Eduard Novak, ministrul Sportului, a fost invitat în cadrul emisiunii ProSport Live și a vorbit despre decizia rejucării meciului Sepsi Sfântu Gheorghe – FC U Craiova, făcând o paralelă cu incidentul care a avut loc la hochei, în urmă cu aproape un an.
Eduard Novak a fost unul dintre cei care au aplaudat prima decizie a comisiilor Federației Române de Fotbal. Ulterior, a fost dezamăgit de hotărârea ca partida să se rejoace.
Prezent în studioul ProSport Live, alături de moderatorul Mihai Mironică și Andrei Trifan, redactor-șef ProSport, Eduard Novak a vorbit despre această decizie, iar în dialog a fost făcută o paralelă cu incidentul de la hochei.
În luna mai a anului trecut, România și Ungaria s-au întâlnit la Campionatul Mondial de hochei pe gheață. Maghiarii au câștigat meciul, iar după partidă, suporterii aflați în zona destinată susținătorilor României au cântat imnul Ținutului Secuiesc alături de jucătorii de etnie maghiară din lot. Românii s-au simțit obligați să asiste la acest „ritual”.
„În primul rând, a fost vorba despre un act foarte josnic asupra minorității maghiare pe care din păcate îl auzim de foarte mulți ani, de mai mult de 20 de ani, nu numai în fotbal. În hochei, în baschet, în handbal, oriunde a jucat vreo echipă din zona Harghita, Mureș, a ascultat aceste texte. A fost un moment în care un arbitru care a avut curaj a dus o decizie, o decizie pe care se putea construi mai departe. Prima: să terminăm cu nebunia asta, adică să construim… El a fost prima persoană cu curaj care a luat această decizie, după care a fost comisia din Federație. Toată lumea a spus: «Mergem într-o direcție bună și putem să construim, să aducem niște măsuri pentru aceste situații», după care vine o altă comisie și spune: «Nu, ca să fie bine pentru toată lumea, să fie libertate, pace, să se joace pe teren»”, a spus Eduard Novak, la ProSport Live.
Andrei Trifan: Nu considerați că poate și minoritatea maghiară jignește, umilește sau supune unor rele tratamente majoritatea română atunci când la diverse competiții afișează steagul Ținutului Secuiesc, intonează imnul Ținutului Secuiesc, un ținut care nu există în acte, nu este ceva legal, nu există ceva recunoscut în țara noastră? Nu credeți că este la fel de provocator?
Mihai Mironică: Aș completa cu acest caz particular și concret care s-a petrecut. Am fost spulberați la Campionatul Mondial de hochei de către Ungaria și după ce am fost învinși, jucătorii României au fost nevoiți să stea în fața peluzei cu suporteri care teoretic sunt suporterii echipei României și să asculte cuminți acolo imnul Ținutului Secuiesc. Adică, după ce ești spulberat de către Ungaria, pe teren, mai trebuie să stai… Au fost jucători care au spus: Trebuie să stau acolo, pentru că altfel când mă duc la echipa de club în Covasna sau Harghita sunt înjurat pentru că nu am stat la acest ritual al intonării imnului Ținutului Secuiesc după o partidă a naționalei României în care am fost bătuți zdravăn de rivalii noștri în sport.
„Cântarea imnului Ținutului Secuiesc se face după fiecare meci în Miercurea Ciuc… (n.r. Mihai Mironică: Probabil este un ritual al echipei de club Miercurea Ciuc, noi vorbim despre naționala României aici) Da, tocmai asta voiam să continui că majoritatea, 90% din membrii lotului național au fost de etnie maghiară. Nu știu cine a început să cânte imnul atunci. Ei s-au conformat împreună cu lotul Ungariei și au ascultat imnul, nu cred că au ofensat pe nimeni”, a spus Eduard Novak, la ProSport Live.
Andrei Trifan: Dar de ce spuneți că nu a ofensat pe nimeni? Eu mă simt ofensat când la naționala României se cântă imnul Ținutului Secuiesc care știm cu toții ce reprezintă.
Eduard Novak: Cunoașteți textul imnului?
Andrei Trifan: Este irelevant. Dar este interesant. Care este textul imnului Ținutului Secuiesc? Ce reprezintă?
Eduard Novak: Procedural, vorbim despre acest eveniment, după fiecare meci se cântă imnul câștigătorului. S-a cântat imnul Ungariei. S-a terminat evenimentul. De ce au stat acolo acei trei băieți? De ce nu s-au dat jos de pe gheață?
Mihai Mironică: Ei au spus că le era frică că vor fi înjurați.
Eduard Novak: S-a terminat meciul, a fost între fani și acei hocheiști care au fost acolo. E un subiect care deja s-a discutat de doi ani…
Mihai Mironică: Am readus în discuție acest subiect, pentru că dumneavoastră vorbiți pe bună dreptate că există aceste scandări la meciurile de fotbal care ofensează minoritatea maghiară și chiar am observat că și după jumătatea asta de decizie de la Sfântu Gheorghe, chiar dacă nu a fost dusă până la capăt, totuși am observat o schimbare de atitudine. Nu se mai scandează.
Eduard Novak: Deci este ceva spre bine. Foarte bine.
Andrei Trifan: Nu m-ați lămurit ce spune imnul Ținutului Secuiesc că eu sunt curios. Adică de ce nu ar trebui să se simtă ofensați românii?
Eduard Novak: Pot să vă traduc și vă trimit pe WhatsApp.
Andrei Trifan: Spuneți-mi altceva, dacă suporterii români ar continua scandările despre care spuneți dumneavoastră, la finalul meciurilor, doar cu echipa pe care ei o susțin, cetățenii de etnie maghiară ar trebui să se simtă ofensați sau nu? Că dumneavoastră spuneți că s-a terminat evenimentul, de ce nu au plecat cei trei jucători că oricum nu mai conta… Dacă rămân 300 de suporteri cu 20 de jucători și scandează împotriva etniei maghiare este ok, este în regulă?
Eduard Novak: Haideți că…
Andrei Trifan: Încerc să vă spun că în comparație niciunul dintre acte nu este, din punctul meu de vedere, normal.
Eduard Novak: O să vă trimit textul imnului să vedeți că nu este nimic ofensator. A fost cântat după meci, între fani și sportivii din Miercurea Ciuc, deci chiar nu se compară imnul secuiesc cu scandările din meciul Sepsi – Craiova. Totodată, se va cânta și acum, și peste 70 de ani. E pentru localnici, nu pentru altceva.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER