INTERVIU EVENIMENT cu Ion Țiriac. „Halep trebuie să aducă bucuria asta poporului român”. Cum poate fi învinsă „băbuța” Serena, planurile pentru tenis și mesaj pentru președintele Klaus Iohannis: „Are câteva milioane de fini, noi toți suntem finii dumnealui”

Redactor:
Marius Hutu
  • Publicat:
  • Actualizat:

Un interviu cu Ion Țiriac este mereu savuros, plin de substanță, așa cum ne-a obișnuit de-a lungul timpului, omul de afaceri transmite întotdeauna lucruri importante, inedite. Din sport, economie, educație, sănătate, politică, din absolut toate domeniile.

Președintele Federației Române de Tenis se află în aceste zile la București. Surprinzător, am spune noi la prima vedere, ținând cont că în aceste zile Simona scrie o nouă pagină de istorie la Wimbledon pentru tenisul românesc, pentru sportul românesc, pentru România ca națiune până la urmă! Până de curând, mai mereu, Ion Țiriac a fost zărit în cele mai bune loje la toate evenimentele majore ale Simonei. La Roland Garros, spre exemplu, are aceeași lojă rezervată de ani de zile. Dar tot de curând, cel mai bogat român și-a luat o grijă în plus pe cap, Federația Română de Tenis. Practic, partea mai puțin plăcută a tenisului românesc, având în vedere că forul este ținut într-un blocaj financiar deja de ani de zile. S-a înhămat însă la treabă pentru „generația mai fragedă”, cum îi place să spună, adică pentru copiii de la grădinițe!

Problemele de la București l-au reținut pe loc pe finalul acestei săptămâni, când Simona Halep luptă pentru un obiectiv fantastic, titlul la Wimbledon! Dar Simona este într-un contact permanent cu Ion Țiriac. Iar interviul nostru, bineînțeles, nu avea cum să înceapă cu alt subiect decât cu „Simona Halep la Wimbledon”. Finalul se îndreaptă, bineînțelesi, tot către reprezentanta României. Președintele Federației Române de Tenis a terminat interviul cu un „Hai, Simona!”, înaintea semifinalei de joi cu Elina Svitolina. Vă invităm să citiți, să urmăriți video integral interviul.

Aș vrea să începem cu cel mai fierbinte subiect al acestei săptămâni, Simona Halep, calificată în semifinale la Wimbledon. Și-a egalat practic cea mai bună performanță aici. Cum ați văzut tot parcursul ei până acum?
Eu am fost câteva zile și la Wimbledon, pe lângă treaba cu Federația Română de Tenis, mai am și treaba cu ATP și cu WTA în special. Procesul pe care l-am intentat, nu atât eu, ci ei mie…Se pare că putem să obținem cele 12 zile la Madrid începând din 2021, cum putem, eventual, obține și un turneu de fete de o categorie mai mare decât cel care există acum, de 250. Dacă statul român ia Arenele BNR înapoi, este un subiect de care s-a vorbit atât încât sunt obosit să-l mai ascult, sigur că se poate aduce înapoi repede și turneul de la Budapesta (n.r referire la turneul ATP). M-ați întrebat de Wimbledon. Este meritoriu că o avem pe Halep în semifinală. O Halep care a avut un an greu, o Halep care în cartea mea de adrese nu s-a antrenat luni de zile din cauză că a fost genunchiul, din cauză că a fost tendonul și așa mai departe. Și, totuși, uite că a reușit să străbată până acum și într-un ritm destul de comod aș spune până în semifinale. Halep poate să bată pe oricine și poate să piardă la multe. De asta, care Halep o să vedem în semifinală, asta este o altă treabă. În orice caz, joacă de trei ori mai bine decât în primul tur.

  • „Wimbledon nu e deosebit de 1959, când am sărit gardul duminica dinainte. Am sărit gardul după 8 ore de colindat la Londra, să văd Wimbledon, fără să știu o boabă engleză, fără să știu unde, dar Wimbledon a rămas la fel. Coada este de 5 kilometri, biletele s-au scumpit un pic, de vreo 10 ori mai mult decât pe vremea mea, jocul s-a schimbat, cu o viteză mult prea accelerată, dar pe departe este cel mai impresionant turneu de tenis din lume. Merg mai departe, sunt cei care au avut curajul să țină iarba încă”, Ion Țiriac

A spus despre d-voastră, la începutul turneului, că sunteți un „antrenor foarte bun”. Ce sfaturi i-ați dat la start?
Eu discut foarte puțin cu ea despre sfaturi. În primul rând, cu tot respectul pentru tehnicieni, să-mi spuneți și mie un antrenor care a luat un jucător la 14-15 ani și l-a făcut campion mondial. Arătați-mi unul.. Și am mai făcut și altul, și am mai făcut și altul. Eu cu treaba asta mă laud al dracului de mult. Năstase nu este al meu, este al lui Steaua. Dar de pe la 17 ani a stat pe lângă mine, nu pe lângă Steaua. Pe Vilas l-am luat la 17 ani și l-am dus unde l-am dus. Pe Becker, la 14 ani și l-am dus unde l-am dus. Și antrenor, și manager, și de toate. Safin, tot așa, l-am luat de tânăr și l-am dus unde l-am dus. Nu prea bine, pentru că s-a lăsat mai repede decât trebuia. Ivanisevic… Deci, spunând treaba asta, este foarte greu să spui antrenor, antrenor, antrenor. Mai mult decât atât, unui jucător nu poți să-i dai mai mult în cap decât o singură problemă. Dacă îi dai trei probleme, nu are cum să le rezolve în același timp, că nu știe care este prima, a doua, a treia. Și atunci e foarte greu și prefer să-l las. Simona are un antrenor și acum, este un român și este în semifinale la Wimbledon. Vorbește și cu Darren. În cartea mea, dar cu alte adrese, Darren este unul dintre foarte puținii care cred că știe ceva despre tenis. Vă dau un singur exemplu, acum 2 zile, domnișoara Simona Halep îmi spune: „Am bătut-o pe asta, dar am servit al dracului de prost. M-am dus și m-am antrenat imediat după ce am terminat, m-am dus să servesc”. I-am spus: „Întreabă-l pe Darren ăsta, nu este el acolo, dar te vede pentru că îți comentează meciurile. Eu aș arunca mingea mai jos…”. „(n.r. reacția Simonei) Vai de mine și de mine, asta mi-a spus acum o oră și el”. Sunt niște lucruri care unul, într-adevăr, le pipăie și le vede. Dar, cineva apoi trebuie să le implementeze. Eu nu cunosc nicio altă implementare la sport decât repetiția. Adică, acel lucru trebuie să-l repeți de 1.000 de ori. După ce ai făcut asta, poți să pretinzi că mingea trebuie să se ducă acolo. Jocul pe iarbă este ceva mai repede, deplasarea pe iarbă este puțin diferită. Dar fata asta are un talent ieșit din comun. Pentru că, altfel, un om sau o „oamă” nu ar avea niciun fel de șansă să fie în semifinală la Wimbledon, cu antrenamentul care nu l-a făcut toate lunile respective din motive foarte justificate.

Simțiți că Simona poate să câștige Wimbledon în acest an?
Păi ați văzut cine este în semifinală?

Sigur…
Chit că băbuța aia (n.r. referire la Serena) are 36 de ani sau 37, pentru tenis nu este foarte tânără. Să o spunem pe aia dreaptă, mai are și kilogramele pe care le are, dar atunci când o rade, nici nu poți să pui altfel pe românește, mingea se duce de două ori mai repede ca la oricare alta. Acum, dacă o miști de două ori, nu mai ajunge, asta este sigur. Poți însă să o miști? Ce este înainte, oul sau găina? Ce este, lovitura ei care te termină sau poți să o miști tu cu prima și atunci cu a doua aproape o termini. Dar dacă nu termini punctul repede, ea din trei lovituri prinde una, ca să fie bună sau rea. Matematic și pe hârtie, Simona poate să câștige cu oricare și destul de ușor. Cum, atenție, nu e ușor nici cu Svitolina, dar trebuie să joace tenisul ei. Unu, să stea aproape de linie. Dacă se dă în spate, iar natura ei este să se dea în spate, e pierdută, pentru că unghiurile se măresc. Tenisul este astăzi un ping-pong pe un teren mai mare, iar dacă unghiurile se măresc, nu ai niciun fel de șansă la viteza mingii. Noi, întotdeauna avem multă speranță, noi românii, și ne identificăm cu cineva care poate să ne aducă o bucurie. Halep trebuie să aducă bucuria asta poporului român.

  • „După cum ați văzut, la Wimbledon sunt mult mai puțini români, pentru că nu au putut să intre. Federația Română are un set de bilete pe an. Iar jucătorii care am jucat Wimbledon, eu nu l-am câștigat, dar Năstase l-a câștigat la dublu, avem un badge cu care, din când în când, ne lasă și pe Central. Și în general se numește Last 8, acela îl am și eu. Și dacă sunt locuri la tribuna internațională, putem să intrăm, dar în rest nu putem”, Ion Țiriac

Ion Țiriac:„ Eee, de data asta să se liniștească, că altfel îl liniștim noi” 

Prin Simona Halep, România este la cel mai înalt nivel în tenisul mondial. În schimb, pe plan intern, Federația Română de Tenis nu este la același nivel. Ba, din contră, de câțiva ani nu are nici finanțare, este blocată sistematic de finul președintelui Klaus Iohannis, este vorba despre domnul Vecerdea. Ați candidat de curând pentru funcția de președinte, ați câștigat destul de clar, indubitabil, dar chiar și după ce ați fost ales, domnul Vecerdea continuă cu contestații. Ce puteți face, este clar că lucrurile arată sub orice critică.

Eu pe acest individ nu îl cunosc foarte bine, am vorbit cred că de două ori în viața mea cu dumnealui. Prima dată acum 4-5 ani, când a venit să schimbe federația, că a fost în America, n-am înțeles foarte bine, dar bun, nu înțeleg eu absolut tot. Pe de altă parte, este foarte adevărat, se prevalează totdeauna de faptul că este finul președintelui României. Bănuiesc că domnul președinte a fost ales democratic, este în regulă, cred că are mulți fini. Are câteva milioane de fini, noi toți suntem finii dumnealui și ne tratează pe toți în mod egal. Acest fin se prevalează de acest lucru și sperie pe toată lumea. Dar domnul Iohannis nu este un om de speriat, este un domn cu mintea la el, a ajuns și președinte, iar asta nu mă deranjează absolut deloc. Însă, începe să fie puțin supărător (n.r. referire la Vecerdea). În ultimii 3 ani a blocat federația. De data asta, Ministerul Tineretului și Sportului a condus alegerile, au votat cei 51 de membrii ai acestei Federației. În Adunarea Generală chiar i-am rugat să nu mă aleagă dacă, cumva, sunt de părere că în aceste șase luni nu pot să fac ceva. Rezultatele la alegeri au fost, cum spuneți și d-voastră, destul de clare, dar dumnealui s-a supărat că a avut un număr minor de voturi și a început din nou. Eee, de data asta să se liniștească, că altfel îl liniștim noi. Nu poate să țină ostatică o federație precum cea de tenis, cu trei finale de Cupa Davis, cu jucători nr. 1 în lume, băieți și fete, cu câștigători de Grand Slam-uri, pentru că nu dumnealui i-a făcut pe ăștia, nu a făcut nici finalale de Cupa Davis. Este inutil să discutăm despre acest domn, pentru că nu are loc în vocabularul meu.

Cum depășiți aceste probleme?
Și justiția asta română trebuie la un moment dat… să vedem despre ce este vorba. Găsești un om care are niște probleme de toate felurile. Trebuie să aibă grijă, pentru că nu poate să ne oprească pe toți din țara asta, că are o calitate sau cealaltă. Și cu asta am terminat, pentru că nu merită să cheltuim timp în treaba asta.

Ce vă propuneți să faceți din funcția de președinte?
În două săptămâni trebuie să mulțumesc tuturor, începând cu ministrul Sporturilor, cu ministrul Dezvoltării, cu ministrul de Finanțe care plătește la acest turneu (n.r referite la Bucharest Open), cu primul-ministru care a spus „hai să facem ceva pentru sport”. Apoi, venim cu treaba aia, ce să facem pentru sport, venim cu ministrul Învățământului, hai și la grădinițe. Facem cum spuneți voi, federația pune terenul acela mic, cu mingile de burete, cu rachetele mici, astfel încât să se joace copilul. Iar celui care îi place să se joace mai mult cu racheta și cu mingea, poate încet-încet îl băgăm acolo și devine ce devine. Dar, dacă noi nu semănăm încă o dată, pe noi ne așteaptă pustiul în spate după generația asta lui Halep. Acum avem un motor enorm. Cel mai identificat român cu populația, cu poporul român este Halep. Asta trebuie să o recunoști și datorită faptului că tenisul este al doilea sport după fotbal în Europa și în România la fel. Simona este o personalitate cu un talent ieșit din comun, să sperăm că o mai ține 3-4 zile, mare bucurie ne-ar face. Așadar, mă interesează tineretul foarte fraged, grădinița.

  • „Cu toate bețele în roate pe care cineva încearcă să le pună aici, eu îmi fac treaba. Iar eu când am spus ceva, să fie toată lumea atentă, eu îmi fac treaba”, Ion Țiriac
  • „Guvernul ar trebui să ne asigure posibilitatea să facem cel puțin 20 de turnee Challenger de 125.000 de euro, ar fi o treabă senzațională. Cu tot respectul, pe vremea domnului președinte Năstase a fost iar o treabă ieșită din comun, 34 de turnee mici. Pe vremea respectivă erau de 10.000, acum jucătorii pretind altceva. De acolo au ieșit și fetele astea. Până și Halep a jucat câteva de alea bune până să ajungă unde este azi. Italia are 35, Cehia are vreo 40, Statele Unite nici nu mai știu numărul câte au, noi am rămas în urmă”, Ion Țiriac
  • „Tenisul este o federație care poate să dea și un campion olimpic anul viitor, că o fi Halep, că o fi cu Tecău la dublu-mixt”, Ion Țiriac

„Hai să vedem ce putem face pe viitor, să-l avem turneul nostru, că acesta este luat cu împrumut de la unguri” 

Săptămâna viitoare avem turneu mare la București. Ce așteptări aveți de la această competiție și cum îi vedeți viitorul?
Eu am două sentimente aici. Unul ca omul Ion Țiriac și al doilea acum ca președinte. Data acestui turneu este foarte nefericită. Vine imediat după Wimbledon, apoi este și pe zgură. Hai să vedem ce putem face pe viitor, să-l avem pe al nostru că acesta este luat cu împrumut de la unguri. Culmea, noi am împrumutat fetele de la unguri, iar ei au împrumutat de la mine băieții. Bun, pe alți bani, altă distracție. Dar, este un turneu foarte bine atestat, cu toate româncele care vin după Halep, cu participare internațională favorabilă.

  • „Sport mai există foarte puțin în ziua de azi, totul este numai bani. Federația Internațională a vândut Cupa Davis pentru că nu avea bani. Două posibilități, ori ești handicapat și nu poți să vinzi tu și atunci ați adus pe altul ca să ia spuma. Ca să faci 18 echipe în același loc, într-o săptămână, să câștigi Campionatul Mondial. Apoi și-au dat seama de prostia lor și au spus că nu mai e Campionat Mondial, este Cupa Davis, pentru că nu vrem să pierdem avantajul pe care îl avem cu un asemenea brand după 120 de ani. Anul acesta se desfășoară la Madrid, unde infrastructura nu este a mea, este a orașului, dar sunt niște treburi mărunte. Una, unde ai 18 vestiare pentru 18 echipe? Nu ai cum să le faci. Unde ai 18 terenuri de antrenament? Și unde joacă 6 meciuri pe zi? Dar acesta este sportul, numai și numai bani”, Ion Țiriac

„În cartea mea de adrese, fără a fi considerat comunist, este obscen să dai unui jucător 60.000 de lire dacă pierde în turul 1 la Wimbledon”, Ion Țiriac

