Sportul românesc, la psiholog! Episodul 4: Sportivii trebuie să se gândească mai mult la „călătorie” decât la „destinație”. Ce se va întâmpla cu aceștia după ieșirea din izolare | EXCLUSIV
Cu toții ne dorim să ieșim cât mai repede din izolare și ca această pandemie de coronavirus și ajungă la final. Cu siguranță, sportivii sunt cei mai nerăbdători dintre noi.
În acest episod, ProSport vă aduce, prin vocea psihologului sportiv Răzvan Zaharia, scenariile de după ieșirea din izolare.
După ce în episoadele anterioare am vorbit despre situația sportivilor aflați în izolare la domiciliu, care se pot confrunta cu anxietate sau stări depresive, dar și despre cum își pot menține aceștia forma fizică și cea mentală, în acest episod vorbim despre așteptările pe care să le avem cu privire la starea sportivilor, la capătul acestei situații de urgență.
- Sportul românesc, la psiholog! Episodul 1: Sunt sportivii mai afectați de izolare decât ceilalți oameni? Ce trebuie să facă pentru a se menține în formă atât fizic cât și mental
- Sportul românesc, la psiholog! Episodul 2: Challenge-urile îi țin în viață pe sportivi? Importanța antrenamentelor online și a psihologului în perioada de izolare
- Sportul românesc, la psiholog! Episodul 3: Stările depresive la sportivi și sfatul specialistului
De asemenea, de reținut este faptul că sportivii nu ar trebui să se gândească acum la obiectiv, anume câștigarea unui trofeu, de exemplu, ci la procesul în sine, la procesul de revenire la forma în care se aflau înaintea izbucnirii acestei pandemii.
– La ce să ne așteptăm după ieșirea din izolare?
– Poate fi ceva pozitiv pentru fiecare om. În măsura în care, în această perioadă, sportivii s-au orientat către o cunoaștere a lor, către a utiliza această perioadă pentru dezvoltarea la nivel psihic, atunci cu siguranță că ies câștigați. Forma fizică se recapătă. Deci pot ieși întăriți psihic, da, cu un declin al unor abilități, dar mental nu împiedică nimic dezvoltare. Se poate întâmpla să iasă din izolare și mai rău decât au intrat dacă fac opusul a ceea ce am spus anterior. Unii pot să facă maximum din cât este posibil, să se orienteze către dezvoltare, alții pot să nu facă nimic, să nu respecte principii de nutriție, de odihnă, de igienă mentală.
– Din punctul de vedere al psihologului, ar fi mai bine să se reia competițiile sau să fie înghețate sub forma în care se află la momentul actual?
– Este importantă siguranța. În măsura în care cei din zona medicală decid că este mai sigur într-un fel sau altul, cel mai probabil așa se va face. Aici, din păcate, nu pot emite o opinie. Da, clasamentele pot fi înghețate. Spre deosebire de sistemul de învățământ, unde lucrurile au putut să treacă în online, competițiile nu pot să treacă în online. Nu știm cât va dura această perioadă, sunt multe necunoscute și atunci nu am face decât să dezvoltăm o anxietate. Din această situație, este util să învățăm altceva decât rezultatul în sine. Aș îndemna sportivii să se orienteze către a face ei mai mult cu ce pot ei, nu versus celălalt. Versus celălalt apare o victorie atunci când tu te-ai dezvoltat suficient de mult. Ideea este să spui: „Ok. Am făcut eu tot ceea ce am putut în perioada aceasta și când se vor relua competițiile o să văd atunci ce se întâmplă”. Focusul de pe rezultatul așteptat l-aș muta pe proces, pe munca interioară și exterioară la nivel individual, asta ar fi reducerea anxietății legată de ceea ce se va întâmpla și cum va arăta clasamentul. Hai, să mă ocup eu, sportiv de performanță, de ceea ce pot să fac eu și să intru cu maximum de formă posibilă. Rezultatul este o consecință a ceea ce faci în fiecare zi, în fiecare antrenament, în fiecare meci. Dacă stau cu gândul la cupă, nu o să iau cupa. O să o iau dacă fac ceea ce am de făcut.