Un dinamovist face dezvăluiri din inima războiului. „Nu am putut să dorm toată noaptea. M-am rugat întruna”. Mărturii despre conflictul Iran – SUA | EXCLUSIV
Escaladarea conflictului între Iran și Statele Unite ale Americii a pus pe jar o lume întreagă. Cei mai afectați au fost însă cei implicați în această situație în mod direct, fără voia lor. Printre cei aflați în această situație este și Alizera Mousavi, apărătorul de fier al echipei de handbal a lui Dinamo, care a povestit pentru ProSport cum a trăit clipele de groază.
Aflat în cantonament alături de naționala țării sale, sportivul de 29 de ani se afla chiar în Iran atunci când generalul Qasem Solimani a fost ucis în Irak de către o dronă americană. Mousavi a evitat să vorbească prea mult despre această situație, mai ales în condițiile în care atmosfera din țara sa este una de tristețe.
Totuși, pilonul apărării dinamoviste a acceptat un dialog cu ProSport în care să vorbească despre Dinamo, despre planurile sale de viitor și despre cum a fost receptat în Iran tot acest conflict. Actualmente în Turcia, acolo unde dispută niște meciuri de pregătire premergătoare Campionatelor Asiei de handbal, care se vor desfășura în perioada 16-27 ianuarie în Kuweit, Mousavi e optimist în privința anului 2020.
ProSport: Salut, Ali! Ce faci, cum te simți?
Alizera Mousavi: Mă simt foarte bine, în formă. Am ajuns cu echipa națională în Turcia, ne pregătim pentru Campionatele Asiei care vor începe și sunt foarte optimist. Au venit toți jucătorii buni din Iran și eu zic că avem o șansă bună să ne calificăm la Cupa Mondială.
Am auzit că ai fost aproape să ajungi să joci pentru România. Așa este?
Da, ai auzit corect. Și eu, și Saeid am avut anumite discuții și ne-ar fi plăcut să putem juca pentru România, dar acum suntem bucuroși să fim aici cu naționala Iranului. Oricum, țara voastră are mulți jucători buni, sunt o echipă puternică și le urez succes.
Dinamo impresionează iar în Liga Campionilor. Simțiți că aveți o șansă mai bună anul acesta decât în 2019?
Eu sunt aici de patru ani și jumătate și pot spune că în fiecare an am devenit o echipă mai bună. Ai văzut, am câștigat toate meciurile în acest sezon cu o singură excepție. În Liga Campionilor am făcut istorie, am terminat grupa neînvinși. Avem jucători buni, cu experiență, cu meciuri numeroase în Liga Campionilor, dar este și o atmosferă incredibilă. Suntem ca o familie, efectiv ca frații.
V-ați bucurat că veți juca din nou cu Sporting Lisabona în play-off?
Avem noroc că îi vom întâlni iar, ne vom putea lua revanșa față de ce s-a întâmplat anul trecut. Sezonul acesta lucrurile sunt diferite, noi avem o echipă mai bună. Sincer, e obligatoriu să câștigăm. Mergem să dăm sută la sută, nimic mai puțin, și să ne calificăm.
Ali Mousavi e impresionat de țara noastră: „Vreau cetățenia română”
Ai jucat și în Ungaria, dar și în alte săli importante ale Europei. Mulți dintre adversari vorbesc mereu de fani. Ție cum ți se par?
Suporterii noștri sunt extraordinari. Am jucat la trei cluburi în Ungaria, dar fanii noștri sunt altceva. Doar la Dinamo am văzut o asemenea atmosferă, iar asta ne ajută în fiecare moment. S-a întâmplat de multe ori să rămânem fără energie și datorită lor să fim capabili să luptăm până la capăt.
Fanii lui Dinamo chiar îmi provoacă niște sentimente senzaționale. Sunt cei mai buni din lume, fără discuție.
În România cum te simți? E posibil să își iei și cetățenia?
Sincer, România este casa mea, spun tuturor asta. Mă simt excelent, mi-am făcut atâtea amintiri aici. Români sunt modești, prietenoși, primitori. Tocmai de aceea m-am hotărât să iau cetățenia atunci când voi putea aplica pentru ea.
Trebuie să te întreb și despre evenimentele care s-au întâmplat în ultima perioadă între Iran și Statele Unite ale Americii. Cum te-ai simțit în aceste zile?
Am fost foarte stresat. Cel puțin după ce generalul Soleimani a fost ucis, nu am putut să dorm toată noaptea. Eram în Iran și m-am rugat întruna să nu se întâmple nimic, să fie pace. Nouă, iranienilor, nu ne place războiul. Vrem să fie liniște și toată lumea să fie în siguranță. Aceste lucruri nu fac bine nimănui.