România U21 s-a calificat în această toamnă la al patrulea turneu final consecutiv continuând, sub selecționerul Daniel Pancu, linia deschisă de „tineretul” lui Mirel Rădoi, urmată de talentele convocate de Adrian Mutu și Emil Săndoi, cu mențiunea că ultimul a pregătit o națională calificată din oficiu din postura noastră de țară gazdă EURO 2023.
Cea mai bună performanță all-time la acest nivel rămâne cea de la EURO 2019: semifinale pentru generația lui Ianis Hagi, Ionuț Radu, Florinel Coman sau George Pușcaș. Mulți dintre acei eroi, oameni de bază ai naționalei mari de azi, ai Generației de Suflet care ne-a bucurat la EURO 2024.
În așteptarea turneului final U21 din Slovacia, de vara viitoare, vine inevitabil întrebarea a milioane de suporteri români: este generația U21 de azi, a lui Tavi Popescu, Louis Munteanu ori Rareș Ilie, peste cea a tricolorilor lui Mirel Rădoi de-acum 5 ani?
Provocarea se naște poate tocmai din dorința de a căuta argumente, în avans: acest val nou se poate alătura Generației de Suflet pentru o națională de seniori a României care să facă un salt considerabil de nivel?
Jurnaliștii Gabriel Berceanu și Cătălin Mureșanu au analizat lotul lui Mirel Rădoi de la EURO U21 din 2019 și lotul foarte probabil pe care îl va convoca Daniel Pancu la Europeanul de vara viitoare. Firește, bazându-ne pe jucătorii utilizați preponderent de Pancu în preliminarii și pe forma acestora acum, dar multe se pot întâmpla până în iunie 2025.
Concluziile celor doi jurnaliști sunt diferite, tocmai de-aici și farmecul acestei analize din colțuri opuse ale „ringului”. Gabriel Berceanu merge pe mâna generației Mirel Rădoi, în vreme ce Cătălin Mureșanu susține „supremația” generației Daniel Pancu.
Care generație, comparând momentul 2019 pentru băieții lui Rădoi și prezentul talentelor U21 pregătite de Pancu, e mai valoroasă, mai „bună”? Are argumente „tineretul” de-acum să egaleze performanța din 2019? Hai să vedem!
EURO 2019: Ionuț Radu (Genoa), Cătălin Căbuz (Hermannstadt), Andrei Vlad (FCSB)
EURO 2025: Răzvan Sava (Udinese), Otto Hindrich (CFR Cluj), Robert Popa (UTA Arad)
Gabriel Berceanu: Până la urmă e o comparație a titularilor aici. Și cred că e compartimentul unde generația 2019 câștigă la pas. Ionuț Radu era înainte de EURO portar titular în Serie A, la Genoa. Răzvan Sava are totuși statut de „al doilea portar” în același campionat, la Udinese.
Mai mult decât atât, influența lui Radu în vestiarul generației Mirel Rădoi era uriașă. Când coechipierii erau la pământ, putea să-i ridice pe cei mai mulți. Iar când îi simțea în formă, pe unii îi făcea să creadă că pot învinge pe oricine.
Cătălin Mureșanu: Departe de cotele fanteziste de pe transfermarkt, Udinese a plătit 2,5 milioane de euro pentru portarul lui CFR Cluj, plus alte 1,5 milioane de euro, sub formă de bonusuri, se pot catapulta din tranzacție. Este un detaliu foarte important când cântărim valoarea unui portar în vârstă de 22 de ani!
Sava are timp – și trebuie să aibă și răbdare – să-și aștepte și să fructifice momentul pentru a antura postul de titular, iar în acest context, evoluțiile de la naționala de tineret pot fi certificări / validări pentru a-și câștiga buturile la echipa de club.
