Inegalabilul Ilie Dobre a dezvăluit cum și-a început cariera de comentator: „Mi-a dat legătura și nu m-a avertizat!”. EXCLUSIV

This browser does not support the video element.

Vezi galeria foto - 5 poze

Ilie Dobre a dezvăluit că, în primul meci pe care l-a comentat la începutul carierei, a primit legătura în direct fără să fie avertizat.

Cariera de comentator radio a lui Ilie Dobre a început pe 25 noiembrie 1984, la Buzău, iar primul meci relatat de unul singur a avut loc o lună mai târziu.

Ilie Dobre a rememorat emoțiile de la începutul carierei. A primit legătura fără să fie avertizat

Ilie Dobre are 1903 de meciuri comentate la fața locului. Peste 1.850 sunt de fotbal, dar inegalabilul comentator a mai fost prezent și la partide de handbal și baschet din cupele europene sau la câteva de polo.

El și-a adus aminte cum a făcut primii pași în această meserie.

„Am un blocnotes în care am notat fiecare transmisiune directă. La prima, alături de nea Nicu Soare, Dumnezeu să-l ierte!, atunci când am primit legătura el nu m-a avertizat că voi comenta tot meciul.

Am rămas surprins, pentru că nu mă așteptam să comentez eu tot meciul, din minutul 7. Făcusem 7-8 ani de probe. Aveam emoții atât de mari, că îmi rămâneau vorbele în aer.

A doua oară, la Brașov, nu se vedeau numerele jucătorilor echipei gazdă. Aveau tricouri cu galben și negru. La încălzire m-am dus pe culoar i-am reținut pe toți după memoria vizuală”, a spus Ilie Dobre la emisiunea ProSport Live.

„Un vatman de pe linia lui 41 din București nu a vrut să plece cu tramvaiul până nu am terminat eu de spus gol”

Ilie Dobre a continuat: „Cel mai mult mi-a plăcut acolo unde a fost public și se manifesta electrizant, la Rapid, la meciurile Stelei, la Dinamo. Mi-a plăcut la Craiova, când era Craiova Maxima, dar acolo era senator de drept Sebi Domozină, care era uluitor.

Am ajuns acolo că m-a rugat el, era plecat în Statele Unite. Când am fost anunțat pe stadion că voi comenta meciul, am fost huiduit, deși nu aveam nicio vină. După 1990, am comentat doi ani numai din Giulești. Nu puteam să merg în alte părți, că eram etichetat ca rapidist înrăit. La Constanța am fost amenințat.

Într-o dimineață, mergeam la Radio, că eram de serviciu, și m-a amenințat unul cu un cuțit să nu mai strig la golurile împotriva Rapidului, că este nenorocire. Nu mi-am făcut probleme, era un fanatic al Rapidului.

„Golul ca o pecete rămâne cel lui Alexandru Andrași din Inter – Rapid, de la Milano. A fost numai la radio. Mi s-a spus că un vatman de pe linia lui 41 din București nu a vrut să plece cu tramvaiul până nu am terminat eu de spus gol. Toată tribuna s-a întors spre mine, că nu mai văzuse așa ceva”.

„Orice gol al meu este record mondial”

Ilie Dobre are distincții din partea World Record Academy și în 2008 a primit Ordinul Național pentru Merit, în grad de Cavaler, din partea Președinției României.

„Niciun gol împotriva naționalei României nu aș vrea să mai comentez sau unul primit de o echipă românească în cupele europene. Când comentez meciurile internaționale în cupele europene, țin cu echipa care reprezintă România. Echipele mele de suflet sunt Rapid, Steaua, Dinamo datorită atmosferei și FC Argeș, pentru că l-am simpatizat pe Gicu Dobrin. Atmosfera din Giulești este uluitoare.

Am fost la Rapid – Steaua cu bricheta. Golul a fost perfect valabil. Din punctul meu de vedere, Rapid a fost deposedat nemeritat de titlu.

Orice gol al meu este record mondial, bătut de mine. 35 de secunde și 6 zecimi, fără respirație. Am și goluri spre 40 de secunde, neomologate. Cu tot cu respirație, un minut și 8 secunde, golul lui Marica cu Ungaria.

Mai am un gol din studio, 52 de secunde, fără respirație, dar nu-l pun. Am făcut-o ca să descurajez o practică din Germania. Este și ăla omologat, pentru că adevăratul gol e pe stadion”, a mai transmis Ilie Dobre.

Publicat: 31 10. 2024, 08:46