Timp de peste două decenii a fost unul dintre sportivii care făceau legea în scrima românească. Multiplu campion național, mondial universitar, european și balcanic, Mihai Popa s-a văzut însă pus – ca și alți mari sportivi români – în situația de a merge să antreneze în străinătate, pentru că în țară oferta este mizerabilă din punct de vedere financiar.
Medaliile cucerite pentru România de-a lungul anilor la marile competiții ocupă un spațiu important pe unul dintre pereții dormitorului lui Mihai Popa. La fel și cupele, frumos aranjate în vitrină. „Din păcate – spune actualul antrenor al lotului olimpic feminin de pentatlon modern al Italiei, partea de scrimă -, doar ele mă mai leagă, din punct de vedere sportiv, de România sau de Steaua, clubul la care am activat 23 de ani”.
„Uneori, eram scoși la antrenament și după cină!”
„Să nu vă închipuiți că scrima este un sport ușor – spune el. E chiar foarte greu. Eu nu știu un sport în care să se transpire mai mult ca la scrimă! M-am apucat târziu, la 17 ani, îndemnat de fratele meu, Ion, care începuse deja să se remarce ca spadasin. Ca să recuperez decalajul, mă pregăteam de dimineață și până noaptea târziu, nu glumesc, plecam acasă cu mașina de noapte. N-am fost un mare talent, așa că a trebuit să compensez prin muncă. La Forban, în cantonamente, cu lotul național, condus de antrenorul Constantin Stelian, ne antrenam, uneori, și după cină! În scrimă este un volum de muncă uriaș. M-a ajutat însă toată munca aceea acumulată în timp, pentru că m-am «dus» până la 40 de ani ca sportiv”. Legat de diferențele existente peste ani în acest sport, fostul campion spune că „s-a schimbat prea puțin. Armamentul e același, ca și greutate vorbesc. A, a apărut sabia electrică. La noi nu era, la noi decideau arbitrii dacă e punct sau nu. Plus că echipamentul protejează mai bine acum, nu mai există posibilitatea rănirii sportivului. Decizia asta recentă, cu dispariția sforii care ținea sportivul legat la spate, nu înseamnă cine știe ce, pentru că oricum nu te jena”.
A dat cÂștigătoarea Cupei Mondiale
Angajat la clubul Steaua după încheierea activității de sportiv, ca armurier și ca antrenor la echipele de tineret, Mihai Popa a primit în urmă cu cinci ani o oferă de la Comitetul Olimpic Național Italian pentru a pregăti pe partea de scrimă lotul național feminin de pentatlon modern. „Am plecat pentru trei luni și sunt de cinci ani acolo”, râde el. „M-au chemat pentru a lucra în special la îmbunătățirea laturii tehnice a sportivelor. Ei nu prea se ocupă de așa ceva în creșterea scrimerilor, pentru că au vreo 80.000 de sportivi legitimați și atunci selecția se face natural. Sunt a doua țară din lume ca număr de scrimeri, după Franța. Ca o paranteză, noi avem câteva sute! Am avut rezultate excepționale acolo, Claudia Corsini a făcut record mondial, cu 1.140 de puncte, iar Alessia Pierotti a câștigat finala Cupei Mondiale, reușind 1.000 de puncte. Cert este că, după Olimpiada de la Beijing, cei de la CONI m-au promovat antrenor șef coordonator și, după cum merg lucrurile, cred că o să mai stau ceva timp pe la ei!”. La italieni – 1.500 de euro pe lună, la noi – 1.000 de lei
Mihai Popa nu ascunde faptul că este foarte mulțumit din punct de vedere financiar la italieni. „Îmi dau 1.500 de euro lunar, plus masă și cazare chiar în clădirea CONI. Acasă am o pensie de 1.500 de lei, cum aș fi putut trăi din ea? În România se plătește foarte puțin. Fratele meu antrenează acum în Turcia și, dacă ar accepta să revină ca antrenor în țară, la lot, i-au promis 1.000 de lei pe lună! I s-a spus că nu sunt bani și, din păcate, chiar ăsta este adevărul”.
Fostul sportiv spune că nici înainte de Revoluție banii nu erau foarte mulți în scrimă, dar oricum se putea trăi decent: „Pentru un titlu național luam 500 de lei, când am ieșit campioni europeni, la Heidenheim, în 1980, am luat 2.000 de lei, dar cel mai mult am primit pentru titlul acela de campion mondial universitar, de la București, în 1981, când fiecare component al echipei a primit câte 10.000 de lei și un ceas de aur”.
Mihai Popa ª născut la 31.07. 1957, la București ª campion european și medalie de aur în 1980 în proba pe echipe cu România, alte două medalii de argint și una de bronz, tot cu echipa ª campion mondial universitar cu echipa României în 1981, la București. ª multimplu campion balcanic, individual și cu echipa României ª 23 de titluri de campion național, individual și cu echipa Steaua ª 7 trofee Cupa României cu Steaua
„Scrima este automatismul în serviciul fanteziei susținută de logică”, Mihai Popa, fost campion european la spadă
„Scrima este un șah în viteză”, Mihai Popa, fost campion european” la spadă
A făcut bradul de la Cotroceni!
Marele hobby al lui Mihai Popa rămâne însă bradul de Crăciun! În 2004, în ultimul an de președinție al lui Ion Iliescu, în curtea Palatului Cotroceni a stat un brad conceput de actualul antrenor. „A fost un brad la care am lucrat vreo 30 de ani! Într-un an am pus ceva, anul următor – altceva… Și tot așa”. Bradul lui Mihai Popa poate fi găsit și pe Youtube, la adresele „Popa yule” sau „Fantasica story on the Christmas tree”. De altfel, reportaje cu bradul său minune au apărut și la vremea respectivă în mai multe publicații, inclusiv ProSport. „De mic am avut nebunia asta, să construiesc, să inventez. Păi, ca sportiv, de Crăciun, toată scrima de la Steaua și de la lotul național era la mine acasă, să admire bradul. Se stătea pe mai multe rânduri, să vadă toată lumea. Cico Dumitrescu, amiralul, era nelipsit, pe vremea lui Ceaușescu era președintele secției de scrimă la Steaua. El a fost și cel care i-a spus lui Iliescu despre bradul meu minune și așa a ajuns la Cotroceni!”.
Articol scris de Ioan Viorel
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER