VIDEO | Campionii care știu prin ce trece Simona Halep. Zece momente în care starurile lumii au pus competiția în fața dramei personale și au dat totul pentru sport

  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Fanii sportului alb așteaptă decizia oficială a Simonei Halep (cap de serie numărul trei la Indian Wells), privind participarea sa la cel dintâi turneu Premier Mandatory al sezonului 2015, după ce luni, vărul primar al campioanei din Constanța a fost găsit fără suflare, spânzurat în holul apartamentului său, de bunica sa, potrivit detaliilor furnizate de replicaonline.ro.
  • Simona are un prim tur liber la Indian Wells, și este programată să intre în competiție vineri sau sâmbătă, împotriva jucătoarei iberice Silvia Soler-Espinosa sau a unei jucătoare venite din calificări.

Dramele sportivilor ajung în atenția lumii întregi. De-a lungul anilor, campionii din sport au trăit în lumina reflectoarelor pierderi nemăsurabile: părinți, bunici, frați, copii – persoane dragi a căror pierdere i-a determinat să apară în arena sportivă cu ochii încețoșați de lacrimi, chipurile brăzdate de durere și banderole negre, în semn de doliu. S-au scris astfel unele dintre cele mai emoționante file ale marii povești a sportului mondial. Trecem în revistă zece momente în care eroii zilei au refuzat să abandoneze lupta pentru sport, în cele mai triste clipe.

Dan Jansen, cursă de 500 de metri la patinaj viteză, la șapte ore de la moartea surorii sale: dublă căzătură la Calgari, în 1988, pentru principalul favorit la aur 

Încoronat cu două săptămâni înainte de startul ediției din 1988 a Jocurilor Olimpice de iarnă, triplu campion mondial, americanul Dan Jansen viza, la 23 de ani, aurul la 500 și 1.000 de metri, în proba de patinaj viteză – o dedicație pentru sora sa, Jane, cu cinci ani mai mare decât el și fostă patinatoare, diagnosticată cu leucemie în ianuarie 1987. Dan Jansen purta pe umeri povara că nu a reușit să își salveze sora: medicii au refuzat să îl ia în considerare ca donator de măduvă, din cauza unei mononucleoze. Cu șapte ore înainte de finala cursei mai scurte, programată de Ziua Îndrăgostiților, pe 14 februarie, campionul lumii a primit vestea decesului lui Jane. S-a prezentat la start, împotriva japonezului Yasushi Kuroiwa. Un start ratat, apoi startul care a contat: Jansen a căzut la primul viraj pe ovalul de gheață, secerându-și în cădere și adversarul.

După alte patru zile, Jansen cădea din nou, în finala de la 1.000 de metri, pe ultimii 200 de metri ai cursei. Și-a împlinit visul olimpic șase ani mai târziu, la Lillehammer, impunându-se în finala de 1.000 de metri.

Michael și Ralf Schumacher, cursă de Formula 1, la Imola, în 2003, la câteva ore de la moartea mamei, Elisabeth: victoria lui Schumi care n-a fost stropită cu șampanie și fără săritură pe podium

Weekendul celei de-a patra etape a Campionatului Mondial de Formula 1, sezonul 2003, a început dur pentru frații Schumacher: cu o săptămână în urmă, Elisabeth (55 ani), mama campionului mondial în exercițiu și a fratelui său, Ralf, a căzut în casă. Cei doi au plecat la Imola, lăsând-o pe aceasta la spital, în comă, cu hemoragii interne acute. „Vă rog, nu așteptați un răspuns la această întrebare„, a cerut înțelegere „Baronul Roșu”, în combinezonul său Ferarri, întrebat cum se poate gândi la motorsport, când viața mamei este în pericol.  După calificările de sâmbătă, Michael și Ralf au luat avionul direct către Germania, au vegheat la căpătâiul mamei peste noapte, iar dimineața de duminică i-a prins tot în avion, înapoi spre circuit. Ajunși în San Marino, vestea morții mamei, i-a prins din urmă. În timp ce paddock-ul se aștepta la două forfait-uri, ale celor mai rapizi piloți ai zilei de sâmbătă, cei doi luau decizia să alerge pentru cea care i-a susținut la începutul drumului în lumea curselor.

Michael și Ralf au luat startul din prima linie a grilei de start. Schumi a păstrat conducerea, trecând primul linia de finiș. Ralf, a terminat al patrulea. Weekendul de cursă s-a încheiat mai repede pentru Schumi, pe podium, unde Michael a stropit cu lacrimi trofeul, în locul șampaniei: la conferința de presă, Jean Todt i-a luat locul, cu acceptul FIA, lăsându-l pe Schumi să ia din nou drumul Germaniei, acolo unde avea să își ia ultimul rămas bun de la Elisabeth.

Félix Sánchez și Olimpiada ratată la Beijing, în 2008: prestație teribilă în seriile de la 400 de metri garduri, după ce dimineața a aflat despre moartea bunicii

La 31 de ani, Félix Sánchez încerca la Jocurile Olimpice de la Beijing să își apere titlul din proba de 400 de metri garduri. În locul unei încălziri temeinice înainte de seriile de calificare, atletul din Republica Dominicană a fost nevoit să se confrunte cu vestea că bunica sa a murit. A fost la un pas să renunțe complet la concursul olimpic – a luat totuși startul, dar nu a reușit să asimileze șocul. „Am alergat îngrozitor. Am plâns toată ziua„, a povestit sportivul. A terminat astfel al 22-lea, din 25 de sportivi aliniați la start și a ratat calificarea în semifinale.

Și-a luat „revanșa” în 2012, la Londra: a câștigat aurul iar la turul de onoare, a scos fotografia bunicii, arătând-o unei lumi întregi. Restul este istorie: a izbucnit în lacrimi pe podium, iar despre premiere, relata la conferința de presă de la finalul zilei, „ironia sorții, a început să plouă. Asta m-a făcut să simt că bunica mea plângea de fericire pentru succesul meu„.

Frank Lampard, meci în semifinalele Champions League, Chelsea – Liverpool, în 2008, la șase zile după moartea mamei: penalty și calificare pentru Pat

Frank Lampard a fost eroul echipei Chelsea în semifinala cu iz de derby de Premier League împotriva lui Liverpool. Cu șase zile după ce mama sa a pierdut, la 58 de ani, lupta cu pneumonia, Frank Lampard a luat decizia să joace „Este un om curajos. A fost foarte apropiat de mama sa și ceea ce i s-a întâmplat în ultimele zile, nu a fost ușor„, puncta Avram Grant, boss-ul londonezilor. A rezistat pe teren 90 de minute, plus prelungirile care au decis calificarea „albaștrilor”: în plus, în minutul 98, Frank își asuma o responsibilitate uriașă, luând balonul pentru a executa lovitura de la punctul cu var, la scorul de 1-1. Lampard și-a dus echipa în avantaj, a atins banderola neagră fixată pe braț, pentru Pat, a sărutat emblema, apoi și-a salutat tatăl, aflat în tribune.

După egalarea lui Liverpool, adusă de Ryan Babel și un al doilea gol al lui Drogba, Lampard părăsea terenul, în minutul 119, în aplauzele întregului stadion, cu biletele în buzunar pentru finala Ligii Campionilor pe care Chelsea o pierdea, în fața colegilor de campionat de la Manchester United, la penalty-uri.

Joannie Rochette, concurs olimpic de bronz la patinaj artistic, la Vancouver, în 2010, la două zile după moartea mamei

Thérèse Rochette ajunsese la Vancouver, pentru a-și urmări fiica în concursul de patinaj artistic, „la Olimpiada de acasă”. Cu două zile înainte de startul probei individuale feminine, a făcut însă atac de cord, la 55 de ani, iar medicii de la Vancouver General Hospital nu au putut-o salva. Joannie a primit un email, de la americanul Dan Jansen, ajuns comentator sportiv, care a încercat să o încurajeze. A pus patinele în picioare, costumul sclipitor și a dus până la capăt, în fața propriului public, cel mai bun program scurt al carierei, răsplătit cu un punctaj record de arbitri, care a dus-o pe podium, la jumătatea concursului.

După alte două zile, Joannie apăra locul trei de la programul scurt, urcând pe treapta a treia a podiumului olimpic.

Jucătoarea de tenis Virginie Razzano, meci pe terenul Phillippe Chatrier, în 2011, la opt zile după moartea logodnicului-antrenor: ultima dorință a lui Stephane Vidal, învins după nouă ani de cancer

Este dureros. Este greu. Dacă am făcut-o, am făcut-o pentru Stephane. Și un pic pentru mine, pentru că este ceea ce el și-a dorit, a vrut ca eu să joc. A vrut ca eu să merg mai departe„, scria Virginie Razzano, într-un comunicat oficial plin de emoție, la sfârșit de Roland Garros 2011, pentru ea, după doar un meci, mai emoționant decât o finală, pe terenul Phillippe Chatrier. „A fost multă emoție, astăzi, pe teren și multă durere. Port durerea în suflet în permanență. Dar parcă a fost un pic mai bine, fiind aici, înconjurată de atâta lume„, mărturisea jucătoarea de 28 de ani din Franța, la capătul meciului din turul întâi, pierdut 3-6, 1-6, în fața Jarmilei Gajdosova. Razzano a intrat în fața spectatorilor care știau cu toții istoria ultimelor zile: Stephane Vidal, antrenorul și logodnicul reprezentantei din Hexagon s-a stins cu exact o săptămână înainte de startul oficial al turneului. Marți, Virginie a pătruns pe teren cu o fundiță neagră prinsă în dreptul inimii, având o misiune clară: să îi îndeplinească ultima dorință iubitului ei.

Un an mai târziu, cu gândul tot la Vilar, Virginie Razzano încheia cu un game de serviciu de 25 de minute, tot în primul tur al French Openului, și tot pe arena Phillippe Chatrier, o victorie memorabilă în fața Serenei Williams. Razzano a ]nchis partida chinuită de crampe și simțind, așa cum a povestiti ulterior, că se înneacă, la fiecare respirație. 

Vladimir Bozovic, derbi Rapid-CFR în aprilie 2012, în ziua în care mama sa a pierit în Muntenegru: pasă de gol pentru giuleștean

Fotbalistul Rapidului și-a demonstrat devotamentul în 2010 față de clubul giuleștean, refuzând să își lase echipa la greu, în meciul din deplasare, cu CFR Cluj. În ziua partidei, Bozovic a fost informat că mama sa, aflată în Muntenegru, și-a pierdut viața, dar a intrat pe teren. În minutul 19, Bozovic a centrat decisiv pentru Herea, care a trimis mingea în plasă, pentru primul din totalul de cinci goluri ale giuleștenilor.

Novak Djokovic, turneu dus la capăt la Montecarlo, în 2012, după ce a aflat la antrenament despre decesul bunicului: traseu până în finală, unde n-a mai găsit resurse emoționale

La Montecarlo, pe zgura pusă sub sechestru în precedentele șapte ediții de Rafael Nadal, sârbul Novak Djokovic ajungea în 2012, după un 2011 fenomenal în fața spaniolului, cu pretenții clare de a-l detrona pe „Regele Zgurii”. La jumătatea turneului însă, joi, înaintea duelului din turul trei, cu Alexander Dolgopolov, „Nole” a aflat despre moartea bunicului său Vladimir, cel care l-a ascus în buncăr pe el și pe familia sa, în timpul bombardamentelor din 1999, de la Belgrad. Djokovic a decis să ducă până la final turneul și chiar dacă nivelul concentrării sale a scăzut, a ajuns până în finală, cu o revenire spectaculoasă în fața lui Tomas Berdych.

În finală, Nadal l-a dominat net, victoria cu 6-3, 6-1, ducând seria „Matadorului” la opt titluri consecutive. „N-am mai avut nici un pic de energie emoțională în mine. nu eram acolo„, a descris finala Djokovic, la ceremonia de premiere.

Maxim Trankov, campion european în stare de șoc, în ianuarie 2013, în proba perechilor din patinajul artistic: și-a apărat titlul cu lacrimi în ochi, alături de Tatiana Volosozhar, după moartea tatălui

Campionii europeni în exercițiu au profitat în 2013 de ezitările din programul principalilor rivali – reprezentanții Germaniei, Aliona Savchenko și Robin Szolkowy. Maxim Trankov și Tatiana Volosozhar au avut proprii demoni de înfruntat în concursul programat pe final de ianuarie, la Zagreb: duminică, 20 ianuarie, tatăl sportivului născut la Perm a suferit un atac de cord fatal, iar cei doi și-au impus să reușească să prezintă două programe valoroase. „Este greu să își ridici moralul, dar mă bucur că am luat decizia de a participa aici„, a punctat Trankov, cel care nu și-a putut controla trăirile decât pe durata minutelor de evoluție pe gheață, timpii de răsuflu de pe gheață și minutele petrecute pe bancă, în așteptarea punctajelor, trădând durerea rusului care de regulă atrage toate privirile, cu gesturi glumețe, jucăușe și haioase.

Gary Barlow, prestație pentru sport, la Ceremonia de Închidere a Jocurilor Olimpice de la Londra, în 2012, la câteva zile după ce nevasta sa a născut o fetiță fără suflare

Gary Barlow, solistul tupei Take That, a urcat pe scenă la ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice, deși cu câteva zile înainte, familia sa – soția și cei trei copii ai cuplului – au primit o lovitură cruntă: Poppy, bebelușul așteptat cu sufletul la gură de părinți, a ajuns pe lume fără suflare. Deși varianta de siguranță era ca Mark Owen, colegul său, să preia vocea principală pe „Rule the World”, Gary a urcat apăsat pe scenă, purtând costum negru, o barbă nerasă de câteva zile și cu privirea ațintită în pământ, așa cum descrie „cronica ProSport” de la acea vreme: „Colegul Jason îi aruncă cu coada ochiului priviri de >, dar melodia cu accente de imn curge firesc. Până la capăt. În jur de patru minute. Și nu s-a simțit niciun pic tremurul vocii. A fost parcă mai cristalină ca niciodată. Ca a unui copil. A fetiței pe care o va aștepta toată viața„.

