Un român coordonează cea mai tare școală de sport a expaților din Kuweit: 2000 de copii, colaborare cu România, întâlniri cu campioni olimpici și mondiali de la noi
Lucian Anisia este managerul The British Sports Business Academy din Kuweit, o academie la care sunt înscriși 2000 de copii proveniți din familiile expaților din această țară. Lucian e de 17 ani în Kuweit, dar nu a uitat de unde a plecat și caută mereu să intre în contact cu specialiști și cu mari sportivi din România
Cum ați ajuns la The British Academy of Sports?
Lucrez din 2002 în Kuweit, în management. Mai întâi a ajuns acolo sora mea, apoi am plecat și eu. La un moment dat, mi s-a oferit posibilitatea de a ajuta la dezvoltarea proiectului Academy of Sports. Când m-am dus acolo, erau disponibile 5 sporturi, iar acum sunt 10, printre care fotbal, baschet, gimnastică, înot, tenis, karate, tenis de masă. În campusul construit special sunt peste 2.000 de „studenți” de la 3 la 16 ani.
Ce vi s-a părut inedit la primul contact cu viața din Kuweit?
Mi s-a părut inedit mediul în care lucram, oamenii de naționalități diferite. Acolo, 7 din 10 oameni sunt din afara Kuweitului. Este foarte interesant. Apoi, pentru cineva care vine din Europa sunt inedite tradițiile de acolo. Societatea kuweitiană este foarte conservatoare.
Este Kuweit, în acest moment, o țară siguă pentru turism?
Este foarte sigură, dar industria nu este la fel de dezvoltată ca în Qatar sau Dubai. Sunt foarte resitrictivi, încearcă să își protejeze resursele de petrol.
Care este strategia autorităților privind sportul?
Sprijină sportul, statul finanțează cluburile, dar la aceste cluburi se pot legitima doar kuweitienii. Expații nu pot practica sportul decât la entități precum The British Academy of Sports, care este și cea mai mare din țară.
Aveți în plan vreo colaborare cu sportul din România?
Pe termen scurt, voi veni în luna octombrie cu un grup de copii de la academia noastră pentru a vizita Sports Business Academy. Am mai organizat tabere în România, copiii din Kuweit având ocazia să le cunoască personal pe Corina Ungureanu și Laura Badea.
Ați urmat cursurile Sports Business Academy?
Eu am descoperit online Sports Business Academy, mi-a plăcut profesionalismul celor din echipă, invitații de marcă. Este ceva unic în România, de foarte mare ajutor pentru cei care doresc să activeze în industria sportului. M-am înscris la cursuri pentru partea de marketing și de PR. Trebuie să fac multă muncă de marketing și de PR în Kuweit, pentru a promova The British Academy of Sports. Materialele video sunt foarte utile șla SBA și conțin multe „secrete” dezvăluite de profesioniști cu experiență în domeniu.
Și cum v-a ajutat acest curs în practică?
Am învățat multe lucruri, pe care cu siguranță le voi pune în practică în viitor. De exemplu, cum să organizez cu eficiență maximă evenimente sportive, precum un turneu de fotbal.
„În Kuweit, nu am întâlnit pe nimeni să nu se țină de cuvânt!”
Ce ați duce din România în Kuweit și ce ați aduce din Kuweit în România?
Din România în Kuweit aș duce aerul curat și mâncărurile tradiționale, ne e dor de casă, iar de acolo aș aduce seriozitatea oamenilor. Nu am întâlnit pe nimeni care să nu se țină de cuvânt. Dacă promit ceva, atunci așa fac.
Stoichiță a antrenat naționala Kuweitului
Mai mulți antrenor români au profesat în Kuweit de-a lungul timpului. Mihai Stoichiță a antrenat naționala acestui stat în 2005-2006, precum și pe Al Salmiya (2008-2009 și 2013-2014). Ion Marin le-a pregătit pe SC Kuwait (2012-2014) și pe Qadsia (2018-2019). Ilie Balaci a antrenat-o pe Kazma în sezonul 2009-2010.
Naționala Kuweitului s-a calificat o singură dată la Cupa Mondială, în 1982 (ediție găzduită de Spania), obținând un singur punct în faza grupelor. Kuweitienii au ajuns în finala Cupei Asiei în 1976, iar în 1980 au câștigat această competiție. Kuwait – Bhutan 20-0 a doborât recordului celui mai mare scor la nivel internațional în anul 2000, dar noul record nu a stat în picioare decât un an: în 2001, Australia a învins-o pe Samoa americană cu 31-0.