EURO 2019: Radu Boboc (Viitorul), Cristian Manea (CFR Cluj), Florin Ștefan (Sepsi)
EURO 2025: Tony Strata (Ajaccio), Andrei Borza (Rapid), Costin Amzăr (Al Nasr Dubai) / Alexandru Pantea (FCSB)
Gabriel Berceanu: Înainte de EURO, titularul din dreapta, Cristi Manea, devenise campion cu CFR Cluj după un sezon titular și bifa deja al treilea trofeu major din carieră! Astăzi, Tony Strata e doar un fotbalist de perspectivă în Ligue 2, cotat la 400.000 euro, în vreme ce Manea, atunci, era evaluat la 4.000.000 euro.
Ar fi o discuție între Florin Ștefan și Andrei Borza, oamenii de bază din flancul stâng. Dar și aici înclin spre generația 2019. Ștefan era om de bază la Sepsi, formație de play-off, pe când Borza e încă în căutarea ritmului la Rapid, la fel cum e și echipa lui.
Cătălin Mureșanu: În acest sezon, Tony Strata joacă în mod constant pentru Ajaccio – nu e puțin lucru pentru un jucător care a împlinit 20 de ani în luna septembrie! -, în liga secundă din Franța, o competiție puternică, în care este etalat un fotbal fizic, de luptă, veritabilă trambulină pentru Ligue 1. Un jucător bătăios, crescut în realitatea fotbalului din vest. În această zonă, Pancu s-a bazat și pe Alexandru Pantea, de la FCSB, campiona României, formație convingătoare în Europa League.
În banda stângă, Andrei Borza, pentru care Rapid a plătit aproape un milion de euro este deja, la 19 ani, campion al României cu Farul Constanța. Cât despre „căutarea ritmului”, Borza pare deja reinventat după venirea lui Marius Șumudică la Rapid. Depune mărturie, spre exemplu, un 1-1 la CFR Cluj. În antiteză, Ștefan a rămas un simplu trecător prin presiunea Giuleștiului, echipă la care nu a reușit să se impună.
EURO 2019: Alex Pașcanu (Leicester U21), Ionuț Nedelcearu (Ufa), Adrian Rus (Sepsi), Virgil Ghiță (Viitorul), Ricardo Grigore (Dinamo)
EURO 2025: Umit Akdag (Toulouse), Matei Ilie (CFR Cluj), Cristian Ignat (Rapid), Dan Sîrbu (Farul) / Gabriel Dănuleasă (Farul)
Gabriel Berceanu: Zona unde poate e cea mai echilibrată situație în comparația noastră, dar merg tot pe generația lui Mirel Rădoi. Titulari au fost Pașcanu – Nedelcearu, cu Rus soluție principală de avarie. Nedelcearu era titular într-un campionat tare, al Rusiei, în vreme ce Akdag e azi în Ligue 1, dar doar rezervă.
Ok, Pașcanu juca în Premier League 2 și doar pentru Leicester U21. Dar știți cu cine s-a duelat acolo săptămână de săptămână până la EURO? Cu Saka, Frimpong, Nmecha, Gallagher și Curtis Jones! Ignat, Ilie sau Sîrbu joacă momentan cu Botoșani, Buzău și Slobozia. Au potențial, dar nu și dovada performanței, încă, la un nivel de competiție superior.
Cătălin Mureșanu: Umit Akdag a fost titular și a bifat 89 de minute cu PSG, partidă în care a avut duel direct cu Dembele. Cu o poziționare excelentă, matur în joc, jucătorul lui Toulouse pare a fi marele câștig al lui Daniel Pancu în această campanie, în care a demonstrat calități de lider și chiar a înscris în victoria care ne-a adus calificarea, în Giulești, contra Elveției.
Până să se accidenteze, Matei Ilie (CFR Cluj) a fost folosit de selecționer și pare, în acest moment, favorit pentru a face pereche cu Akdag în centrul apărării. Ca o garanție a valorii sale, titularul de la CFR Cluj a fost convocat de Mircea Lucescu pentru dubla din Liga Națiunilor contra Kosovo și Cipru, în partida cu insularii fiind pe bancă. Fix în același moment în care Pașcanu a revenit, după 6 ani, la naționala mare.
EURO 2019: Tudor Băluță (Viitorul), Dragoș Nedelcu (FCSB), Alex Cicâldău (Univ. Craiova), Ianis Hagi (Viitorul), Andrei Ciobanu (Viitorul), Darius Olaru (Gaz Metan), Vlad Dragomir (Perugia)
EURO 2025: Constantin Grameni (Rapid), Ovidiu Perianu (Unirea Slobozia) / Cătălin Vulturar (Rapid), Cristian Mihai (UTA Arad), Cătălin Cîrjan (Dinamo), Rareș Ilie (Nice), Marius Corbu (APOEL Nicosia)
Gabriel Berceanu: Fără accidentări, Tudor Băluță a fost și rămâne cel mai complex, poate și cel mai valoros, mijlocaș cu profil defensiv oferit de fotbalul românesc în ultimele generații. Iar Ianis Hagi în 2019 era cumpărat de Genk cu 4,7 milioane și avea un rol atât de important în naționala U21 încât Mirel Rădoi juca 4-2-3-1, după cum a mărturisit, exclusiv pentru a-i pune în valoare maximă calitățile lui Hagi, în spatele atacantului.
Alex Cicâldău era „motorul” cerebral al Craiovei dar și o piesă esențială în angrenajul U21, legând defensiv-ofensiv cu energie uluitoare și pase luminoase. În vreme ce Nedelcu, titular cu Franța la EURO când a închis perfect pentru 0-0, venea după un sezon titular la FCSB. Între opțiunile lui Pancu, Vulturar și Ilie nu joacă la cluburi momentan, Perianu și Mihai sunt totuși jucători, acum, la Slobozia și UTA.
Cătălin Mureșanu: Dacă Genk a plătit 4,7 milioane pentru Ianis Hagi, Nice, echipă care evoluează într-un campionat mult mai puternic, a achitat 5 milioane pentru Rareș Ilie. În acest moment, turneul final poate fi chiar cheia unui refresh profesional pentru fostul rapidist care a demonstrat, în preliminarii, când a bifat 10 partide, a înscris de 3 ori și a furnizat două pase decisive. Indiciu clar că nu a uitat fotbalul.
Constantin Grameni, jucător cu același cod de bare precum Băluță, un alt fotbalist care a câștigat deja un titlu în cariera sa, cu Farul, transferat între timp la Rapid pentru jumătate de milion de euro, a înscris de trei ori în preliminarii și pare punct fix pentru Daniel Pancu chiar dacă mai trebuie să-și garanteze 100% locul de titular în Giulești.
EURO 2019: Dennis Man (FCSB), Florinel Coman (FCSB), Andrei Ivan (Krasnodar)
EURO 2025: Rareș Pop (Rapid), Ștefan Baiaram (Univ. Craiova), Ahmed Bani (Dinamo) / Mihnea Rădulescu (Petrolul), Octavian Popescu (FCSB), Ianis Stoica (Hermannstadt)
Gabriel Berceanu: Pancu are mai multe variante bune și foarte bune, dar Rădoi se baza în 2019 pe un trio de extreme excepționale! Coechipieri la FCSB, Man și Coman au și confirmat ulterior valoarea de top: unul a ajuns fotbalist de Serie A, altul a devenit cel mai bun jucător din Superliga. Iar Ivan sub comanda lui Mirel, pe post de extremă stângă, a fost parcă în varianta lui „prime”.
Man și Coman atacau EURO U21 după un sezon cu 22 de goluri marcate și 18 pase de gol reușite, împreună, la roș-albaștri. Fotbaliști determinanți, nu doar speranțe. În plus, aveau deja oarecare experiență europeană acumulată. Nu prea e cazul la soluțiile lui Daniel Pancu de azi.
