campion al Olandei

Ronaldo: 38 de ani, atacant, 98 de selecții pentru Brazilia,

  • Echipe de club: Cruzeiro, PSV Eindhoven, Barcelona, Inter Milano, Real Madrid, AC Milan, Corinthians
  • Succese notabile: de 2 ori campion mondial cu Brazilia (1994 și 2002), 2 trofee Copa America (1997 și 1999), 1 Cupă a Confederațiilor (1997), 1 titlu de campion al Spaniei cu Real Madrid, 1 trofeu Cupa Uefa cu Barcelona (1996/1997), 1 trofeu Cupa Uefa cu Inter Milano (1997/1998)

ECHIPA IDEALĂ‚ ÎN 2008

Nu este pentru prima dată când Gheorghe Hagi a fost nevoit să stabilească un prim „11” ideal. În 2008, într-un interviu pentru FourFourTwo, legenda fotbalului românesc a dezvăluit care era, în viziunea sa, primul „11” perfect. Singura diferență față de primul „11” oferit ProSport este că publicația britanică i-a impus ca alegerile să fie făcute doar din rândul fotbaliștilor alături de care sau împotriva cărora a jucat de-a lungul carierei sale. 

Echipa celor mai buni coechipieri și adversari ai lui Hagi (4-4-2): Claudio Taffarel – Jorginho, Franco Baresi,  Fernando Hierro, Paolo Maldini – Luis Figo, Pep Guardiola, Diego Maradona, Zinedine Zidane – Marco van Basten, Ruud Gullit.

Antrenor: Johan Cruyff.

Rezerve: Peter Schmeichel, Gheorghe Popescu, Fernando Redondo, Romario, Ryan Giggs.


Justificările făcute de Hagi față de alegerile sale:

Claudio Taffarel – „Am petrecut multe sezoane alături de Claudio la Galatasaray. Este un portar foarte bun. Fundașii se simțea întotdeauna în siguranță știind că el se află în poartă, și era un bun organizator al jucătorilor din jurul său. Tipic pentru un brazilian, avea și un joc de picior foarte tehnic.”


Jorginho – „Era atât de bun când se ducea în atac. Foarte periculos și capabil să înscrie niște goluri fantastice. Era tipul de jucător pentru care fanii ar fi plătit ca să-l urmărească, dar de asemenea era sigur în apărare și a jucat excelent împotriva Italiei în finala CM din 1994. Nu a dezamăgit niciodată.”

Franco Baresi – „Tipul este un monument în fotbalul mondial. Milan și Italia și-au construit echipele în jurul său, un aspect pe care l-am descoperit atunci când Milan a bătut-o pe Steaua cu 4-0 în finala Cupei Europene din 1989.”


Baresi (stânga), alături de Donadoni (centru) și Ronaldinho într-un meci caritabil organizat de AC Milan (Foto: AFP)

Fernando Hierro – „Am jucat cu Fernando la Real Madrid. Era foarte impresionant. Ceea ce ai numi un jucător complet: era superb în duelurile aeriene, putea pasa la fel de bine cu ambele picoare și avea un șut excelent de la distanță. Numărul de goluri marcate de-a lungul carierei sale este fantastic având în vedere că a fost fundaș.”

Paolo Maldini – „Paolo este un alt jucător senzațional produs de școala italiană de fundași. A fost întotdeauna foarte elegant pe teren, avansând de multe ori în atac pentru a-și susține colegii și reușind să marcheze niște goluri cruciale în meciuri importante pentru AC Milan și Italia. Este un adevărat exemplu pentru fundașii care își încep cariera în această perioadă.”


Paolo Maldini, o legendă a lui AC Milan. Fundașul italian a petrecut peste 20 de sezoane pe San Siro


Luis Figo – „Luis este un alt fost coleg de-al meu de la Barcelona. Am jucat împreună în primul său sezon în Spania: avea un caracter minunat și era un jucător fantastic care putea face orice voia cu mingea. Oferea pase decisive foarte bune colegilor, centrări foarte bune, goluri incredibile, și avea tot ceea ce voiai într-un jucător pe care să-l urmărești constant.”

Pep Guardiola – „Pep a fost probabil unul dintre cei mai buni mijlocași care au rolul de a recupera posesia și a opri atacurile adverse. Stătea în fața apărării și era imposibil să îl depășești. Oferea un echilibru excelent în compartimentul median al oricărei echipe.”

Diego Maradona – „Există un singur cuvânt pentru acest om: geniu. Ceea ce putea face cu mingea nu era fotbal, era artă. A fost unul dintre cei mai buni jucători pe care i-am văzut. M-am întâlnit cu el și când avea doar 21 de ani și, chiar și atunci am fost șocat de nivelul jocului său.”

Zinedine Zidane – „Este un mare regret de-al meu că nu am jucat niciodată în aceeași echipă cu Zidane, ci doar împotriva sa. Și a fost destul de dificil: era un lider pe teren, și nu avea nicio problemă atunci când se afla în posesia balonului. Avea un stil de joc pe care nu puteai decât să-l admiri, începând de la modul în care executa loviturile libere, și până la pasele inteligente pe care le oferea colegilor săi.”


