INTERVIU | Când „Hagi-Luțu” conducea mingea, nu mașina lui Becali. „Șoferul? Nu, s-a întâmplat ceva bun”. Faza genială dezvăluită de un om esențial pentru naționale plus caracterizarea unui fotbalist în vogă: „E răsfățat”

Redactor:
Andru Nenciu
  • Publicat:
  • Actualizat:

Adrian Boingiu, secundul naționalei de tineret, a trecut mai multe generații de fotbaliști terenul spre marea performanță. I-a scos la catedră pe membrii clasei 1975, pe cei din 1981 sau, în ultimul timp, a lucrat cu naționala lui Olimpiu Moruțan. Actualul său principal de la U21, Mirel Rădoi, i-a fost elev încă de prin 1995, din zilele în care puștiul din Severin sosea în București ținut de mână de tatăl său. Și Contra a arat banda dreaptă, la câțiva metri de banca lui Boingiu. „Guriță” făcea parte dintr-un grup de excepție al cărui lider era talentatul Ionuț Luțu, actualul om de încredere al lui George Becali.

Creativ și imprevizibil în viața de zi cu zi, Luțu a avut mereu o înclinație spre autodistrugere, specifică jucătorilor geniali. Și-a trăit cariera după propriile reguli. A rupt lanțurile și a fugit din cantonamente, a chemat lăutarii în Asia și a prins doar trei meciuri la Galata. O discuție de 11 minute cu Adrian Boingiu pornește din punctul de plecare în viață al multor sportivi români de top și se oprește la un fotbalist răsfățat.

Domnule Boingiu, mai stă în picioare teoria potrivit căreia trebuie să vii dintr-un mediu sărac pentru a ajunge un sportiv de top?
Nu! Din punctul meu de vedere, nu! Sigur, cei care provin din familii nevoiașe au o determinare mut mai mare pentru a-și permite ce văd la cei din jur, cei care au potențial, dar e o chestiune care ține de calitate, de talent, pentru că nu poți antrena talentul. Este o calitate pe care ți-o  dă Dumnezeu, mama, apoi apare munca. Apar truda și sacrificiul pentru a ajunge la un nivel de top. Nu sărăcia te face campion mondial sau european!

Recunoștința e o floare rară azi, dar aveți din generațiile dumneavoastră fotbaliști sau foști fotbaliști săritori?
Sunt mai mulți, n-aș vrea să omit pe nimeni, dar o să mă opresc la unul, deși sunt mai mulți, din diferite generații. Au avut și au în continuare momente în care  fac acte de caritate, dar dintre toți – și în relația directă cu mine -, dacă am avut nevoie de ceva, nu are importanță ce, a fost Ionuț Luțu. Este jucătorul și copilul – generația lui Contra – așa-mi spune și Cosmin – „el e copilul dumneavoastră” – Ionuț e genul omului care oricât de puțin ar avea, nu ezită, nu se gândește de două ori dacă poate ajuta indiferent de cine e vorba.

Relația cu Becali. „Benefică. Ar fi putut să fie mult mai rău din cauza felului său de a fi”

Ce i-a lipsit pentru a ajunge mai sus?
Sincer, cred că un anturaj mai bun, n-aș spune numai prietenii, chiar și din punct de vedere al familiei, pentru că părinții lui nu erau oameni care să nu-și dorească.  Dar pentru că erau departe de el, ei nu au reușit să-i insufle dorința de a ajunge la un nivel de top și de a nu face greșeli pentru că a avut momente când a comis câteva erori care l-au costat.

E perceput drept „mâna dreaptă” a patronului FCSB, George Becali. Nu e o meserie inconfortabilă pentru el?
Eu cred că este un lucru pozitiv, e benefic faptul că este acolo, în apropierea domnului Becali. Eu nu spun că e o meserie sau că nu e o meserie pentru că până la urmă foarte mult din timpul său și-l petrece cu domnul Becali. Atunci e greu de spus… Probabil lumea zice „șoferul”! Nu, e un lucru bun care i se întâmplă în momentul ăsta pentru că altfel, dacă nu ar fi reușit să se canalizeze sau să se oprească undeva, ar fi putut să fie mult mai rău pentru el tocmai din cauza felului său de a fi.

Fantezistul din Slatina: „A driblat vreo șase adversari, portarul a plecat pe fentă, dar el a ieșit din careu și a mai luat > doi fotbaliști”

Vă aduceți aminte un moment dintr-un meci în care a driblat o echipă întreagă?
E greu de spus. Dar mi-aduc aminte că atunci când era la Luceafărul – generația lui era ultima, juca la nivel de Divizia C fără puncte -, și la un moment dat a plecat de la Luceafărul. A driblat vreo șase jucători pe aripa stângă, a ajuns în careu, s-a făcut că dă la poartă, iar portarul s-a dus pe fentă. Dar el s-a întors în afara careului, a mai luat „la mână” doi adversari, dar n-a mai reușit să marcheze, a ratat.

Și…
Și atunci a apărut discuția cu domnul Pigulea, care era antrenor principal (n.r. – Marcel Pigulea). Dar nu te puteai supără pe Luțu, era un copil extraordinar, din momentul în care l-am adus, toată lumea l-a îndrăgit direct. Marcel l-a adus apoi la lotul național de juniori, pentru că mie mi-a plăcut foarte mult. Iar la o acțiune de la Bușteni, l-a văzut și a zis că e mic și firav. Dar i-am zis „hai, Marcel! Să vină și să stea cu noi. Să mănânce, să doarmă, vedem ce-o fi!”. Și, din acel moment, parcursul este cel pe care-l știți.

„Inițial, și eu am zis că nu e cea mai bună alegere pentru Vlad”

Vreau să vă mai întreb de doi jucători care ar putea merge la Europene. Vlad Dragomir a ales să plece de la Arsenal în Italia. Știm că răbdarea nu e o virtute pe care o au fotbaliștii tineri, dar ce părere aveți dumneavoastră? A ales bine? 
Sigur, nu vorbin numai de răbdare, ci de un statut  pe care îl avea sau pe care îl putea avea. Din moment ce Arsenal nu i-a oferit un contract, el trebuia să găsească variante. Variantele erau fie să vină în România, fie să plece în Italia, fie să meargă la o echipă din eșalonul secund din Anglia. A ales Italia pentru că atunci când optezi pentru Italia, spui fotbal, indiferent de cum ar fi. Și atunci a ales Italia! Din punctul meu de vedere, și eu am zis inițial că nu știu dacă e tocmai cea mai bună alegere. Dar se pare că ceea e face acolo, faptul că joacă meci de meci, 90 de minute, s-ar putea să-i fie benefic. Din păcate, dacă am cunoaște ce ne asteaptă la sfârșitul drumului, am putea să alegem ce e mai bine. Neștiind, trebuie să mergem pe simț.

„Problema lui Denis e că atunci când are mingea la picior, el încearcă să facă mai mult decât e cazul pentru momentul respectiv”

O ultimă întrebare. Denis Drăguș a avut un 2018 foarte bun, chiar cu debut în naționala mare, dar pare a regresat în ultimul timp. Care e opinia dumneavoastră?
Nu e o problemă de formă sportivă, eu îl cunosc de mic, de când a venit prima dată la fotbal, la Liceul Sfântul Pantelimon. A stat doi ani, apoi a mers la domnul Marcel Pigulea, apoi a plecat la Viitorul. Denis e un copil pe care îl definește cuvântul „răsfățat”. Extrem de răsfățat! În momentul în care el a ajuns la un nivel de top, acest răsfăț primit de la familie, de la tatăl lui – știți că a fost fotbalist de Liga 1! – l-a făcut să creadă că are toată lumea la picioare. Pentru el lumea s-ar fi oprit într-un fel! Și exagerează foarte mult tocmai din cauza acestui fapt.

A regresat?
Eu nu zic că a regresat. Problema e că atunci când are mingea la picior, Denis încearcă să facă mult mai mult decât e cazul pentru momentul respectiv. Și de aici provin și ratările cu nonșalanță care dau o senzație de superficialitate. Și asta e discuția pe care am avut-o cu Mirel (n.r. – interviul a fost realizat luna trecută, înainte de cantonamentul din Spania). Noi urmărim jucătorii, facem rapoarte, cam unde și ce fel se comportă. Și în privința lui Denis am ajuns la concluzia că trebuie să avem o discuție cu el, Mirel, nu noi. Nu din punct de vedere calitatativ, nu valoric, ci din punct de vedere comportamental. Pentru că aici e un dezechilibru care-și pune amprenta pe evoluția lui.

Mulțumesc pentru timpul acordat și succes la Euro!
Vă mulțumesc și eu.

 

Ion Ionuț LUȚU

Născut:03.08.1975 (Slatina,OT)

Post: mijlocaș ofensiv

Debut în Divizia A: 26.02.1994, Progresul București – Dacia-Unirea Brăila 2-1

Debut în cupă: 26.02.1995, Dacia-Unirea Brăila – FC Național București 1-1, 3-4 d.l.dep.

Sezon         Echipă                                                      Camp.  Cup.

1993-94      Progresul                                                  13/0     0/0

1994-95      FC Național                                              32/6     3/0

1995-96      FC Național                                              17/0     3/0

1996-97      Univ.Craiova                                            26/9     4/0

1997-98      Univ.Craiova                                            21/14   2/2

1998-99      Univ.Craiova                                            17/6     2/0

1998-99      Steaua                                                      17/0     3/2

1999-00      Steaua                                                      19/3     2/0

2000-01      FC Național                                              8/0       0/0

2002-03      Univ.Craiova                                            27/7     1/0

2003-04      Rapid                                                       7/0       0/0

2003-04      Univ.Craiova                                            13/3     0/0

2004-05      Univ.Craiova                                            22/0     5/1

2007-08      Univ.Craiova                                            17/0     1/0

2008-09      Pandurii                                                    7/0       1/0

Total în Liga I: 263 jocuri, 50 goluri

Total cupă: 27 jocuri, 5 goluri

A cucerit o cupă (1998/99)

În străinătate

1997-98      Galatasaray SK,Istanbul (Turcia 1)                               3/0

2000           Suwon Samsung Blue Wings (Coreea de Sud 1)          19/2

2001           Suwon Samsung Blue Wings (Coreea de Sud 1)          9/1

2002           Suwon Samsung Blue Wings (Coreea de Sud 1)          9/3

2005           Kairat Almatî (Kazahstan 1)                                         15/4

2006           Kairat Almatî (Kazahstan 1)                                         5/0

2008           Jetîsu Taldîkorgan (Kazahstan 1)                                 8/1

În echipa națională

Debut: 03.03.1999, România – Estonia 2-0

Total: 1 joc

În naționala U21

Debut: 10.08.1994, România – Egipt 0-0

Total: 30 jocuri, 8 goluri

În cupele europene

Debut: 12.08.1999, Steaua București – Levadia Maardu 3-0

Total: 10 jocuri, 1 gol

Statistică realizată de RĂ‚ZVAN TOMA

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Tottenham a postat o fotografie cu Radu Drăgușin și a scris un singur cuvânt, după victoria la scor cu City!
Tottenham a postat o fotografie cu Radu Drăgușin și a scris un singur cuvânt, după victoria la scor cu City!
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul…
Bombă în mercato! Se face transferul lui Andrei Rațiu. Detalii de la negocieri
Bombă în mercato! Se face transferul lui Andrei Rațiu. Detalii de la negocieri
LIVE TEXT | Alegerile prezidenţiale, pe site-ul Prima Sport! Elena Lasconi se menţine pe 2, Marcel Ciolacu urmează să îşi dea demisia!
LIVE TEXT | Alegerile prezidenţiale, pe site-ul Prima Sport! Elena Lasconi se menţine pe 2, Marcel Ciolacu urmează să îşi…
Gigi Becali anunţă o răsturnare de situaţie pentru turul 2 în cursa prezidenţială! Ar fi alt lider după rezultate:
Gigi Becali anunţă o răsturnare de situaţie pentru turul 2 în cursa prezidenţială! Ar fi alt lider după rezultate: "El…
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu a renunțat definitiv la anumite alimente
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu a renunțat definitiv la anumite…
Rezultate şocante, răsturnare de situaţie. REZULTATE ALEGERI în timp real
Rezultate şocante, răsturnare de situaţie. REZULTATE ALEGERI în timp real
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi măreşte diferenţa faţă de Marcel Ciolacu, care a căzut pe locul 3. Georgescu, pe primul loc
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi măreşte diferenţa faţă de Marcel Ciolacu, care a căzut pe locul 3. Georgescu, pe…
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
Cine este Cristela Georgescu, cea care ar putea deveni prima doamna. Cu ce se ocupă soția lui Călin Georgescu
Cine este Cristela Georgescu, cea care ar putea deveni prima doamna. Cu ce se ocupă soția lui Călin Georgescu
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social media
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social media
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
Max Verstappen, campion mondial pentru a patra oară în Formula 1
Max Verstappen, campion mondial pentru a patra oară în Formula 1
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a însoțit-o pe soție, deși el a votat în diaspora
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a însoțit-o pe soție, deși el…
×