Ilie Năstase i-a oferit lui Horia Tecău o racheta de lemn “Dunlop” folosită în anii 70 imediat după ce românul devenise, la 23 august 1973, primul număr 1 mondial din istoria tenisului masculin mondial.
„A fost un model pentru mine, o inspirație pe care nu o poți găsi la altcineva” a spus Tecău despre Năstase. Tecău a ținut ca în teren să ajungă și la propriu și la figurat primii lui antrenori, Ioan Macoveciuc și Radu Popescu, care au șofat 10 ore de la Constanța până la Cluj pentru a nu rata evenimentul trăit de Horia.
Fără a fi echipați dar cu rachete primite, Ioan Macoveciuc de la Mouratoglou, Radu Popescu de la Halep, primii antrenori ai lui Tecău au făcut câteva “raliuri”, separate, contra elevilor lor de la Constanța, Horia și Andrei, arbitrați din scaun de Simona.
Horia a făcut dublu cu Ioan Macoveciuc, primul lui antrenor de la Școala Sportivă numărul 2 din Constanța, în timp ce Pavel cu profesorul care i-a pus racheta în mână, Radu Popescu:
„Numărul primei legitimații a lui Horia ca jucător de tenis a avut numărul 1951. Anul în care ne-am născut noi, antrenorii lui”, a deconspirat Macoveciuc un detaliu care sfidează coincidența.
Macoveciuc și Popescu i-au dăruit o plachetă aurită lui Tecău: „Felicitări Horia Tecău pentru rezultatele obținute în turneele de tenis la copii, juniori și seniori. Mult succes în activitatea de profesor-antrenor” i-au inscriptionat lui Horia cei fără de care posibil să nu fi ajuns in tenisul elitist mondial. (illustrate cu fotografiile de arhivă trimise și oferite de Ioan Macoveciuc)
Macoveciuc și Popescu s-au întâlnit în dimineața meciului de adio al lui Horia cu tatăl acestuia, Romeo Tecău fost baschetbalist de Națională care a evoluat la Brașov și Constanța: “Aici la Cluj am suferit un accidnet grav ale cărui urme încă nu au dispărut: un pivot al clujenilor, Mircea Crăciun, m-a lovit neintenționat cu cotul în arcada dreaptă iar semnul fracturii a rămas scrijelit” și-a amintit tatăl lui Horia obligat să își implanteze o proteză într-unul dintre șolduri pentru a mai putea merge.
„Acum am devenit șef de șantier, un bloc P+5/6 (ultimele două etaje duplex)” nu ascunde, jovial, Romeo Tecău, tatăl fără de care Horia nu ar fi răzbit în tenis ca să îi schimbe istoria. Sosiți de la Brașov unde acum locuiesc, Dorinel, mama și Andrei, fratele lui Horia (barista ), nu au lipsit de la apoteoza celui care a marcat tenisul cu talent, modestie, seriozitate și înțelepciune.
Înainte să intre în arenă familia lui Tecău s-a întâlnit cu familia Simonei Halep într-o ipostază care a întors timpul cu un sfert de veac: difernța de 5 ani între Horia și Simona nu a fost obstacolul care destinele celor doi să se lege pe terenurile scolii sportive numărul 2 din Constanța și ale clubului “Idu” din Mamaia, proprietatea armatorului care le-a finanțat cu sute jumătate de milion de dolari circuitul ca juniori finalizat cu titluri de Grand Slam la “Wimbledon” și “Roland Garros”.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER