Mircea Lucescu (78 de ani), antrenorul lui Dinamo Kiev, a povestit atmosfera terifiantă în care se joacă fotbal în Ucraina, în contextul războiului declanșat de Rusia.
Tehnicianul român nu s-a speriat de conflictul armat care a început pe 24 februarie 2022 și a ales să își continue cariera la echipa din capitala țării asediate.
În ciuda războiului, fotbalul din țara vecină continuă să trăiască, dar se desfășoară după reguli specifice, menite să reducă la minim riscurile la care sunt expuși participanții.
Antrenorul lui Dinamo Kiev, Mircea Lucescu, a povestit, în cadrul ProSport Live, cum partidele încep cu un moment de reculegere și, uneori, cu lovitura de start dată simbolic de câte un om din Ucraina care a fost schilodit din cauza războiului declanșat de Rusia.
„Lumea nu poate să trăiască fără a avea și partea frumoasă a lucrurilor, adică chestiuni care se bazează pe sentimente, pe entuziasm, pe toate astea, pentru că și de aceea sportul are o foarte mare influență poate în momentul de față mai mult decât alte domenii de activitate apropiate de sport. Mă refer la cultură, cinematografie… Fotbalul totuși menține încă atenția oamenilor față de acest fenomen prin televiziuni, prin masa mare de suporteri, deci fotbalul trebuia să continue.
Nu avea nicio șansă să rămână, pentru că atunci când dispare o parte frumoasă din viața fiecăruia, eu vorbesc despre suporteri, de oamenii atașați fenomenului fotbalist. De aceea, în acest context se joacă. Jucăm cu tribunele goale, pentru că există temerea ca în orice moment poate să cadă o rachetă și să facă pagube imense. Mai puțină televiziune, pentru că s-au desființat foarte multe canale de sport în condițiile astea, deci mai puțină presiune din partea suporterilor, a mass-media, în ceea ce privește campionatul, jocurile, calitatea jocului… Știm foarte bine că suporterii aduc foarte mult entuziasm pe terenul de joc și se simte dorința lor de a face performanță. În afară de asta, e foarte greu, pentru că în orice moment sună alarma și trebuie să întrerupi că e antrenament, că e meci, toată lumea se retrage. Aștepți ca alarmă să înceteze și apoi se revine pe teren.
Un alt aspect destul de dificil de suportat este acela că înaintea meciurilor se păstrează întotdeauna moment de reculegere pentru victimele războiului sau un om care a suferit în urma războiului, fără un picior, fără o mână, fără ceva, vine pe teren și dă lovitura de începere. Toate astea, mai ales pentru oamenii din afară, creează o stare emoțională foarte puternică. Eu, în minutul acela de reculegere, văd așa, îmi trec prin fața ochilor toate grozăviile și toate mizeriile războiului”, a spus Mircea Lucescu, la ProSport Live.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER