Robert Sus traduce în fiecare zi ziarul ProSport pentru oficialii Federației Maghiare de Fotbal și se laudă cu o poză cu Nicolae Ceaușescu, pe care o păstrează pe frigider
Pe Robert Sus (42 de ani) l-am cunoscut luni, 18 martie, în recepția bazei sportive de la Telki, în ziua reunirii naționalei Ungariei pentru meciul cu România, de vineri, ora 21:30, de la TVR 1. Un jurnalist maghiar ne-a întrebat de la ce publicație suntem, după care l-a chemat pe Robert, care stătea lângă masa noastră, alături de alți ziariști din țara vecină. „Eu le traduc ProSport-ul în fiecare zi”, au fost primele cuvinte pe care ni le-a spus Robert, un tip a cărui poveste poate fi lejer subiect de carte sau de film.
„Sunt născut în Târgu Mureș. Pe 17 august 1989, când aveam 18 ani, am fugit din țară, pe câmp, împreună cu trei colegi de clasă, doi băieți și o fată. Nici nu știu pe lângă care vamă am trecut, știu doar că am ajuns undeva aproape de Bekescsaba. În prima noapte nu am reușit să trecem, așa că a doua zi am stat ascunși într-un lan de porumb. Muream de cald, nu aveam la noi niciun pic de apă. Am trecut granița așa, după ureche. Aveam cu noi doar o busolă, care ne-a ajutat să nu mergem paralel cu granița. Busola am furat-o de la un concurs PtAP (Pentru Apărarea Patriei), în martie 1989. Plănuiam de atunci să fugim”, povestește Robert.
De la turnător de lumânări, la liaison officer
Mureșeanul locuiește acum în Telki, satul cu cel mai mare nivel de trai din Ungaria și, totodată, localitatea unde s-a construit, în 2009, baza de pregătire a Federației Maghiare de Fotbal. Robert are o vilă cu două nivele, o nevastă și doi copii: un băiat de șapte ani și o fată de cinci ani. „În satul ăsta sunt doar case din acestea mari. Fiecare familie are minimum o mașină. Sunt peste 100 de piscine la cei 3.000 de locuitori din Telki. Eu nu am piscină, dar am jacuzzi”, spune Robert. Cum a ajuns aici? „La început, am lucrat într-un restaurant, apoi în construcții. Am turnat chiar și lumânări, mi-a fost foarte greu. Am avut noroc să am un partener foarte bun, alături de care am făcut bani din imobiliare. Prin 1994 am ajuns în SUA, de unde am importat mașini”, spune româno-maghiarul din Telki, care e, de câțiva ani, liaison officer (n.r. – ghid oficial) de ocazie pentru diferite echipe de fotbal. „Când vin în Ungaria echipe din străinătate, în special din România, eu mă ocup de ei, îi îndrum prin oraș, prin țară, mă asigur că au tot ce le trebuie, fac muncă de translator”, explică Robert.
Face bani frumoși din brandul Puskas
Surprizele dialogului nu se opresc aici. „Voi fi ghid și pentru Hagi! Vine la Budapesta, la tragerea la sorți a unui turneu de juniori, la care va participa și Viitorul Constanța”, continuă Robert. Turneul va fi găzduit de școala de fotbal „Ferenc Puskas”. De altfel, omul originar din Mureș are foarte multe în comun cu numele celui mai mare fotbalist din istoria Ungariei. „În 2008, am cumpărat 16% din drepturile de merchandising ale numelui Ferenc Puskas. Familia lui deține 40%. Vând tricouri, mingi, pixuri și multe altele, iar afacerea merge foarte bine. Puskas e cel mai celebru maghiar din istorie. În fiecare an, FIFA acordă troferul Puskas, pentru cel mai frumos gol din lume. Compania noastră primește anual trei invitații la Gala FIFA, de la Zürich. În 2009, am fost și eu acolo”, spune Robert Sus.
A pus poza lui Ceaușescu pe frigider!
De la baza de pregătire a naționalei maghiare mergem acasă la Robert. Mai întâi, intrăm într-o anexă a garajului, unde am observat sute de cutii cu produse cu brandul „Puskas”. „Valoarea totală a mărfii de aici e de aproape 200.000 de euro”, afirmă mureșeanul. La primul etaj zărim un frigider ticsit cu magneți. Între aceștia tronează portretul fostului dictator Nicolae Ceaușescu. „Era pe prima pagină din aproape toate cărțile de la școală. O țin pe frigider ca să nu uit de unde am plecat și de ce am plecat. Dacă nu era el, poate nu eram aici. În primii ani, am dus-o greu în Ungaria, dar acum nu-mi pare rău că am plecat. Merg des în România, foarte mulți dintre prietenii mei locuiesc acolo. Mama mea și sora mea au rămas în Târgu Mureș, nu vor să vină aici”, explică Robert.
Puskas, legenda lui Real Madrid
Ferenc Puskas (1927-2006) este considerat drept unul dintre cei mai buni fotbaliști din istorie. Chiar dacă a jucat pentru Ungaria doar până la 27 de ani, a marcat 84 de goluri în 85 de selecții (record mondial). A fugit în Spania în 1956, din cauza invaziei sovietice din Ungaria. A făcut istorie la Real Madrid, unde a jucat opt ani, cucerind de trei ori Cupa Campionilor. E singurul om care a marcat patru goluri într-o finală europeană (Real – Eintracht Frankfurt 7-3, în 1960).
România va câștiga lejer, la două-trei goluri diferență. Nu știu cât sunt de omogeni, dar dacă ar juca Steaua cu Ungaria, ar face scor Robert Sus
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER