Sportul românesc, la psiholog! Episodul 2: Challenge-urile îi țin în viață pe sportivi? Importanța antrenamentelor online și a psihologului în perioada de izolare | EXCLUSIV
ProSport revine cu un nou episod în care psihologul sportiv Răzvan Zaharia ne vorbește despre beneficiile antrenamentelor online, challenge-urilor pe care le fac sportivii pe rețelele sociale, dar și despre importanța unui psiholog în această perioadă de izolare la domiciliu.
După ce în primul episod ne-a explicat de ce sunt sportivii mai afectați de această izolare decât ceilalți oameni și a venit și cu niște soluții, psihologul Răzvan Zaharia ne vorbește de această dată despre importanța antrenorului, a colegilor și apropierea față de aceștia prin intermediul tehnologiei. De asemenea, ne explică cum provocările de pe rețelele sociale îi unesc pe sportivi, fie ei aflați în aceeași echipă sau adversari.
– Ce părere aveți despre antrenamentele online?
– Un alt element important în cazul sportivilor este antrenorul. Am întâlnit antrenori implicați și alții mai puțin implicați. Sunt antrenori care desfășoară antrenamente care au legătură cu disciplina respectivă prin diverse aplicații audio-video. Pot să facă asta astfel încât să mențină un contact cu sportivii, iar sportivii din același club să mențină un contact între ei. Evident, antrenamentele nu vor fi la fel, lipsește interacțiunea directă, dar este o interacțiune mediată de tehnologie și este, totodată, o menținere a apropierii sociale și a coeziunii loturilor de sportivi. Antrenorul poate avea o interacțiune de tip coaching cu sportivii, prin care îi ghidează în ceea ce fac, stă de vorbă cu ei.
– În această perioadă, este mai important decât oricând un psiholog?
– Psihologul poate că are principalul rol în această perioadă. În colaborarea cu psihologul, un sportiv poate să descopere cum anume să își ajusteze programul astfel încât să își continue antrenamentul. O parte dintre antrenamente trec în plan mental. Există așa-numita tehnică a imageriei mentale care înseamnă derularea unor secvențe de acțiuni în plan mental, a unor activități care în mod normal se fac pe teren. Se poate aplica și în condiții de antrenament normal, pentru că ajută la dezvoltarea acelor abilități, scheme de joc, scheme de lucru, scheme mentale, care fac posibilă punerea în acțiune a abilităților dezvoltate în practică.
– Cum interpretați challenge-urile de pe rețelele sociale, cum este cel cu jonglatul cu hârtia igienică?
– N-aș merge către ceea ce poate să facă cineva într-o zonă mai haioasă, deși e util ca interacțiune să aibă partea lor de umor. Văd valoarea mai mare a interacțiunii sportivilor fie din același club, fie din cluburi diferite. Ei pot să organizeze challenge-uri între ei și, în felul acesta, competiția care se desfășoară în mintea sportivului, în plan individual, deja trece într-un plan manifest și într-o interacțiune constructivă cu ceilalți. De la „Uite ce face X și cum se antrenează”, la „Hai să vedem ce putem să facem cumva împreună”.
În episodul viitor, tot pe ProSport, psihologul sportiv Răzvan Zaharia ne va vorbi despre stările de depresie și anxietate la sportivi și tratarea acestora pe timp de izolare la domiciliu.