Mircea Lucescu și-a lansat ediția a doua a cărții sale „Mirajul gazonului”, vineri, într-un mall din nordul Capitalei, acolo unde a participat și la o sesiune de autografe. ProSport i-a făcut o surpriză selecționerului și, în filele volumului, Il Luce a descoperit „un semn de carte” îmbibat în nostalgia anilor de început de carieră, în care îmbrăca tricoul lui Dinamo.
Imediat după ce a încheiat campania din Liga Națiunilor, Mircea Lucescu a plecat la Iași, acolo unde și-a lansat cartea „Mirajul gazonului”. Este vorba de ediția a doua, publicată la editura Junimea, revizuită, cu mai multe fotografii de arhivă, dar și întâmplări din activitatea sa de antrenor. Reputatul tehnician a repetat evenimentul și la București unde, vineri, atât la Romexpo, cât și în Băneasa Shopping City, a venit în fața fanilor pentru a împărți autografe pe cărțile pe care cei prezenți le-au putut cumpăra de la magazinul Bitolia.
„E o carte cu multe trăiri și emoții, e scrisă din multe însemnări ale mele, cu toate sentimentele pe care le-am trăit în fotbal, o carte a devenirii sportive, a unui copil crescut într-un cartier mărginaș al Bucureștiului, Apărătorii Patriei, în condiții foarte grele, dar care și-a propus să răzbească în viață. A fost un vis, n-a fost o obsesie. A fost un vis pe care l-am urmărit pas cu pas, încercând să acumulez permanent în viață ceea ce ar putea să constituie în final și experiența mea de viață, și cea sportivă. Am trecut prin momente foarte grele, dificile. Era foarte greu imediat după război. Cu școala, ar fi trebuit să termin în clasa a 7-a și să mă duc la o școală profesională, dar profesorii mei au fost la tata și l-au convins să mă lase la liceu. În paralel, am început să fac fotbal cu plăcere la 15 ani, la Școala Sportivă. Am ajuns imediat la Dinamo, pentru că eu am considerat că talentul este al celui care muncește mai mult, al celui care își dă absolut toată silința și toată capacitatea lui mentală și emoțională pentru a reuși”, a declarat selecționerul, în cadrul evenimentului.
Ținând cont de caracteristica momentului, ProSport i-a pus la cale o surpriză lui Il Luce. Este vorba de o ilustrată în sepia, o fotogramă din trecutul său, veritabilă piesă de muzeu cu o vechime de peste jumătate de secol, în care este prezentată echipa lui Dinamo cu autografele jucătorilor de la sfârșitul anilor 60, mai precis sezonul 1968-1969. O formație din care făceau parte, printre alții, Stoenescu, Boc, Dumitrache, Dinu, Datcu, Pîrcălab, Frățilă, antrenor fiind Bazil Marian, foști colegi pe care selecționerul a încercat să-i repereze în fotografia îngălbenită de timp.
„O să-i recunosc pe toți. Nu am ochelarii și fotografia e cam proastă…”. Apoi a trecut, cu privira bine încordată, la enumerarea celor din poza de grup. „Asta e Datcu, ăsta e Frățilă, ăsta sunt eu, cine e, nu eu? Haidu? Uite-l pe Sălceanu aici, Popa, Ștefan, Boc…”.
Chiar dacă i-a „depistat” pe mulți dintre foștii săi colegi, Mircea Lucescu nu a reușit să se găsească pe el în cele trei rânduri în care erau aranjați jucătorii. Ajutat de reporterul ProSport, care i-a arătat că se află în partea de jos, lângă Pîrcălab, tehnicianul în vârstă de 79 de ani a spus, încăpățânat, dar cu zâmbetul pe buze, că nu este el și a așezat ilustrata la loc, în filele cărții sale pentru a-și continua „turneul” de autografe.
În cadrul evenimentului, Mircea Lucescu a avut parte de susținerea a doi dintre foștii săi elevi, Ioan Andone și Dănuț Lupu. Fostul mijlocaș de la Dinamo a ajuns primul, cu aproape o oră înainte, iar în momentul în care și-a făcut apariția în locație, „Fălcosul” l-a luat în primire pe fostul său coleg de la Dinamo și echipa națională. „Ce cauți aici? Nea Mircea, el nu e în carte! De ce a venit?”, a glumit Ioan Andone.
Dacă la Romexpo, cu doarcâteva ore înainte, Il Luce a fost susținut de George Copos, fostul patron de la Rapid, la magazinul Bitolia, care aparține soției lui Nicolae Badea, a fost prezent și fostul președinte al Consiliului de Administrație de la Dinamo. Într-o apariție rară în public, după 12 ani de la ieșirea din acționariatul „câinilor”, Badea a vorbit despre formația pe care a finanțat-o până în 2012:
Urmăresc Dinamo, trăiesc sportiv Dinamo, ca orice suporter. Îmbucurător este că anul acesta ceea ce s-a început în vară să continue în iarnă. Sunt rezultate care au surprins multă lume, probabil că rezultatele puteau să fie mai bune, într-o anumită conjunctură, cum se zice mai trebuie și șansă pe care trebuie să o și creezi. Din 2012 n-am mai fost pe stadion, merg la meciuri în afară și mai merg la rugby. Am luat o decizie în 2012 și cred că este bine să rămână acea paradigmă”.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER