VIDEO Învață FIFA 15 de la un profesionist. Campionul mondial și european Ovidiu Pătrașcu dă sfaturi utile pasionaților celui mai bun joc de fotbal

Ovidiu Pătrașcu este cel mai bun jucător de FIFA din România. Este campion european, a cucerit două titluri mondiale și nenumărate competiții interne. Este un profesionist și a reușit să facă dintr-o pasiune un „full-time job”, după cum spune chiar el

În ultima perioadă, Ovidiu nu a mai mers la orice turneu. Le alege doar pe cele importante, dar în restul timpului rămâne „în fenomen”. Și-a deschis un canal pe Youtube, unde dă sfaturi pentru cei pasionați de cel mai în vogă simulator de fotbal: FIFA 15. Și aici nu e vorba doar de lucruri generale, ci de anumite detalii care fac diferența. Cum să te aperi, cum să ataci, cum să driblezi, cum să centrezi sau cum să îți faci echipa. Pe scurt, cum să câștigi. „Prefer să mă vadă cel puțin un milion de oameni decât să merg la un turneu unde mă văd o mie de oameni”, spune Ovidiu. 

Video-urile pe care le face sunt însoțite de explicațiile sale, în limba engleză. În acest fel, mesajul său poate ajunge la cât mai multă lume. „E ca o televiziune. Cu cât ai mai multe vizualizări, cu atât e mai bine pentru mine. Și din punct de vedere al imaginii, dar și din punct de vedere financiar”, explică Ovvy, așa cum este cunoscut în lumea gamerilor. „Nu fac doar video-urile. Mă ocup și de paginile de facebook, twitter, instagram, intru în contact cu oamenii, dau sfaturi sau chiar lecții online, contra cost. Adică, cine e interesat poate juca împotriva mea și în timpul jocului îi spun unde greșește și ce ar trebui să facă. Pentru mine e ca un job full-time”.

INTRĂ‚ AICI PENTRU A VEDEA TUTORIALELE LUI OVIDIU PĂ‚TRAȘCU

ProSport vă prezintă un interviu cu cel mai bun jucător de FIFA, care a acceptat să dea anumite sfaturi despre cel mai în vogă simulator de fotbal. 

Ovidiu, mai joci FIFA de plăcere?
Da, normal. Încă fac acest lucru de plăcere, dar am încercat să îl îmbin cu utilul. Îți dai seama că după câteva ore, nu mai este la fel, dar dacă am o pauză de două-trei zile, îmi revine plăcerea.

Joci cu prietenii?
Nu prea! Adică, am prieteni care joacă FIFA și fac diferite campionate, dar nu mă bag. Nu îmi place să stric competiția. Mă duc, stau cu ei, râdem, rar mai joc, dar puțin, un meci sau două. 

Cum e FIFA 15?
E foarte asemănător cu precedentul. Motorul de joc este 80% la fel. Există anumite plusuri, adică loviturile libere, pentru că sunt mai spectaculoase, dar există și minusuri si aici mă refer la centrări. Au reparat anumite greșeli din trecut, dar au stricat altele. 

Există diferențe între FIFA 15 pe Xbox 360 și cel de pe Xbox One?
Mari de tot! Grafica este mult mai bună la consola nouă, iar din punct de vedere al gameplay-ului jocul este mai lent, dar mai realist. 

Când vom vedea un joc FIFA care să semene foarte mult cu realitatea? Adică, sunt anumite jocuri care au o grafică impecabilă. 
În fiecare an se pune problema asta. Ei au îmbunătățit foarte mult grafica, mai ales pe consolele de ultimă generație. Dar eu mă gândesc la altceva. Dacă ar scoate un joc foarte realist, ce ar vinde anul viitor?

PES te joci?
E un joc OK, e tot fotbal pentru mine. Îl prinzi destul de repede, dar comunitatea jucătorilor de PES este mai mică decât la FIFA. 

Din punct de vedere tehnic, ce greșeli face un jucător de FIFA amator?
Cea mai întâlnită greșeală este lipsa de răbdare la jocul de pase. Majoritatea se grăbesc să ajungă la poartă. Dacă e mingea la fundașul central, pasa merge la mijlocașul central și apoi la atacant. Asta e deja o greșeală pentru că un joc de pase mai bogat ar putea oferi mai multe opțiuni. Ei nu văd jocul cu doi, trei sau patru pași înainte. 

Profesioniștii fac greșeli de acest gen?
La un profesionist vezi greșeala asta doar dacă mai e foarte puțin din meci și este condus. Dar nici atunci nu se întâmplă mereu.

Vorbeai de jocul de pase care ține de faza ofensivă. Spune-ne și despre faza defensivă.
E aceeași greșeală: lipsa de răbdare. Majoritatea se grăbesc să deposedeze, în loc să tatoneze și să încerce să deposedeze la momentul potrivit. 

Recomanzi driblindurile?
Pentru mine sunt folositoare, dar pentru cineva care nu stăpânește foarte bine jocul, aș recomanda să învețe bine două sau trei driblinguri și să le folosească atunci când e nevoie. 

VIDEO CU OVIDIU JUCÂND FIFA AVÂNDU-I ÎN ECHIPĂ‚ PE HAGI ȘI MAXIM

A jucat fotbal la Craiova

Legatura lui Ovidiu cu fotbalul nu este doar în mediul virtual. Vicecampionul mondial a jucat pentru Universitatea Craiova, dar o accidentare la genunchi l-a scos din circuit: „Am fost coleg la tineret cu Mihai Costea, Bărboianu, Gângioveanu și Firțulescu. Mai țin legatura cu ei, dar puțin. Cel mai sus punct al meu în fotbal a fost într-un meci cu Dinamo, în prima ligă, când am fost rezervă. Apoi, m-am accidentat, am stat opt luni în afara gazonului și m-am apucat de Fifa. La primul campionat la care am participat, am terminat pe doi„. Din punct de vedere financiar nu poate spune că stă excelent, dar nici nu se plânge. „Dacă ajungeam fotbalist câștigam mai mult, dar nu îmi pare rău de nimic. Așa a fost să fie”. 

Publicat: 17 01. 2015, 08:17
Actualizat: 17 01. 2015, 08:17