Oficialii lui Sepsi, revoltați după declarația lui Cristian Jura! Dialog încins în direct: „Nu mă înțelegeți!” / „Eu discut doar despre asta!” | VIDEO EXCLUSIV ProSport Live
This browser does not support the video element.
David Kertesz, vicepreședintele clubului Sepsi Sfântu Gheorghe, a intrat în dialog, în direct la ProSport Live, cu Cristian Jura, judecătorul român la TAS.
Oficialii lui Sepsi, revoltați după declarația lui Cristian Jura! Dialog încins în direct
În cursul zilei de joi, 9 martie, Comisia de Recurs din cadrul Federației Române de Fotbal a decis ca meciul dintre Sepsi Sfântu Gheorghe și FC U Craiova să se rejoace.
Partida dintre Sepsi Sfântu Gheorghe și FC U Craiova, de pe 29 ianuarie, a fost oprită după doar 27 de minute de joc de către arbitrul Andrei Chivulete din cauza scandărilor xenofobe ale suporterilor olteni.
David Kertesz s-a declarat indignat de declarația făcută de către Cristian Jura în contextul acestei decizii.
„Aș vrea să ne explice ce înseamnă că «aceasă măsură este în favoarea combaterii rasismului și xenofobiei» (n.r. parte din declarația lui Cristian Jura)”, a spus David Kertesz, la ProSport Live.
„Eu cred că a dat dovadă de mult curaj Comisia de Apel a FRF, pentru că noi, în primul rând, trebuie să punem performanța sportivă.
În primul rând, aș dori să spun că declarația mea a fost mai nuanțată și e vorba aici despre suporterii de bună credință, deci noi nu discutăm în momentul de față de persoane care vin să strige pe stadion ca să se oprească un meci, ca să se câștige un meci cu 3-0, la «masa verde», de suporteri care doresc ca propria echipă să fie sancționată de către organele FRF sau LPF sau chiar de UEFA, cum a fost cazul echipei naționale. De asemenea, eu sunt împotriva oricăror manifestări de rasism sau xenofobie pe stadion. Sunt pentru o atmosferă civilizată pe stadioane. Ceea ce este important de reținut este că în orice context activitatea sportivă și sportul trebuie să dea un semnal că totul se joacă pe teren și că rezultatele de pe teren nu pot fi influențate de niște suporteri, 5, 10, 100, 1000, care vin să strice spectacolul fotbalistic în detrimentul altor zece mii, o sută de mii de suporteri care fie sunt în tribună, ori la televizor.
Eu am spus în felul următor: cred că această decizie foarte curajoasă a Comisiei de Apel obligă foarte mult cluburile, obligă FRF și LPF, de asemenea alte autorități ale statului să ia măsuri foarte ferme și să nu mai permită ceea ce se întâmplă pe stadion și, de asemenea, acești suporteri trebuie sancționați individual.
Și mai este o nuanță foarte importantă, dacă noi discutăm despre suporteri sau despre simple persoane care merg pe stadion și care este legătura juridică dintre o persoană care merge pe stadion și are acte de rasism împotriva unui club sau altul… Deci, pe de-o parte, mi se pare firesc ca la orice meci rezultatul să fie stabilit pe teren, mi se pare o chestie de fairplay și mi se pare la fel de firesc ca toate aceste autorități pe care le-am enumarat să ia măsuri foarte ferme de combatere a fenomenului rasist și xenofob pe stadioane”, a răspuns Cristian Jura, la ProSport Live.
David Kertesz nu a fost mulțumit de răspunsul lui Cristian Jura: „Nu mă înțelegeți. Cum poate să fie această măsură în favoarea combaterii rasismului? Că de acum încolo, la orice meci, la orice ramură sportivă se strigă xenofob și rasist, meciul se întrerupe și o să strige echipa care este aproape de înfrângere. În minutul 75, dacă o echipă este în pierdere începe să strige și nu pierde că meciul se rejoacă. Nu înțeleg”.
Apoi, a continuat dialogul în direct la ProSport Live:
Cristian Jura: „Eu discut doar despre suporteri care sunt de bună credință sau nici măcar suporteri”.
David Kertesz: „Și un simplu spectator poate să strige, nu trebuie să fie suporter. În regulament, nu există cuvântul suporter, există numai cuvântul spectator”.
Cristian Jura: „Păi, foarte bine, să fie sancționat spectatorul respectiv. Dacă sunt spectatori de rea credință, ei trebuie foarte bine individualizați și sancționați individual și vă garantez că după o sancțiune, două sau trei pe care le poate primi o persoană și care sunt destul de consistente de la diferite autorități, poate să fie Jandarmeria sau Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, eu nu cred că acea persoană o să meargă în continuare”.