„Take That” a oferit unul dintre momentele memorabile ale serii, iar Gary Barlow a mascat durerea, scriind o notă adițională a celui mai important eveniment sportiv al lumii.

Take That – Rule The World – London Olympic Games Closing Ceremony from Filip Bares on Vimeo.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Lacrimi și suspine pentru o vedetă din România! „Nu mai vreau nevastă, nu mai vreau nimic”
Lacrimi și suspine pentru o vedetă din România! „Nu mai vreau nevastă, nu mai vreau nimic”
Răsturnare de situație! L-a refuzat pe Gigi Nețoiu și nu mai merge la FC Voluntari
Răsturnare de situație! L-a refuzat pe Gigi Nețoiu și nu mai merge la FC Voluntari
De ce a murit, de fapt, Mircea Diaconu?! Fiica lui rupe tăcerea la câteva zile de la înmormântare
De ce a murit, de fapt, Mircea Diaconu?! Fiica lui rupe tăcerea la câteva zile de la înmormântare
Catalanii trec la ‘amenințări’! Starul Barcelonei care ar putea fi dat afară la finalul sezonului
Catalanii trec la ‘amenințări’! Starul Barcelonei care ar putea fi dat afară la finalul sezonului
OUT de la Oţelul Galaţi! Dorinel Munteanu a avertizat ce se va întâmpla şi a venit anunţul oficial
OUT de la Oţelul Galaţi! Dorinel Munteanu a avertizat ce se va întâmpla şi a venit anunţul oficial
Lovitură pentru Rotaru şi Mititelu! Ce se întâmplă din 2025 cu stadionul. FCU simte că e dată afară:
Lovitură pentru Rotaru şi Mititelu! Ce se întâmplă din 2025 cu stadionul. FCU simte că e dată afară: "Este destul…
Cum arată acum Monica Gabor, fosta soție a lui Irinel Columbeanu! Mulți nu au recunoscut-o
Cum arată acum Monica Gabor, fosta soție a lui Irinel Columbeanu! Mulți nu au recunoscut-o
Soția lui Dani Oțil, pusă la ZID de români! Gabriela Prisăcariu a răbufnit pe internet: 'VĂ ROG să....'
Soția lui Dani Oțil, pusă la ZID de români! Gabriela Prisăcariu a răbufnit pe internet: 'VĂ ROG să....'
BANCUL ZILEI. Bulă este nemulţumit: – Ospătar, dar am cerut o friptură de porc cu os…
BANCUL ZILEI. Bulă este nemulţumit: – Ospătar, dar am cerut o friptură de porc cu os…
Bucureştenii care ar putea plăti impozite de 6 ori mai mari în 2025. Sechestru pe locuinţa celor care nu dau banii
Bucureştenii care ar putea plăti impozite de 6 ori mai mari în 2025. Sechestru pe locuinţa celor care nu dau…
Descoperire ULUITOARE! Ce s-a văzut din satelit în Groenlanda?
Descoperire ULUITOARE! Ce s-a văzut din satelit în Groenlanda?
Daniel Bîrligea, cucerit definitiv de iubita lui. Antonia este de o frumuseţe răvăşitoare
Daniel Bîrligea, cucerit definitiv de iubita lui. Antonia este de o frumuseţe răvăşitoare
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
Călin Georgescu, câștigător! Oamenii lui au găsit soluția. Anunț cumplit în România
Călin Georgescu, câștigător! Oamenii lui au găsit soluția. Anunț cumplit în România
VIDEO Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
VIDEO Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul…
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Au început reducerile de iarnă: mii de jocuri la prețuri accesibile
Au început reducerile de iarnă: mii de jocuri la prețuri accesibile
UTA Arad-FC Botoşani, luni, în Superliga. Palmares egal în istoricul întâlnirilor
UTA Arad-FC Botoşani, luni, în Superliga. Palmares egal în istoricul întâlnirilor
DACIA DUSTER se încordează în OFF-ROAD. Cât de bine se descură SUV-ul pe zăpadă și noroi - VIDEO
DACIA DUSTER se încordează în OFF-ROAD. Cât de bine se descură SUV-ul pe zăpadă și noroi - VIDEO
Mireasa sezon 10. Mesajul Ramonei pe Instagram, după ce s-a căsătorit cu Stelian. Ce a anunțat
Mireasa sezon 10. Mesajul Ramonei pe Instagram, după ce s-a căsătorit cu Stelian. Ce a anunțat
×