Silvio Garattini, un cunoscut cercetător și oncolog, a ajuns la vârsta de 96 de ani și a împărtășit publicului o parte dintre secretele care l-au ajutat să atingă această vârstă. Printre altele, omul de știință din Italia a anunțat că nu a mai luat niciun antibiotic de patru decenii și a surprins când a afirmat că nu se dă în lături atunci când vine vorba despre consumul deserturilor.
Secretul unei vieți lungi și sănătoase constă în moderație, alimentație corectă, sport, dar și o viață socială activă, mai transmite Silvio Garattini.
Medicul din Italia și-a dedicat viața cercetării medicamentelor de pe piață și a efectelor pe care acestea le au asupra organismului uman. Acum, le transmite oamenilor ce trebuie să facă pentru a avea o viață cât mai bună și mai lungă.
În zilele noastre există o adevărată „modă” ca medicii să recomande, în cazul unei plaje largi de afecțiuni, antibioticele, care par a rezolva problemele ca prin minune. Silvio Garattini susține, însă, că acest medicament ar trebui evitat și s-a dat exemplu pe sine însuși, anunțând public că nu s-a mai atins de remediul respectiv de 40 de ani.
„Medicina a devenit o piață: prea multe medicamente și, adesea, prescrise inutil. Dacă ar fi necesar, aș lua medicamente, dar nu are sens să le folosim în mod inutil, doar din rațiuni comerciale.
Nu avem o Școală Superioară de Sănătate, iar directorii din domeniu sunt adesea doar apropiați ai politicienilor. În plus, este esențial să vorbim despre sănătate și în școli – o oră pe săptămână ar fi suficientă”, a spus celebrul oncolog, în cadrul unui interviu acordat jurnaliștilor italieni de la Corriere della Sera.
Oncologul în vârstă de 96 de ani merge zilnic pe jos aproximativ cinci kilometri și spune că acest obicei nu îl ajută doar din punct de vedere fizic.
„Nu ajută doar fizicul, ci și claritatea mentală. Pentru mine, este o formă de meditație”, a spus Silvio Garattini.
În plus, omul de știință spune că are mare grijă să consume alimente sănătoase și anunță că desertul, consumat în cantități mici, nu este nociv.
„Alimentația trebuie să fie variată și moderată. De exemplu, eu nu iau prânzul. Cantitatea de calorii trebuie să fie în echilibru cu ceea ce facem zilnic. Creierul are nevoie de aproximativ 90 de grame de zahăr pe zi, incluzând atât zaharuri simple, cât și complexe. De exemplu, eu nu refuz niciodată un desert mic seara”, a mai declarat oncologul, potrivit sursei citate mai sus.