Cătălin Mureșanu: Grea comparația cu Man și Coman, dar Daniel Pancu are de unde să aleagă și are chiar același material la dispoziție. Jucători cu foarte multă fantezie, talent, gleznă fină și execuții. În ultimul timp, Tavi Popescu pare că a renăscut la FCSB. Prinde meciuri puternice în Europa League la echipa de club, o competiție în care acumulează și în care își poate mări cota cu fiecare minut bifat. Fotbalist versatil, Ianis Stoica (Hermannstadt) a debutat la nici 15 ani în Superliga și este unul dintre cei mai buni jucători din întrecerea internă pe postul lui. Evoluțiile de la turneul final îl pot propulsa spre un campionat puternic. Acesta pare a fi momentul!
Mihnea Rădulescu (19 ani) este, fără drept de contestație, ultima propunere de puști – minune din Superliga. Repet, talent (!) și depun mostră acțiunea de la golul de 2-0 cu Elveția, din Giulești, atunci când Ianis Stoica a înscris, la o fază – monument la care au mai contribuit Tavi Popescu și Louis Munteanu. Un gol bun de patrimoniu UNESCO.
EURO 2019: George Pușcaș (Palermo), Adrian Petre (Esbjerg)
EURO 2025: Louis Munteanu (CFR Cluj), Vladislav Blănuță („U” Cluj)
Gabriel Berceanu: Cu siguranță nici Pușcaș, nici Adi Petre n-au confirmat potențialul. Dar, atenție, nu evaluăm prezentul, ci momentul 2019 vs generația actuală U21! Titularul Pușcaș era om de bază la Palermo în Serie B și în acea vară Reading plătea 7,5 milioane euro pe el! Nu întâmplător a devenit și al doilea golgheter al Europeanului de tineret. În vreme ce Adi Petre termina cu Esbjerg, unde era golgheter, pe locul 3 în Danemarca.
Louis Munteanu e încă un atacant în căutări, iar Blănuță pare momentan unul spre confirmare. Ianis Stoica, variantă de extremă dar și de atacant, tot așa. Toți trei sunt acum, până la urmă, vârfuri de calitate din Superliga, nu au făcut încă un salt calitativ spre ligi tari. Ei au șanse uriașe să-i depășească pe Pușcaș și Petre, dar nu despre asta discutăm: azi n-au argumentele atacanților lui Mirel Rădoi înainte de EURO U21 din 2019.
Cătălin Mureșanu: Louis Munteanu (CFR Cluj) și Blănuță (Universitatea Cluj) sunt atacanți ai echipelor de top din Superliga, cu randament concret foarte bun fiecare. Primul poate fi, oricând – și este cerut de multe voci – o variantă pentru naționala mare și cred că doar o înțelegere Pancu – Lucescu l-a lăsat să se desfășoare all-in la „tineret”. Munteanu, căpitanul și golgheterul tricolorilor (5 goluri – 3 pase decisive), un jucător cu multă personalitate, viteză, execuții, viziune, deja campion al României cu Farul Constanța, a fost „repatriat” de CFR Cluj pentru 2,3 milioane de euro. Munteanu este fotbalistul care a făcut diferența fix când trebuia, în meciurile cu Muntenegru (3 goluri) și Elveția (3 pase decisive).
Totuși, într-o comaprație cu Pușcaș, Louis oferă un buchet mult mai complex de calități fotbalistice decât atacantul de la Bodrumspor. Chiar și așa, vârful din Gruia pare, încă, dator. În primul rând talentului lui! Cât despre moldoveanul Blănuță, acesta nu poate fi decât un câștig pentru naționala lui Pancu. Și da, în prezent, Blănuță este o speranță, așa cum a rămas și Adi Petre… toată cariera lui! Un fotbalist care a jucat într-un singur campionat, cel danez, apoi a eșuat pe linie. Chiar și în Superliga.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER