Lotul României U21 la EURO: câți jucători de la FCSB, Dinamo și Rapid convoacă Daniel Pancu la turneul final! „Aceasta este lista acum”. EXCLUSIV
În cele zece partide din preliminariile de succes pentru EURO U21, selecționerul Daniel Pancu a încercat o sumedenie de jucători, forțat fie de accidentări, fie de oscilațiile de formă la cluburi ale tinerilor săi.
Dar, dezvăluie sursele noastre din anturajul lotului, în exclusivitate pentru ProSport, deja există o listă „cu anexă” care cuprinde fotbaliștii ce au șanse peste 80% să se regăsească în lotul Europeanului din Slovacia, alături de „fotbaliști ce au potențialul evident să forțeze convocarea pe lista finală, sunt în cărți, dar se așteaptă confirmări de la ei în următoarele 6 luni”.
Iată lotul României U21 la EURO așa cum se prefigurează el, în lumina acestor informații, și ce alte nume ar putea să răstoarne calculele prezentului!
Lotul României U21 la EURO: 23 de jucători, obligatoriu trei portari
Daniel Pancu va trebui să nominalizeze în lotul final al României U21 la EURO un număr de 23 de jucători dintre care, obligatoriu, 3 vor fi portari. Limita de vârstă: născuți începând cu 1 ianuarie 2002.
Explică sursele noastre:
Aportul la calificare va constitui un factor important pentru Daniel Pancu, dar la tineri vorbim de variații mari de formă, nu e ca la seniori. Urmează o jumătate de an în care regula U21 poate produce surprize plăcute din Superliga, însă există și riscul ca jucătorii utilizați până deși nu prea jucau la club să piardă lotul final pentru că nu au suficiente minute acumulate până la vară”.
Cert este că Regula U21 a avut o influență majoră asupra ariei de selecție pe care a avut-o și o va avea la dispoziție Daniel Pancu în calitate de selecționer de tineret. La fel cum câteva nume din categoria stranierilor au completat cu plus valoare zestrea talentelor interne.
Doi portari par bătuți în cuie. Al treilea, o dilemă!
La nivel de portari, două nume din trei pentru lotul României U21 la EURO par să fie bătute în cuie. Este vorba de Răzvan Sava și Robert Popa. Primul, titular în preliminarii, este însă doar rezervă la Udinese, a apărat până acum un singur meci, în Cupa Italiei. Celălalt, joacă meci de meci la UTA Arad.
Pentru al treilea loc se anunță o cursă interesantă. Pe de o parte, goalkeeperi pe care Pancu i-a convocat în preliminarii, dar care nu apără în acest moment la club și nici nu sunt perspective acum pentru asta: Alexandru Roșca (Dinamo), Alexandru Borbei (Lecce), Otto Hindrich (CFR Cluj).
Pe de altă parte, alternative din Liga 2! Este vorba de Ștefan Lefter (Corvinul), mai tinerii Mate Simon (18 ani, Csikszereda Miercurea Ciuc) sau Eduard Chioveanu (19 ani, Afumați). Ei sunt titulari etapă de etapă. Completează surse federale:
Nu este exclus ca unul din acești portari cu potențial din Liga 2 să ajungă, spre exemplu, din decembrie la o formație de prim eșalon care să îi utilizeze regulat pe post de jucători U21. Atunci e clar că oricare din ei ar avea un avantaj considerabil în analiza lui Daniel Pancu pentru EURO 2025”
Pe dreapta, teoretic, e mai bine. Pe stânga, puține opțiuni!
Pentru postul de fundaș dreapta vor fi două locuri în lotul de EURO. Aici, marele semn de întrebare este cât și cum va juca Alexandru Pantea la FCSB. Fotbalist de potențial incontestabil, el ar fi favorit să ocupe, în teorie, una din cele două poziții, împreună cu Tony Strata (foto jos), apărător care evoluează constant în Ligue 2 pentru Ajaccio și care „e foarte apreciat de Daniel Pancu”.
În cazul în care Pantea nu va acumula suficiente minute până în preajma EURO, nu este exclus să vedem în locul său una din următoarele opțiuni, fundași care par să contureze o linie constantă de minute jucate la echipele lor din Superliga: Sîrbu (Farul), Oteliță / Oroian (Sepsi), D. Maftei (Oțelul), D. Radu (Petrolul).
Pentru flancul stâng, situația e mult mai problematică. Tot două locuri disponibile în lotul de EURO, însă opțiuni reduse, comparativ cu flancul drept, cel puțin. Andrei Borza (Rapid) e opțiunea de bază iar alături de el ar fi Costin Amzăr (Al Nassr Dubai). Pancu se roagă ca „adaptarea lui Amzăr la arabi să fie una rapidă și productivă, astfel încât să existe concurență pe post”.
Altminteri, opțiunile de rezervă ar fi Ștefan Ștefanovici (Poli Iași), Antonio David (Gubbio) sau nume precum Laurențiu Vlăsceanu (Slobozia), Robert Sălceanu ori Cosmin Gladun (Gloria Buzău). Dacă vor juca și dacă o vor face suficient de convingător pentru selecționer și staff-ul său.
Careul de bază al stoperilor
Pentru cele patru poziții de stoper, lucrurile stau mai liniștitor, cel puțin acum, în calculele selecționerului. Sunt oameni de bază Umit Akdag, care evoluează la Toulouse în Ligue 1, rapidistul Cristian Ignat, e așteptată revenirea promițătorului Matei Ilie (CFR Cluj), în vreme ce Gabriel Dănuleasă (Farul Constanța) a prins constant minute în ultima vreme la club. Și pare favorit să completeze careul stoperilor.
Dincolo de acest segement al favoriților la azi, stoperi convocați de Pancu în aceste preliminarii au mai fost Răzvan Pașcalău (transferat la Dinamo și devenit rezervă), Gabriel Buta (reîntors după împrumut la Farul, rezervă), Cristian Licsandru (Dinamo). Dar și opțiunile din Liga 2, între care Mario Tudose (Argeș), Sergiu Rimovecz (CSM Reșița), Ștefan Duțu (Afumați) au prins convocări în aceste preliminarii U21.
Trei în pole-position la mijloc, al patrulea poate fi forțat aici
„Aproape sigur Daniel Pancu va rămâne în sistemul 4-3-3, pregătind și alte variante alternative”, dezvăluie federalii. Adică ne vom baza pe doi mijlocași având rol accentuat defensiv. Este modulul de succes al preliminariilor și unul în care tricolorii U21 au încântat cu dezinvoltură.
Așadar, vor fi patru locuri în lotul României U21 la EURO pentru cele două posturi de mijlocași centrali cu sarcini ample. E o zonă cu resurse limitate la selecție, după cum s-a plâns în multe rânduri selecționerul Daniel Pancu!
Constantin Grameni și Cătălin Vulturar (Rapid) împreună cu Ovidiu Perianu (Unirea Slobozia) și Cristian Mihai (UTA Arad) ar fi marii favoriți, dacă privim retrospectiv la preliminarii.
Dar Vulturar nu prinde minute la club și e foarte probabil să iasă din schemă, având în vedere că nici perspective nu sunt să joace mai mult în Giulești, explică sursele noastre.
În aceste condiții, locul lui Vulturar e foarte posibil să fie luat de Cătălin Cîrjan (Dinamo), care nu e tocmai un fotbalist cu profil defensiv, dar care poate funcționa și ca un playmaker retras puțin sau chiar box-to-box. Cum Pancu este departe de a fi un selecționer temător în abordare, iar pe pozițiile ultra ofensive ale lotului are mult mai multe variante, e posibil Cîrjan să prindă lotul final drept soluție pe această zonă a terenului. Câtă vreme Robert Filip (CFR Cluj) și Luca Mihai (Poli Iași) au cam ieșit din calcule la echipele lor de club.
Ca la seniori, inflație de valori pe flancurile atacului și în ofensivă, în general
Pentru mijlocașul central ofensiv și pentru cei doi jucători din flancurile atacului stăm excepțional! Sunt 6 locuri în lot, iar lista de opțiuni care deja au confirmat, parțial sau în totalitate, este una tare ofertantă!
Este foarte greu de imaginat acum că ar putea lipsi de aici o parte din artizanii principali ai calificării României U21 la EURO. Atât prin prisma contribuției lor din preliminarii, a modului în care s-au integrat productiv sub comanda lui Pancu, dar și raportat la situația lor de la cluburi, unde joacă și o fac bine, cei mai mulți dintre ei.
Ianis Stoica (FC Hermannstadt), Tavi Popescu (FCSB), Rareș Ilie (Nice) și Marius Corbu (APOEL Nicosia) sunt patru nume care cu greu ar putea rata, realist, lotul României U21 la EURO. Deși Ilie ar trebui să-și găsească în iarnă echipă unde să joace!
