Virgil Stănescu, Mihai Covaliu, Cristina Vărzaru, Valeriu Argăseală și Pavel Bartoș îi fac portretul Cristinei Neagu. „Îi spuneam și ei – cum ar fi să îmi spună mie cineva: ‘opt luni de zile nu mai urci pe scenă!?’ Cred că aș fi distrus”

Campionii își alimentează revenirile în momente de cumpănă din interiorul propriilor povești poleite cu foiță aurită, întorcându-se la reușitele și victoriile deja apăsat întipărite în glosarul performanțelor.

„Când suntem accidentați sau în momentul în care avem o perioadă mai proastă în cariera sportivă, ni se întâmplă să ne pierdem noi pe noi și atunci ne căutăm și ne regăsim tocmai proiectându-ne astfel de momente, astfel de amintiri plăcute. Ni se întâmplă de foarte multe ori și astea sunt lucruri care ne ajută să ne readucem pe linia de plutire și acolo sus„, spune Cristina Vărzaru pentru ProSport, explicând că „pe durata carierei au fost mai multe meciuri, momente din meciuri, din competiție care mie mi-au rămas în minte, ca punct de sprijin, dar la care am renunțat apoi pentru că s-au format alte momente și alte amintiri, la care am revenit atunci când mi-a fost greu. Au fost mai multe de-a lungul carierei, dar în general a fost vorba despre momentele în care știi că ești folositor echipei, ești important, adunci un punct important sau o victorie importantă, pui umărul într-un mod pregnant asupra victoriei echipei”.

Virgil Stănescu a povestit pentru ProSport că de-a lungul anilor apreferat să privească la momentul imediat următor depășirii unui obstacol ca sursă de inspirație. „Momentele acelea de după ce pierzi, când nu-ți ies lucrurile, când ai probleme, nu te înțelegi cu antrenorul, cu echipa, dar în care totuși continui să muncești și ai tăria să nu renunți. Pentru mine, acelea sunt momentele care te definesc. Este ușor să câștigi meciuri. E ușor să trăiești momentul de victorie. Oricine ar vrea să-l trăiască și oricine ar putea să-l trăiască. Însă nu toată lumea ar putea să trăiască celelalte momente. Îîn momentele alea poate alții ar crăpa, li s-ar duce încrederea, s-ar lăsa și acelea sunt momentele care te definesc pe tine ca sportiv și în care se face delimitarea, sunt momentele de curaj„.

Această idee a stat și la baza documentarului „Cristina Neagu: Un 8 de Neoprit”.

A fost gândul cu care a pornit la drum la fiecare operație și perioadă de recuperare Cristina Neagu, conștientă de nivelul ei și încrezătoare că se va prinde din urmă și se va întrece pe traiectoria spre maximul performanței. De această dată, prin proiectul Red Bull Media House, această sursă de automotivare și mecanismul din interiorul minții unui sportiv a fost dezvăluit și către exterior, către colegi, apropiați și familie, pe calea imaginilor și a narațiunii, dar și mai departe, publicului larg și fanilor.

Premiera filmului documentar-biografic „Cristina Neagu: Un 8 de Neoprit” a fost ca o pasă decisivă pentru a-i provoca pe apropiații celei mai bune handbaliste a planetei să o descrie, sub impresia proaspăt-vizionatului material video de 20 de minute, să o descrie pe Cristina Neagu – handbalista și omul, prin filtrul propriei percepții. ProSport le-a dat, astfel, cuvântul, Cristinei Vărzaru, colegă în linia de atac a naționalei de handbal și fostă colegă de cameră a mai tinerei Cristina Neagu. Lui Virgil Stănescu, la rândul său un MVP născut pentru a străluci în echipă, dar la baschet, care a interacționat din ce în ce mai mult cu Cristina Neagu prin prisma managementului sportiv și al construcției brandului. Lui Mihai Covaliu, președinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român. Lui Valeriu Argăseală, reprezentant al FCSB, club care a sprijinit-o și o sprijină pe Cristina Neagu de-a lungul recuperării sale. Dar și lui Pavel Bartoș, un campion al cuvintelor pe scena teatrelor și din spatele micului ecran, un om al narațiunilor.

Cristina Neagu, prin ochii lui Mihai Covaliu: „Un om care tot timpul împinge lucrurile peste toate limitele, peste toate previziunile”

„Așa cum au spus câțiva oameni care o cunosc mult mai bine decât mine în această seară, și au spus fără perdea, e o tipă care nu e normală, clar – nu e un sportiv obișnuit, e un sportiv de excepție, un sportiv excepțional. Este un om care tot timpul împinge lucrurile peste toate limitele, peste toate previziunile și de aceea a reușit tot ceea ce a reușit până la această vârstă. Cristina are foarte multe încă de spus și de făcut în handbal.”

Foto: Sabin Malisevschi / CSM București

Cristina Neagu, prin ochii Cristinei Vărzaru: Michael Jackson și baschet la coșul de gunoi în cameră

„Așa cum am cunoscut-o, așa a rămas. Cristina (n.r. – Neagu) este o jucătoare care s-a născut cu foarte mult talent. Genul ăsta de sportiv se naște o dată la foarte mulți ani.