Înainte de Winbledon am văzut că jucătorii de top vor un procent mai mare din cifra de afaceri a unui turneu de Grand Slam…
Jucătorii, în general băieții, vor un sistem american. Dar eu nu trăiesc în America, nu ai cum să judeci matale ce se întâmplă aici cu ce se întâmplă acolo. Fostul meu prieten sau patron de la Boston, imediat după ce acum 30 de ani am făcut noi liga la tenis în Statele Unite, a prins gustul sportului. Robert Kraft se numește omul și a cumpărat o echipă de fotbal american. Costa 170 de milioane. Echipa valorează azi pe undeva la 3-4 miliarde, dar el din parking face 150 de milioane net, stadionul fiind la 50 de kilometri de Boston. Din parking! Și ce încasează, vreo 2 miliarde de dolari. Spunând lucrurile astea, lumea se schimbă, Neymar vrea 300 de milioane acum, nu știu dacă merită, dar dacă piața poate să-i ofere, îi oferă. Însă să propăvăduiești un lucru care nu mai are nimic comun cu sportul cum e Cupa Davis sau Cupa Federației, la care vor să aducă 16 echipe acum în aceeași săptămână, este de neconceput.

„Nu este niciun Campionat European de fotbal, sunt trei meciuri” 

Până unde se poate ajunge cu aceste sume, că aminteați și de transferul lui Neymar…
Se poate ajunge undeva. Mie dacă cineva îmi spune „Țiriac, mâine jucătorii ăștia vor un turneu de 50 de milione de dolari pe an”, eu îl fac imediat. Găsesc locul în 3 ore. N-am de dat decât 3 telefoane la oamenii care nu au astăzi și la care banii sunt doar cu zerouri, ca la monopoly. Dar, totuși, acest tenis s-a jucat întotdeauna la Londra, la New York, în Australia au peste 1 milion de spectatori, Roland Garros a făcut acum un stadion care în 2021 va avea și acoperiș. Totul devine o sărbătoare mondială, națională în aceste locuri. Un turneu ca Roland Garros are peste 50 la sută din non-francezi, adică vin numai străini. Bun, depinde mult și omul, cine e. Proprietarul turneului Indian Wells, care a fost vândut acum 10 ani, este Larry Ellison. Proprietarul lui Oracle. Omul acesta a investit 500 de milioane în patru ani. Și atunci, cu investițiile astea, unde ajungem, unde ajungem… Nu vreau să ating acum și Calea Ferată, m-am săturat și de ea, asta care susțineți că avem neapărat nevoie de ea la Campionatul European de fotbal. Nu este niciun Campionat European de fotbal, sunt trei meciuri. Eu sper ca România să se califice, să o vedem măcar într-un meci, două și aici. Și dacă trei meciuri le jucăm și fără România, unde le jucăm, cum le jucăm? Acest Campionat este anul viitor în mai.

În iunie…
D-voastră veniți și spuneți, „eu vă garantez că această linie ferată este importantisimă”. Pentru ce? Ca să meargă unul de la aeroport la Gara de Nord? Să meargă la Băicoi? Sau să vină de la Strehaia la Gara de Nord, apoi la New York? N-am făcut metroul și acum facem cale ferată! Proiectul nu este al acestui Guvern, proiectul este de 3-4 ani. I-am rugat, faceți linia ferată la 100 de metri, luați din terenul meu gratis. Și apoi știți ce spun? „Eu vă garantez că este un proiect important pentru Campionatul European și în aceste 14 luni, de când încep lucrările, este gata”. Păi, nene, 14 luni sunt deja undeva în august-septembrie anul viitor, s-a terminat demult Campionatul European, ce e asta? În sfârșit, e contra legii. În al doilea rând, trenul trece la 7-8 metri de o casă, la 15 de alta. Dacă acolo nu trece trenul, eu până la urmă aș vrea să-mi fac Universitatea mea de Sport, să o scot din grajdurile regale care este acum. Să le fac un campus exact ca în Statele Unite, cu terenul de hochei, cu piscină olimpică alături, cu sala de gimnastică olimpică, cu academia de tenis. Or avea vreo 3-4 academenii de tenis, dar și eu trebuie să îmi fac una cu Năstase, tot al meu rămâne așa cum este. Și adevărată, așa cum este construită cea a lui Nadal sau cum sunt cele din Statele Unite, unde sunt 28 de academii majore. Păi din 20.000 de copii este mai ușor să găsești un copil decât din ăștia 200, 500, 700 care eventual îi avem noi. Și numai aceia la care poate să plătească tăticu sau mămicu. Ă‚la care nu poate să plătească, poate e puțin mai flămând, iar dacă te uiți în istorie, că e Santana, că este Năstase, toți sunt născuți pe terenurile de tenis unde păriții erau îngrijitori. De acolo vin (n.r. referire la marii campioni), cei care în fiecare zi au stat cu rachetele în mână, ore în șir. Asta vrem să aducem și noi cu grădinițele.

Ați vorbit de Campionatul European mai devreme. Credeți că o scoatem totuși la capăt, astfel încât să nu ne facem de râs, la cum arată totul în momentul de față?
Atenție, noi ne-am îmbătat de fericire, inclusiv eu, cu rezultatele naționalei Under 21. Este în regulă, am ajuns acolo și avem altă generație. Atenție, stați liniștiți, nu-i îmbătați cu apă rece. Sunt mult mai valoroși decât ceilalți dinainte? Să sperăm! Să fie ca și „Generația de Aur”, pot să sper și asta, dar asigurarea nu mi-o dă niciunul. Eu am în spatele meu și în cartoteca FR de Tenis campioni de juniori de Wimbledon, de Roland Garros care nu au mai ajuns. Se întâmplă, nu e automat.

„Simona Halep englezoică, Simona Halep nemțoaică ar fi câștigat mult mai mult”

Ianis Hagi este cotat azi la 10-12 milioane de euro, la cât ar fi cotată Simona Halep, dacă ar fi și în tenis ca și la fotbal, să fie transferată de la un club la altul?
Noi suntem un sport individual, nu suntem de vândut sau de cumpărat de către echipe. Să o luăm altfel. În timpul meu și al lui Becker era foarte ușor să faci rost de 100.000 de dolari sau de 200.000 sau de 500.000 pentru un junior. Sau cel puțin mie mi-a fost. A trebuit să dau două telefoane. Lucrurile s-au schimbat. Primii 5 câștigă azi enorm numai din bonusuri. Apoi, din punct de vedere economic, Germania – nr. 1, Statele Unite – nr. 1, 2, Franța – nr. 2,3, Anglia – nr. 2,3,4. Și cam atâtea sunt în categoria asta. Multinaționale, identificarea sportului cu un brad sau un produs. Și atunci câștigă de cel puțin 2-3 ori mai mult. Simona Halep englezoică, Simona Halep nemțoaică ar fi câștigat mult mai mult, cu toate că Angelique Kerber este o jucătoare bună de tenis. Însă în cartea mea de adrese, mereu repet, Simona are mult mai multă charismă. Și pentru că vouă jurnaliștilor vă place să spuneți cât a câștigat Simona Halep, vă spun eu că nu a câștigat destul. Trebuia să câștige mult mai mult, să fie mai bănoasă treaba.

„Federer nu are naționalitate, în cartea mea de adrese este cu peste un miliard”, Ion Țiriac

Până la ce vârstă îl vedeți jucând pe Federer?
Federer este competitiv, este un jucător aparte. Nu este cel mai expresiv campion din lume pe care l-am văzut vreodată în viața mea. Tare mi-ar fi plăcut să mai spargă câte o rachetă, să mai urle câteodată, să râdă sau să plângă, să aibă măcar 10 la sută din Năstase. Nadal este cel pe care îl admir cel mai mult, din toate punctele de vedere. Al efortului pe care îl depune în teren, cel puțin dublu decât Federer, al faptului că a rămas cu picioarele pe pământ, adică este modest, știe de unde a plecat, știe și cine are nevoie de mai mult. Nici Nadal nu mai e spaniol, cu toate că el reprezintă Spania. Este de departe cel mai bun produs spaniol din toate sporturile în ultimii 20 de ani.