Zidane, Guardiola, Maradona și Figo compun linia mediană a primului „11” stabilit de Hagi pentru FourFourTwo (Foto: Afp)


Marco Van Basten – „Marco era capabil să marcheze din poziții imposibile, așa cum a făcut-o cu acel voleu incredibil la Euro 88 împotriva Uniunii Sovietice. Avea toate calitățile pentru a fi un atacant perfect, iar tehnica sa îl făcea foarte greu de oprit atunci când intra în careu. Era un coșmar pentru fundași”.

Ruud Gullit – „Poate e o surpriză că am ales un alt atacant olandez, dar Gullit a fost o legendă. Era mai puternic decât Van Basten, astfel că era aproape imposibil să-l deposedezi. Dar avea un stil diferit, și era partenerul perfect pentru Van Basten: este visul oricărui antrenor să aibă un jucător tehnic care să facă pereche cu unul care se bazează pe un stil de joc fizic”


Van Basten (stânga) și Gullit. Cei doi atacanți olandezi formau o combinație de coșmar pentru fundașii echipelor adverse


Johan Cruyff – „Trebuie să fie unul dintre cei mai creativi antrenori din istoria fotbalului. I-am apreciat întotdeauna ideile și mereu venea cu ceva nou. Am învățat o mulțime de lucruri de la el și sunt fericit și recunoscător pentru că am avut oportunitatea de a lucra cu el la Barcelona.”


Cruyff a jucat pentru Barcelona între anii 1973 și 1978. Olandezul a revenit ulterior pe Camp Nou, fiind antrenorul catalanilor în perioada 1988-96


Peter Schmeichel – „Din punctul meu de vedere nu avea același talent tehnic ca și Taffarel, dar era puternic precum un taur și impunător, reușind să câștige respect atât din partea colegilor, cât și din partea adversarilor.”

Gheorghe Popescu – „Nu doar pentru că este român și este cumnatul meu! Era la fel de bun și ca fundaș și ca mijlocaș.”


Hagi și Popescu la Gala Federației Române de Fotbal de la finalul anului 1999 (Foto: Mediafax Foto)

Fernando Redondo – ” Era un adevărat metronom al echipei, un mijlocaș maestru. Este păcat că a suferit acea accidentare groaznică.”

Romario – „Un talent uriaș care poate că nu făcea foarte multe pe parcursul meciurilor, dar, atunci când o făcea era de cele mai multe ori decisiv.”

Ryan Giggs – „Nu a fost jucător tipic britanic. Abilitatea lui Giggs a fost mai degrabă tehnica decât puterea.”

Costin Ștucan / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Singurul mall din București care este deschis și de Crăciun! Program special de sărbători
Singurul mall din București care este deschis și de Crăciun! Program special de sărbători
Radu Drăgușin, lovit din toate direcțiile. Englezii au tras o concluzie greu de digerat, după Tottenham – Liverpool 3-6
Radu Drăgușin, lovit din toate direcțiile. Englezii au tras o concluzie greu de digerat, după Tottenham – Liverpool 3-6
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar…
Catalanii trec la ‘amenințări’! Starul Barcelonei care ar putea fi dat afară la finalul sezonului
Catalanii trec la ‘amenințări’! Starul Barcelonei care ar putea fi dat afară la finalul sezonului
NEWS ALERT | Andrei Ivan, OUT de la Universitatea Craiova! Jucătorul negociază deja cu alt club
NEWS ALERT | Andrei Ivan, OUT de la Universitatea Craiova! Jucătorul negociază deja cu alt club
BREAKING | Valeriu Iftime, OUT! A anunţat că s-a retras oficial:
BREAKING | Valeriu Iftime, OUT! A anunţat că s-a retras oficial: "Chiar dacă nu sună bine"
Cum arată acum Monica Gabor, fosta soție a lui Irinel Columbeanu! Mulți nu au recunoscut-o
Cum arată acum Monica Gabor, fosta soție a lui Irinel Columbeanu! Mulți nu au recunoscut-o
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
BANCUL ZILEI. Bulă este nemulţumit: – Ospătar, dar am cerut o friptură de porc cu os…
BANCUL ZILEI. Bulă este nemulţumit: – Ospătar, dar am cerut o friptură de porc cu os…
Visul Andreei, olimpica ce locuieşte într-o singură cameră alături de întreaga familie:
Visul Andreei, olimpica ce locuieşte într-o singură cameră alături de întreaga familie: "Dacă tot ştiu engleza, să folosesc asta pentru…
DOVADA că extratereștrii au venit pe Pământ! Tehnologia lăsată în urmă
DOVADA că extratereștrii au venit pe Pământ! Tehnologia lăsată în urmă
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat…
Călin Georgescu aruncă bomba. Complotul a fost pregătit: „Am devenit un...”
Călin Georgescu aruncă bomba. Complotul a fost pregătit: „Am devenit un...”
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al…
Din nou doliu în muzica românească! Artistul a murit înainte de Crăciun
Din nou doliu în muzica românească! Artistul a murit înainte de Crăciun
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea…
Inaugurare după inaugurare! Astăzi se deschide încă un tronson din Autostrada Moldovei
Inaugurare după inaugurare! Astăzi se deschide încă un tronson din Autostrada Moldovei
Mireasa sezon 10. Mesajul Laurei și al lui Mihai după ce au câștigat Marele Premiu. Ce au transmis cei doi
Mireasa sezon 10. Mesajul Laurei și al lui Mihai după ce au câștigat Marele Premiu. Ce au transmis cei doi
×