Este un om determinat, o persoană perfecționistă, o persoană care este foarte greu de mulțumit. Ea pică puțin în păcatul de a avea așteptări foarte mari de la cei din jur crezând că toată lumea vede lucrurile la fel cum le vede ea (n.r. râde). Eu mă bucur că am avut ocazia să joc cu ea la echipa națională și avem foarte multe momente minunate petrecute împreună la echipa națională, de care ne aducem aminte din când în când și în vremuri mai puțin bune, ca perioada asta prin care trece Cristina acum cu accidentarea. Sunt momente care îți dau un pic de motivație și un pic de energie bună ca să poți să continui. 

Cât am stat cu ea în cameră, în afară de partea cu handbalul – pentru că vorbeam foarte mult despre handbal, vizionam foarte mult handbal, ascultam și foarte mult Michael Jackson. Cu asta am rămas, îmi place foarte mult în continuare, am rămas fan Michael Jackson. Ea este fan Michael Jackson și îmi punea foarte mult să ascult. Apoi, ne jucam baschet la coșul de gunoi. Cristina (n.r. – Neagu) e o fată vorbăreață, destul de închisă cu viața ei particulară, dar când venea vorba de handbal aveam discuții foarte lungi, și foarte interesante, și foarte aprinse. Am ținut legătura în toată perioada asta. A existat întotdeauna o chimie între noi, pentru că ne asemănăm în foarte multe lucruri și e ok. Din punctul ăsta de vedere e un om normal. Până la un punct. Până când devine anormală (n.r.- râde).”

Foto: Sabin Malisevschi / CSM București

Cristina Neagu, prin ochii lui Valeriu Argăseală: „Model”

„Un singur cuvânt pentru Cristina Neagu: model și ca sportiv, și ca om.”

Foto: Sabin Malisevschi / CSM București

Cristina Neagu, prin ochii lui Virgil Stănescu: „Sunt multe cazurile în care cineva își pune o mască atunci când intră pe teren, dar ea este persoana aia care are ambiție și e de neoprit oriunde ar fi”

„Nu cred că este nicio diferență între Cristina Neagu sportiva și omul. Aceeași fată ambițioasă, același super-erou și pe teren, și în afara lui. Cred că sunt multe cazurile în care cineva își pune o mască atunci când intră pe teren, dar nu! – ea este persoana aia care are ambiție și e de neoprit oriunde ar fi.”

Foto: Sabin Malisevschi / CSM București

Cristina Neagu, prin ochii lui Pavel Bartoș:

„Da, este o diferență între omul Cristina Neagu și sportiva Cristina Neagu, pentru că, mie, când e pe teren nu mi-arată că nu mai poate. O văd zâmbind doar la finalul meciului, când câștigă. Doamne-ferește să piardă, că atunci este un om care este supărat pe el. Mă bucur cumva că am ajuns în ultimul timp să o cunosc pe Cristina Neagu, un om care zâmbește enorm de mult, îi place să trăiasă viața. Mă bucur pentru ea că e așa cum mi-am imaginat să fie. Un om foarte bun, foarte pozitiv. Poate că de aceea și este așa cum este, pentru că este foarte generoasă în primul rând cu cei din jur și cu ea. Cred că ține foarte mult de deschidere.

Iar după filmul ăsta cred că sunt și mai impresionat. Dacă până acum aveam în față un om, un extraterestru, de fapt am văzut că este om din carne și oase. Și că i se întâmplă lucruri la fel ca nouă tuturor, sângerează, plânge. Eu mă bucur că am văzut-o și în ipostaza asta și recomand tuturor acest documentar, acest film. Mă gândesc acum și îi spuneam și Cristinei – cum ar fi să îmi spună mie cineva: opt luni de zile nu mai urci pe scenă!? Sau nu mai apari la la televizor!? Nu știu cum aș reacționa, cred că aș fi distrus. Unde aș găsi puterea fizică și psihică – în primul rând – să îmi pot reveni. Ori ea a găsit această putere și nu o dată, nu de două ori, de trei ori! Sper să fie ultima oară. Sunt mândru cu atât mai mult că sunt român pentru că sunt contemporan cu ea. Adică noi tânjim în fotbal după Messi și Ronaldo, după Ibrahimovic și alții, iar noi avem în handbal ‘Messi la noi acasă’. Cum e și în scrimă – pe Ana Maria Brânză. Atât de mult mă bucur că sunt contemporan cu astfel de oameni.”

Foto: Sabin Malisevschi / CSM București

Și pentru că scena și poveștile spuse oamenilor fac parte din viața lui, Pavel Bartoș i-a dat nota zece Cristinei Neagu pentru rolul de povestitor în filmul „Cristina Neagu: Un 8 de Neoprit”. „Când am aflat la final că tot scenariul este al ei, am fost surprins și am spus – măi, nu se poate. Dar după aia, când am văzut-o cum se dezlănțuie în interviul pe care l-a avut la final mi-am spus – ba da, ea e!, pentru că a folosit în multe locuri aceleași cuvinte, a avut același tip de energie și mă bucur că am descoperit un om cu foarte mult simț al umorului. Și umorul consider că este apanajul oamenilor inteligenți – ceea ce ea este”.

Publicat: 20 09. 2019, 16:00
Actualizat: 20 09. 2019, 16:01