Xenofobia și rasismul pe stadioane, în mare creștere! „Situația se va tensiona din ce în ce mai mult! De ce nu s-a făcut nimic de ministere, de autoritățile locale, de cluburi, de federații, de societatea civilă?” | SPECIAL
Cristian Jura, avocat în dreptul sportului , pe plan național și internațional, cu peste 10 ani de experiență în domeniul combaterii discriminării, s-a pronunțat în cazul escaladării fenomenului xenofob și rasist.
Xenofobia și rasismul, în mare creștere! „Situația se va tensiona din ce în ce mai mult! De ce nu s-a făcut nimic de ministere, de autoritățile locale, de cluburi, de federații, de societatea civilă?”
Și meciul dintre România și Polonia, din cadrul Rugby Europe Championship, a avut parte de niște incidente cu tentă xenofobă, confruntare care a avut loc sâmbătă pe arena Arcul de Triumf.
Aceste incidente vin la doar câteva zile după ce suporterii lui FC U Craiova au avut scandări xenofobe la meciul cu Sepsi Sfântu Gheorghe, iar partida a fost întreruptă definitiv după 26 de minute de joc. Oltenii ar putea pierde, cel mai probabil, meciul la „masa verde”.
Cristian Jura a acceptat să răspundă câtorva întrebări din partea Prosport legate de acest evenimente succesive.
ProSport: Domnule Jura, cum comentați, atât din perspectiva expertului în combaterea discriminării și a rasismului, dar si a profesionistului în dreptul sportului, incidentele din data de 29 ianuarie de la Sfântu Gheorghe?
Cristian Jura: Incidentul de la Sfântul Gheorghe de duminică, 29, ianuarie este un eveniment nedorit, dar nu este un eveniment surprinzător. Să ne reamintim ce s-a întâmplat. Etapa a 23-a din Superliga națională de fotbal a adus o premieră, nedorită, meciul dintre echipa locală Sepsi și FC Universitatea Craiova a devenit prima partidă întreruptă din cauza unor scandări cu tentă rasistă, xenofobă, din fotbalul românesc.
Arbitrul central Andrei Chivulete a luat această decizie în minutul 26 al jocului.
De ce afirmați că nu a fost un eveniment surprinzător?
Incidentul de la Sfântu Gheorghe nu reprezintă altceva decât un eveniment dintr- un șir lung de evenimente neplăcute care au loc atât la meciurile echipei naționale de fotbal, la meciurile dintre cluburi, dar și la alte sporturi. Să reamintim de evenimentele petrecute pe stadionul meciul Ta’Qali când a jucat naționala cu Malta, precum și sancțiunea care a urmat, să nu uităm că există sancțiuni aplicate de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării pentru scandări încă din anul 2010.
Cel mai recent eveniment de acest fel a avut loc la meciul de rugby dintre România și Polonia din Rugby Europe Championship, desfășurat pe Stadionul Arcul de Triumf, desfășurat sâmbătă, 4 februarie 2023.
Considerați că ar exista soluții la astfel de evenimente nedorite?
Există o zicală în Dreptul Internațional care se referă la forța dreptului sau la dreptul forței. Acest lucru se aplică foarte bine și în sport: forța sportului versus forța scandărilor. Cred cu tărie ca forța sportului va prevala asupra scandărilor din tribune și meciurile, indiferent de sport, se vor desfășura pe teren.
Cum ar putea să se întâmple așa ceva?
Ceea ce este cu adevărat surprinzător este lipsa de reacție structurată, integrată, ajustată fiecărui club sau eveniment sportiv și simetrică la astfel de manifestări nedorite de pe stadioane sau din sălile de sport.
Dacă se cunoaște faptul că în România există astfel de manifestări de aproape 12 ani, de ce nu s-a făcut nimic de către ministere, de autoritățile locale, de cluburi, de federații, de societatea civilă?
Aceasta este o întrebare la care ar trebui să găsim un răspuns adecvat toți cei implicați în fenomenul extraordinar de frumos al sportului.
În loc să tratăm niște efecte, ar trebui să ne aplecăm asupra cauzelor care duc la astfel de manifestări. Este foarte important să nu tratăm cu superficialitate astfel de situații.
Personal am început să fac demersuri în acest sens, în a aborda problematica violenței de limbaj pe stadioane sau în sălile de sport, și a dezvolta o strategie sau un ghid cu privire la gestionarea relației dintre autorități (ministere, autorități locale, federații, cluburi, societate civilă, mass media) și suporteri.
Situația suporterilor diferitelor cluburi nu trebuie generalizată și suporterii nu pot fi ținuți ca fiind singurii responsabili pentru manifestările de pe stadioane. Acesta este motivul pentru care trebuie niște ghiduri și micostrategii pentru fiecare situație în parte, pentru fiecare club în parte
În lipsa unei astfel de strategii care să abordeze relație autorități / suporteri și având în vedere manifestările din perioada recentă, consider că situația se va tensiona din ce în ce mai mult și astfel de manifestări vor transgresa din universul stadioanelor pe stradă, în societate și atunci vor fi mult mai de dificil de gestionat.