Absolut tot ce trebuie să știi despre tehnologia VAR care a fost introdusă în Superliga! Marius Avram explică: „Aparent pare ușor că stai acolo și te uiți la televizor, eventual bei și o bere, dar nu e așa” | VIDEO EXCLUSIV ProSport LIVE
This browser does not support the video element.
Superliga a debutat vineri, 15 iulie, cu meciul FC Hermannstadt și CS Mioveni, partidă care a beneficiat și de sistemul VAR, video assistant referee.
Marius Avram, expertul ProSport în arbitraj, a explicat în cadrul ProSport Live ce presupune arbitrajul video!
Care e procedura VAR? Centralul anunță arbitrul VAR sau arbitrul VAR îi recomandă primului analizarea unui anumit incident.
Absolut tot ce trebuie să știi despre tehnologia VAR care a fost introdusă în Superliga! Marius Avram explică: „Aparent pare ușor că stai acolo și te uiți la televizor, eventual bei și o bere, dar nu e așa” | VIDEO EXCLUSIV ProSport LIVE
Faza respectivă e revăzută în camera VAR, iar arbitrul video îl anunţă pe central ceea ce a observat cu ajutorul sistemului audio-video.
Arbitrul central decide să vadă imaginile cu ajutorul monitorului amplasat la marginea terenului sau se conformează celor comunicate din camera VAR și ia decizia.
„În orice țară unde s-a implementat sistemul VAR a existat o perioadă de probă pentru că e o noutate, o tehnologie complexă. Necesită calibrări audio și video. Așteptăm ca sistemul VAR să ajute campionatul. Trebuie să acordăm această perioadă de probă. Dacă vor fi mici întârzieri sau greșeli, e ceva normal. A durat ceva pregătirea, dar uite acum începe. Sper să nu fie probleme cu sistemul VAR, cel puțin până își intră toată lumea în mână. Eu sper ca VAR-ul să funcționeze în momentele cheie.
E nevoie de omogenizarea echipei și la VAR. Aparent pare ușor că stai acolo și te uiți la televizor, eventual bei și o bere, dar nu e așa. Depinde și de numărul fazelor importante, că VAR intervine doar atunci.
VAR intervine când sunt absolut siguri că în mod clar arbitrul din teren a greșit la una din fazele: înscrierea unui gol, lovitura de la 11 metri, cartonaș roșu sau identificarea greșită a unui jucător. VAR nu intervine la ofsaid, intervine dacă se marchează din ofsaid.
Să presupunem că s-a înscris un gol. Cei din VAR observă că golul s-a înscris în condiții neregulamentare. Atunci aceștia îi transmit arbitrului să oprească jocul, iar arbitrul pun stop și așteaptă puțin. Dacă jocul n-a fost oprit, faza curge, se înscrie, iar arbitrul trebuie să anuleze golul și să acorde penalty în partea cealaltă.
Am prins un singur meci cu VAR. Îmi pare rău că n-am prins și în Liga 1 un asemenea meci. Mi-aș fi dorit în teren să am acest ajutor numit VAR. Pentru că mereu există dubii”, a declarat Marius Avram la ProSport LIVE.