Mai rămân două poziții libere, cine câștigă cursa?
Rareș Pop (Rapid) are mari șanse, dar nici Ștefan Baiaram (Universitatea Craiova), inclusiv cu avantajul polivalenței, nu e mai prejos. Ahmed Bani (Dinamo), dacă păstrează forma din start de sezon, „strigă” pentru convocare!
Îi mai avem pe Mihnea Rădulescu (Petrolul), revelație a începutului de Superligă, dar și pe Robert Silaghi („U” Cluj), constant eficient la club. Asta dacă îl uităm pe Adrian Mazilu (Brighton), talent spectaculos, dar fără minute în teren, ori pe Alexandru Musi (FCSB) sau imprevizibilul Ștefan Bană (Universitatea Craiova).
La fel, dacă Alexi Pitu își va găsi echipă evoluând regulat și bine, ori dacă Enes Sali (MLS) sau Andres Sfait (Salernitana) vor avea evoluții de excepție… Plus Eduard Radaslavescu (Farul), ce dă semne că ar fi în revenire de formă, după prestațiile sub tricolor la U20!
Louis Munteanu și, foarte probabil, Vladislav Blănuță
Louis Munteanu e unul din oamenii de forță ai lotului lui Daniel Pancu, nu poate lipsi din lista finală pentru EURO U21 din vara anului viitor. Titular cert, cu evoluții determinante în preliminarii. Rămâne însă întrebarea cine va ocupa al doilea loc de atacant? „Nu vor fi mai mult de două, pentru că și Ianis Stoica poate acoperi această zonă, la nevoie”, detaliază sursele noastre.
Cel mai aproape în acest moment de convocarea visată rămâne Vladislav Blănuță („U” Cluj, împrumutat de la FCU Craiova), cu mai multe minute la club decât Filip Ilie (Slobozia) sau Rareș Burnete (Lecce). Însă bătălia e departe de a fi încheiată și aici!
Cum se prefigurează azi lotul României U21 la EURO
Portari: Sava (Udinese), R. Popa (UTA Arad), Hindrich (CFR Cluj)
Fundași: Strata (Ajaccio), Pantea (FCSB), Akdag (Toulouse), M. Ilie (CFR Cluj), Ignat (Rapid București), Dănuleasă (Farul Constanța), Andrei Borza (Rapid București), Costin Amzăr (Al Nassr Dubai, împrumutat de la Dinamo București)
Mijlocași: Constantin Grameni (Rapid București), Ovidiu Perianu (Unirea Slobozia, împrumutat de la FCSB), Cristian Mihai (UTA Arad), Cătălin Cîrjan (Dinamo București), Rareș Ilie (Nice), Marius Corbu (APOEL Nicosia)
Atacanți: Ianis Stoica (FC Hermannstadt), Rareș Pop (Rapid București), Louis Munteanu (CFR Cluj), Vladislav Blănuță („U” Cluj, împrumutat de la FCU Craiova), Octavian Popescu (FCSB), Ștefan Baiaram (Universitatea Craiova)
Naționala mare joacă tot în iunie. Mizele Radu Drăgușin sau Louis Munteanu
Turneul final EURO 2021 de anul viitor se va disputa în perioada 11 – 28 iunie. Naționala de seniori va disputa două partide în grupa preliminară pentru Mondialul 2026 în datele de 6-7 iunie și 9-10 iunie. Rămâne de văzut, spre exemplu, dacă un fotbalist precum Radu Drăgușin, eligibil pentru România U21!, l-ar putea ajuta pe Daniel Pancu la turneul final.
Însă, în sens invers, există pericolul ca mai mulți jucători de bază în calificări pentru România U21 și, aproape sigur, nume din lotul care se prefigurează la turneul final din Slovacia să intre, între timp, în vederile selecționerului Mircea Lucescu sau ale selecționerului de la seniori care va fi în vară, dacă „Il Luce” nu va continua.
Nume precum Andrei Borza, Louis Munteanu, Octavian Popescu sau Umit Akdag ar putea, prin evoluțiile lor la club din lunile următoare, să forțeze serios prima reprezentativă. Convocați la acțiunea naționalei mari din luna iunie a anului viitor, ei ar rata pregătirea turneului final EURO U21. Și, rămâne întrebarea: ar mai face parte din lotul de tineret al lui Daniel Pancu?