De Halep se leagă și multe speranțe la Jocurile Olimpice. Cum vedeți tot ce se întâmplă azi în sportul românesc și ce șanse oferiți națiunii de a fi clasată mai sus la Tokyo decât la Rio 2016?
Nu știu ce să fac, să râd sau să plâng? Domnul Constantinescu (n.r. președintele Emil Constantinescu) mai există, i-am spus în tribună, la Sydney 2000, dacă nu investim, în 15-20 de ani, nu numai că nu mai suntem în primele 10, nu mai suntem în primele 30. Am greșit, am ajuns pe 51 la Rio. Spunând treaba asta, despre ce vorbim noi? Vorbim despre o țară care a avut mai multe excepții decât orice altă țară din lume. Meritul meu la Sydney a fost moștenirea din era comunismului. Și canotoarele, și Szabo, toți au fost moșteniți de acolo. Am făcut 26 de medalii. Gimnastica, erau 40 de antrenori români la alte națiuni. Aur, argint, bronz, aur argint, bronz și mi-au furat și medalia lui Răducan. Am avut ghinionul și la canotaj, mi s-a explicat cu vântul, că noi eram mai tehnici, că mai luam încă 2 medalii. S-a terminat, noi nu am mai semănat. Iar acest 0,026 la sută pentru sport este rușinea națiunii noastre, pe departe! Slavă domnului că nu sunt ministrul Sportului, că aș rupe masa aia la ședința de Guvern. Păi este vorba despre sănătatea națiunii mele, educația națiunii mele, sportul te educă mai mult decât tot ce ai. Nu numai că te învață să câștigi, dar te învață să știi să și pierzi. Să accepți să pierzi și să fii mai bun mâine. Toate treburile astea, sănătate, educație, sport, nu le am! Acum, cum sunt cheltuiți banii aceștia, asta este altă treabă. La sport se face bicicleta. Ne tot învârtim, dar ce e mai important? Oul sau găina care îl face? Și societatea s-a schimbat. Copilul la un an și jumătate la restaurant primește tableta și dă cu degetul, că așa nu mai țipă, nu mai face altceva. Dar copilul acela nu știe nici să M-E-A-R-G-Ă‚!


 

 

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Motivul pentru care Elena Ceaușescu a fost poreclită „Păsărica”. De ce i se spunea așa
Motivul pentru care Elena Ceaușescu a fost poreclită „Păsărica”. De ce i se spunea așa
Puștiul care plângea în 2012 pentru FCSB are o nouă echipă: unde evoluează acum
Puștiul care plângea în 2012 pentru FCSB are o nouă echipă: unde evoluează acum
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul…
Bombă în mercato! Se face transferul lui Andrei Rațiu. Detalii de la negocieri
Bombă în mercato! Se face transferul lui Andrei Rațiu. Detalii de la negocieri
Luis Phelipe este dorit la o echipă din Superligă! Anunţul făcut astăzi
Luis Phelipe este dorit la o echipă din Superligă! Anunţul făcut astăzi
Gigi Becali, derapaj în ziua alegerilor! George Simion l-a scos de pe speaker după ce l-a auzit, live pe TikTok
Gigi Becali, derapaj în ziua alegerilor! George Simion l-a scos de pe speaker după ce l-a auzit, live pe TikTok
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”! S-a schimbat total
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”! S-a schimbat total
Rezultate şocante! Un candidat vine tare pe turnantă, răsturnare de situaţie. EXIT POLL la ora 18
Rezultate şocante! Un candidat vine tare pe turnantă, răsturnare de situaţie. EXIT POLL la ora 18
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
A alergat 5 kilometri direct spre secţia de votare. Mesajul Andreei Ştef, campioana României la Culturism
A alergat 5 kilometri direct spre secţia de votare. Mesajul Andreei Ştef, campioana României la Culturism
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
INTERDICȚIA halucinantă primită de Gabriel Cotabiță de la fiicele sale. Artistul a fost nevoit să se supună...
INTERDICȚIA halucinantă primită de Gabriel Cotabiță de la fiicele sale. Artistul a fost nevoit să se supună...
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Chinuri groaznice pentru Cotabiță în ultimele zile de viață! Dezvăluiri ȘOCANTE
Chinuri groaznice pentru Cotabiță în ultimele zile de viață! Dezvăluiri ȘOCANTE
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul a murit la 69 de ani
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul a murit la 69 de…
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
Max Verstappen, campion mondial pentru a patra oară în Formula 1
Max Verstappen, campion mondial pentru a patra oară în Formula 1
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a însoțit-o pe soție, deși el a votat în diaspora
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a însoțit-o pe soție, deși el…
×