Tot mai multe persoane consideră cafeaua o băutură benefică în contextul practicării de activități sportive (mișcare sau chiar sport ca pasiune, în mod regulat). Cafeaua este astfel asociată nu doar energiei zilnice pentru activitățile profesionale, ci și acțiunii la nivel fizic, pentru stimularea creșterii nivelului de energie resimțită.
Este benefic să alegem consum de cafea înainte de efort fizic intens, eventual înainte de a merge la sală, de a ieși la alergat ori de a practica un anumit sport la rang de amator? Unii specialiști recomandă cafeaua chiar mai mult decât băuturile energizante sau cele dedicate sportivilor și există mai multe studii care confirmă beneficiile consumului de cafea înainte de antrenament. Aleasă sub formă de cafea boabe, cafea măcinată, capsule de cafea sau chiar cafea instant, se pare că acționează rapid, puternic, eficient.
Cafeaua poate accelera arderea grăsimilor, dacă este consumată înainte de practicarea unui sport. Glicogenul, suport al energiei, are un rol mai redus în procesul de mobilizare a organismului, prioritate având celulele grase, care vor fi folosite ca un combustibil și implicit distruse. Se evită senzația puternică de epuizare, iar compușii din boabele de cafea pot acționa inclusiv ca inhibitor al apetitului (scade dorința exagerată de a mânca după practicarea unui efort susținut).
Se pare că performanțele sportive pot fi influențate în mod pozitiv de consumul regulat de cafea – crește rezistența la efort. Despre creșterea concentrării, nu mai este nevoie să amintim – este principalul atu` al cafelei, inclusiv când este consumată de persoane mai puțin dinamice. Atenție, cafeaua este bine să fie consumată simplă, fără zahăr, pentru a avea cel mai puternic efect.
Grație efectului de blocare a centrilor nervoşi responsabili pentru formarea durerii, aparent cafeaua ar diminua inclusiv febra musculară după antrenamente intensive. De asemenea, cafeaua protejează organismul de unele boli grave, infecții și alte afecțiuni, inclusiv cancerul, datorită cantității mari de antioxidanţi. Un studiu publicat de revista Food Science and Nutrition menționează că cei care consumă cafea în mod regulat își reduc drastic şansele de a avea diabet de tip 2, boli cardiovasculare, cancer de colon. Mai mult decât atât, cafeaua ar reduce chiar deteriorarea celulelor nervoase, minimizând riscul de instalare a bolii Parkinson sau Alzheimer.
O doză obișnuită de cafea conține aproximativ 100 – 120 mg de cofeină, iar aceasta reduce durerea resimțită de organism în cazul efortului fizic susținut. Fără durere, poți să crești nivelul de performanță, spune chiar un fost ciclist de performanță, Robert Motl, autor al unui studiu realizat pentru Universitatea din Illinois. Cafeaua are efecte energizante și analgezice, arată datele publicate de acesta. De asemenea, oamenii de știință de la Coventry University au efectuat un studiu care arată încă o dată că băutul unei cafele înainte de mișcare îmbunătățește viteza cicliștilor pe parcursul unui traseu de test de 5 km.
Evident, este important să avem în vedere un consum moderat de cafea și o alimentație echilibrată. Cafeaua poate avea și efecte negetive pentru sănătate, în special dacă există anumite probleme deja existente, anumite vulnerabilități (de exemplu probleme cardiace și ale sistemului nervos). Consumul în exces reduce efectele pozitive ale cafelei, iar cofeina poate atrage un tip de dependență.
Cafeaua are numeroase beneficii în arii multiple, de la lupta împotriva constipației, la eliminarea stării de somnolență. O cafea de calitate preparată în mod corect, neagră, facilitează oxigenarea sângelui și respirația, dilatează tractul respirator și permite mai bine pătrunderea aerului în plămâni. Nu întâmplător, cofeina este utilizată chiar în calmarea unor probleme asociate astmului.
Cafeaua ne oferă nu doar vitalitate de moment, ci încetinește îmbătrânirea, căci sprijină sistemul imunitar în lupta contra radicalilor liberi. Având efect diuretic, cafeaua determină organismul să producă mai multă urină, deci se vor elimina mai rapid și mai eficient toxinele din organism. Să nu uităm de hidratare: unele persoane pot avea dificultăți în a consuma apă suficientă, dar pot consuma inclusiv cafea preparată în mod mai diluat.
Românii au un consum moderat de cafea, dacă judecăm la nivel global. Pe plan european, consumul este mult mai redus decât cel din alte state de pe continent. Partea bună este că în ultimii ani se observă un trend evident de creștere a consumului de cafea de calitate, preparată corect (la espressor și nu la ibric). Sortimente de cafea premium – cafea boabe, cafea măcinată, capsule de cafea – se pot comanda astăzi online, de exemplu de pe un website specializat în cafea artizanală din Italia, care propune totodată idei de cadouri – cosuri cadou specifice fiecarei sărbatori în parte (din care nu lipsesc varietăți de cafea) și kituri pentru petreceri care pot fi achiziționate și sub formă de abonament lunar.
.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER