În acest episod, ProSport vă propune un subiect mai delicat tratat de către psihologul sportiv Răzvan Zaharia: stările depresive și anxietatea la sportivi.
Dacă în episoadele anterioare am amintit despre acești „dușmani” ai sportivilor în perioada de izolare și am precizat cauza apariției anxietății și a stărilor depresive, dar și cum pot fi acestea evitate, acum specialistul nostru ne va vorbi despre soluția pentru cei care ajung în acel punct.
De reținut este faptul că orice om poate ajunge să aibă astfel de probleme, indiferent că este un introvertit sau un extravertit. Totuși, fiecare dintre noi poate evita „vizita” anxietății sau a depresiei, așa cum ne-a explicat psihologul în episoadele anterioare. Din fericire, acestea pot fi tratatate. Cum? Ne explică Răzvan Zaharia.
– În cazul în care se ajunge la stări depresive și anxietate, cum pot fi acestea tratate? – Depinde de nivelul de manifestare. În primul rând, este foarte util ca sportivii să își monitorizeze stările, adică să fie atenți la ceea ce simt, la gândurile pe care le au, la cât de mult persistă acestea. Anxietatea este o teamă fără obiect, îmi fac o sută de gânduri dintre care poate unul s-ar împlini. Atenție la lucrurile cu care ne obișnuim. În cazul în care lucrurile evoluează într-un sens negativ, sugerez să apeleze la interacțiunea cu un psiholog, dar primul lucru este ceea ce poate face el: să se mobilizeze, adică să treacă la acțiune. Mai există acele tehnici de relaxare mentală. E util să le învețe. Cam așa se depășesc aceste stări: făcând, ducând mintea de fiecare dată către ceea ce te interesează ca sportiv de performanță, nu către ceea ce nu te ajută.
– Deci comunicarea este foarte importantă. Este un introvertit mai predispus depresiei decât un extravertit? – Un extravert poate să facă depresie la fel de bine ca un introvert, în condițiile în care subiectele pe care comunică nu sunt neapărat de ajutor. Vorbim aici despre două tipuri de comunicare. În sport, este ceea ce se numește „self talk”, comunicarea cu mine însumi. Eu, sportiv de performanță, cum comunic cu mine pentru a-mi genera performanța, pentru a fi mai bun, pentru a-mi menține forma psihică. Mai avem comunicarea interpersonală și aici depinde cu cine comunic, comunic cu cei care își exprimă mai mult îngrijorările sau cu cei optimiști, comunic cu antrenorul, cu psihologul, cu colegii. E vorba despre alegere aici. E important să aleg. Da, are importanță comunicarea, dar nu aș pune neapărat accent pe introversie/extraversie.
În episodul viitor, tot pe ProSport, psihologul sportiv Răzvan Zaharia ne va vorbi despre momentul ieșirii din această pandemie și așteptările pe care să le avem cu privire la starea sportivilor.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER