VIDEO | Își speculează cluburile potențialul de marketing? Bobby Durbac: „După Revoluție ne pricepeam toți la fotbal și la politică. Acum ne pricepem și la marketing”

This browser does not support the video element.

Editor de montaj: Andrei Boruzescu   Producător: Cezar Helmis


  • UEFA a dat publicității un studiu, realizat prin intermediul Repucom, care scoate în față aspecte cu care România se poate mândri la nivel european.

Potrivit analizei, România este statul european cu cel mai mare nivel de interes pentru fotbal. Conform studiului, 91% dintre românii chestionați au spus că sunt  interesați de fotbal, 29% dintre aceștia susținând că sunt extrem de implicați. Procentul total al românilor care urmăresc „sportul rege” este cel mai mare din Europa, la egalitate cu ucrainenii și kazahii. Ca și o comparație, procentul mediu al populației europene care este interesat mai mult sau mai puțin de fotbal este de 82%.

Pentru a extrage esențialul din sondajul publicat de UEFA, ProSport a apelat la experiența în domeniu a lui Bobby Durbac, specialist în marketing sportiv, omul de care se leagă creșterea departamentului de marketing pe care Steaua l-a avut între 2008 și 2011. Într-o discuție de circa jumătate de oră a cărei înregistrare o puteți urmări în playerul video, Bobby Durbac a atins subiectele considerate sensibile în ceea ce înseamnă organizarea cluburilor de fotbal din România. Iată cele mai importante pasaje

Despre interesul românilor pentru fotbal… este oarecum normal. Eu, în discuțiile cu partenerii mei, menționez că în România există, de la locul 1 la locul 10 fotbalul, după aceea celelalte sporturi. Un baschet, un handbal, un rugby. Exceptând un pic competițiile unde sunt angrenați sportivi individual, aici mă refer la Simona Halep. Dacă vom face azi un sondaj cu întrebarea „Vă interesează tenisul?”, probabil că undeva pe la același procent vom ajunge.

De ce interesul nu se traduce prin prezența la stadion… În primul rând, infrastructura. Dacă vă uitați la ultimii ani, de când s-au dat în folosință Național Arena, stadionul de la Cluj și cel de la Ploiești, veți vedea că Petrolul e în top la spectatori. Au un stadion cochet de 15.000 de locuri, iar 10-11.000 de spectatori vin să încurajeze echipa în niște condiții civilizate. Al doilea punct ar fi cum te simți la meci. Ce face clubul pentru a te atrage, ai de unde să cumperi o apă, te duci cu copilul să îi cumperi un suvenir. 

Exploatează cluburile potențialul de marketing?… Există 4-5 branduri de nivel național: Steaua, Dinamo, Rapid, Craiova, care ar putea să dezvolte la nivel național ceva. Există povești și branduri locale, mă refer la „U” Cluj, la Petrolul, Poli Timișoara, UTA, Farul Constanța pe care poți construi ceva loca, ele înseamnă ceva pentru comunitatea locală. Ideea e să se dorească acest lucru fiindcă în România, la ora actuală, nu cunosc cluburi din Liga 1 care să aibă structuri profi pentru a dezvolta aceste activități conexe fotbalului și pentru care trebuie să investești ca să culegi. Din ce vedem, din ce citim, veniturile se limitează la drepturile TV de la Ligă sau la câte bilete am mai văzut.

Externalizarea marketingului, o idee bună?… Depinde de strategie. Astea sunt proiecte pe termen lung și foarte lung. Eu cred că manageriat cum trebuie, un club poate găsi soluții. Suporterii pot genera venituri importante, dar puține cluburi fac ceva pentru suporteri.

Există un club din România care poate fi dat exemplu? … Din ce urmăresc, din perspectiva comunicării evenimentelor, la ora asta aș avea trei exemple de urmărit: Petrolul, Universitatea Craiova și cu Dinamo. Dinamo a avut marketing și mai bun, acum câțiva ani, la Craiova se construiește în regulă, iar Petrolul a reușit să se ridice destul de mult într-un timp foarte scurt. Cel mai bun exemplu din ultimii zece ani a fost Steaua, dar nu știu dacă acum, în situația actuală, se mai poate face ceva.

Trecerea de la Steaua la FCSB … Când eram mai mic am prins schimbarea la vreo trei sigle. Cred că e nevoie de timp pentru a se ajunge la o înțelegere și pentru a se defini clar ce aparține fiecăruia. Atunci se vor liniști lucrurile, din perspectiva mea e nevoie de timp pentru ca fiecare să își facă strategia.

Rolul social media în fotbalul românesc… E extrem de important, dar trebuie să facă parte din departamentul de PR și Comunicare care trebuie să servească strategiei de comunicare. Cred că este necesar să ai un om care să se ocupe numai de social media. Aveam un om dedicat pe social media atunci când conduceam departamentul de marketing al Stelei. Știu că făcusem 10.000 de like-uri pe Facebook într-o singură zi atunci când am lansat contul Stelei.

Problemele cu legea ale patronilor afectează brandurile?… Eu cred că da, altfel nu ar fi plecat Opel de la Petrolul. Din păcate, în fotbalul românesc se asociază unele persoane cu brandurile, iar acele persoane nu o duc foarte bine în momentul actual. Lucrurile astea ar trebui să dea de gândit, dar zic că se va ajunge într-un moment zero. 

Apelează cluburile la specialiști în marketing?… Există chestia asta, tipic românească, cum că fiecare se pricepe la orice. După Revoluție ne pricepeam toți la fotbal și la politică, acum ne pricepem toți și la marketing. Eu rămân de părere că e nevoie de specialiști. 

Publicat: 24 03. 2015, 10:26
Actualizat: 24 03. 2015, 10:52