Ucis de bacteriile luate în spital. Nicolae Mărășescu, unul dintre cei mai mari antrenori din istorie, a decedat la un an după o intervenție chirurgicală la genunchi

Nicolae Mărășescu, poate cel mai important antrenor din istoria atletismului românesc, personalitate cu o influență excepțională asupra a zeci de generații de sportivi, a decedat în această dimineață, la 78 de ani, în urma unui stop cardiac generat de infecțiile apărute după ce, anul trecut, s-a operat la picior. În vârstă de 78 de ani, Mărășescu era internat în secția de terapie intensivă la spitalul Bagdasar-Arseni.
Ghinionul a făcut ca legendarul antrenor să ajungă, în primăvara anului trecut, la Spitalul Municipal din București, unde voia să se opereze la genunchiul drept. „Căzuse pe gheață cu ceva timp înainte, se operase, dar era nemulțumit pentru că suferea unele dureri și șchiopăta. A vrut o nouă intervenție chirurgicală, ca să scape de dureri. A doua operație a fost fatală, pentru că a luat în spital două bacterii. A făcut infecție intraspitalicească, starea i s-a înrăutățit din ce în ce mai tare. Azi (n.r. – duminică, 7 august 2016) a murit”, a povestit pentru ProSport purtătoarea de cuvânt a Federației Române de Atletism, ziarista Cristina Vladu. 
Cătălin Tolontan scria, pe 18 iulie, pe blogul său, tolo.ro, că Nicolae Mărășescu s-a infectat cu bacteriile piocianic și klebsiella la Spitalul Municipal. După intervenția din luna mai a anului trecut, pe care apropiații spuneau că a cerut-o personal, deși nu era imperios necesară, Mărășescu a intrat în comă. Și-a revenit parțial după 2 săptămâni, dar de infecții n-a scăpat, starea sa s-a agravat permanent, iar în mai 2016 a ajuns la Institutul „Matei Balș” în stare critică, cu septicemie.

Fabricantul de campioni

Nicolae Mărășescu s-a născut în noiembrie 1937 și a practicat atletismul de performanță la clubul Steaua. A câștigat un titlu național în 1965 la proba de 4×100 de metri, dar a fost nevoit să renunțe la carieră din cauza unei accidentări. A ales meseria de antrenor, în care a performat ca nimeni altul. A fost unul dintre cei mai importanți tehnicieni din istoria atletismului, reușind să creeze, pe bandă rulantă, campioane mondiale și olimpice.

În cei 43 de ani de antrenorat, Mărășescu a „scos” sportivi precum Natalia Andrei, Fița Lovin, Doina Melinte, Cristieana Cojocaru, Sorin Matei și Petru Drăgoescu. A fost nașul Gabrielei Szabo, pe care a consiliat-o și sprijinit-o din umbră în formidabila ei carieră.

Personaj deosebit de inteligent și abil, capabil să-și facă și să-și mențină relațiile, cu o excelentă capacitate organizatorică, Nicolae Mărășescu a fost o lungă perioadă de timp, după Revoluție, secretar de stat pe sport în Ministerul Tineretului și Sporturilor. A contribuit, în jurul anilor 2000, la programul demarat de fosta președintă a federației de atletism, Iolanda Balaș, prin care în țară s-au construit mai multe piste de poliuretan performante, necesare pregătirii atleților. A fost și membru în conducerea Comitetului Olimpic și Sportiv Român.

 

Publicat: 07 08. 2016, 14:46
Actualizat: 07 08. 2016, 18:01